Kévin Denkey genomineerd voor 33e editie van Ebbenhouten Schoen, maar concurrentie is bijzonder groot

© BELGA

Mohamed Amoura (Union), Kévin Denkey (Cercle Brugge), Bilal El Khannouss (Racing Genk), Mandela Keita (Antwerp) en Aboubakary Koita (STVV) zijn de vijf genomineerden voor de 33e uitreiking van de Ebbenhouten Schoen. Dat maakte de organisatie van de jaarlijkse verkiezing voor de beste voetballer van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League dinsdag bekend.

Het lijstje genomineerden voor de Ebbenhouten Schoen van dit jaar oogt erg indrukwekkend. Met Kévin Denkey en Mohamed Amoura behoort de top 2 van de topschuttersranglijst tot de kanshebbers. Denkey maakte dit seizoen al 25 goals in de Jupiler Pro League en is de uitblinker bij revelatie Cercle Brugge. Amoura deed de netten in de competitie al 17 keer trillen. De Algerijn maakte bij Union vooral indruk met zijn snelheid en behendigheid aan de bal.

Ook de andere drie genomineerden kunnen terugblikken op een uitstekend seizoen. Bilal El Khannouss is de regisseur van een in de Champions’ Play-offs sterk presterend Racing Genk. De Marokkaan gaf dit seizoen zes assists in competitieverband en maakte ook drie goals.

Aboubakary Koita ontpopte zich met zijn dribbels en geweldig afstandsschot tot de sensatie bij Sint-Truiden. De Mauritaniër zit al aan vijftien goals en staat daarmee vijfde in de topschuttersstand.

Mandela Keita ten slotte is een sterkhouder op het middenveld bij uittredend kampioen Antwerp. De Great Old nam hem afgelopen zomer definitief over van OH Leuven en de Leuvenaar met Guinese roots bedankte met enkele uitstekende prestaties, ook in de Champions League. Bondscoach Domenico Tedesco gunde hem in oktober vorig jaar zijn eerste cap bij de Rode Duivels.

De ceremonie van de Ebbenhouten Schoen vindt op maandag 13 mei, vanaf 19 uur, plaats in Hotel Tangla in Brussel. De winnaar volgt Mike Trésor op op de erelijst. De assistkoning van vorig seizoen verliet na het seizoen Racing Genk voor Premier League-club Burnley.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier