“Ik wil de hoogdagen van KVK terugbrengen”: Brecht Dejaegere wil opnieuw schitteren bij zijn oude liefde

Voor Brecht Dejaegere voelt de terugkeer naar KV Kortrijk als thuiskomen. © KV Kortrijk
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Brecht Dejaegere (33) is terug thuis. De middenvelder is na zeven jaar in Gent, drie jaar in Frankrijk en een jaar in Amerika terug in Kortrijk. Terug bij de club waar het voor hem allemaal begon. Met een duidelijk doel: “Ik wil van Kortrijk terug een team maken waar andere ploegen schrik van hebben.”

Het is ondertussen al dertien jaar geleden dat Brecht Dejaegere debuteerde bij de Veekaa, maar nog steeds is hij het laatste Kortrijkse jeugdproduct dat vanuit de jeugd doorstroomde naar het eerste elftal. Een frappante statistiek. Niet onlogisch dat de fans dan ook euforisch waren toen de terugkeer van Brechtje bekend gemaakt werd. “Maar”, zegt Dejaegere zelf, “Dat is leuk voor mij, maar ergens vind ik het ook wel jammer. Ik beschouw het als een eer, maar het wordt toch stilaan tijd dat iemand anders die fakkel overneemt.”

Maar dan nog. Ook al zou iemand de komende maanden in zijn voetsporen treden, dan nog zal Dejaegere voor altijd een Kortrijks icoon blijven. En dat hoewel hij zondag eigenlijk pas zijn 75e match voor Kortrijk zal spelen. Ter vergelijking: Mehssatou speelde afgelopen weekend al zijn 75ste wedstrijd voor de Veekaa. Toch was vorige week al duidelijk dat er niemand van de spelersgroep dieper in de Kortrijkse harten zit dan Dejaegere. Hoewel hij afgelopen weekend niet eens speelde tegen Standard werd hij toen immers al door thuisaanhang als een ware held onthaald en toegezongen. “Dat is fantastisch natuurlijk. Erkenning krijgen is altijd leuk”, genoot Dejaegere zichtbaar nog na.

De cirkel is rond

De grote liefde is evenwel wederzijds. “Wie me overtuigd heeft om terug te keren? Gewoon, de club KV Kortrijk. Het is de ploeg waar het voor mij allemaal begonnen is. Ik heb hier in die jaren zoveel mooie herinneringen gemaakt. We hebben twee keer play-off 1 gehaald, we speelden de bekerfinale, al was dat door de nederlaag tegelijkertijd ook wel mijn grootste ontgoocheling, maar als ik één moment moet kiezen, ga ik toch voor mijn eerste goal tegen Genk. Het was mijn eerste profdoelpunt. De winning goal die er meteen ook voor zorgde dat we naar play-off 1 mochten. Dat allemaal samen zorgde ervoor dat die goal een enorme impact had en maakte die goal nog zoveel specialer. Want was dat een eerreder of een gelijkmaker geweest, dan had die goal nooit zo’n impact gehad, daar ben ik zeker van. Ik geloof zelfs dat ik mijn carrière voor een deel ook aan die goal te danken heb, want zonder die goal had die er misschien helemaal anders uit gezien.”

“Dit was de mooist mogelijke stap die ik had kunnen zetten om de cirkel rond te maken”

De ogen van Dejaegere blinken wanneer hij terugdenkt aan zijn eerste periode aan de boorden van de Leie. Toen Kortrijk enkele maanden geleden polste of hij een terugkeer niet zag zitten, moest hij dan ook niet lang twijfelen. “Het was gewoon de logische volgende stap. Ik had nog wel een jaar contract en een jaar optie bij Charlotte, maar toen Kortrijk kwam aankloppen, was ik snel overtuigd”, aldus de Handzamenaar die nu in Zedelgem woont. “Sowieso waren we anders volgend jaar wel teruggekeerd, want dan moet mijn oudste zoontje naar school en dat wilden mijn vrouw en ik toch liever in België doen.” Toch ruilde Dejaegere de VS zonder verpinken een zomer vroeger dan gepland terug in voor West-Vlaanderen. “Dit was namelijk de mooist mogelijke stap die ik had kunnen zetten om de cirkel rond te maken.”

Toch kijkt hij ook met een goed gevoel en zonder spijt terug op zijn buitenlands avontuur. “Ik ben heel blij dat ik het meegemaakt heb, want toen ik 28 was en voor vier jaar verlengde in Gent dacht ik dat ik voor de rest van mijn carrière in België zou blijven. In het voetbal kunnen dingen evenwel heel snel veranderen en achteraf gezien ben ik heel blij dat ik ook een mooi verhaal heb kunnen schrijven bij Toulouse en dat ik ook die ervaring in Amerika heb kunnen meemaken. Ik heb dan ook helemaal geen spijt van die transfer naar Charlotte, ook al was de laatste anderhalve maand wat moeilijker. Het was nochtans heel goed begonnen, maar nadien speelde ik steeds minder en dat zette me op den duur wel aan het denken. En plots was daar dan KVK.”

Dejaegere is niet naar Kortrijk teruggekeerd om uit te bollen. “Ik heb hier de hoogdagen meegemaakt en het zou mooi zijn mochten we die terug kunnen brengen
Dejaegere is niet naar Kortrijk teruggekeerd om uit te bollen. “Ik heb hier de hoogdagen meegemaakt en het zou mooi zijn mochten we die terug kunnen brengen © KV Kortrijk

Dejaegere is echter niet naar de heimat teruggekeerd om uit te bollen. “Ik heb hier de hoogdagen meegemaakt en het zou mooi zijn mochten we die terug kunnen brengen. Ik heb nog steeds dat beeld van het Kortrijk van toen in mijn hoofd en we moeten daar terug naartoe proberen groeien.” Evident wordt dat niet, want Kortrijk heeft er enkele lastige seizoenen opzitten. “KVK heeft inderdaad enkele turbulente jaren achter de rug”, weet Dejaegere, “Maar ik denk dat ze nu beter voorbereid zijn dan in de voorgaande jaren. Ze willen opnieuw een rustiger seizoen draaien, maar zijn tegelijk ook ambitieus. Dat merk ik ook op training. Ik merk honger bij de spelersgroep. Na enkele moeilijke jaren is het nochtans niet evident om de klik te maken, maar het is duidelijk dat we opnieuw iets aan het opbouwen zijn. Iedereen straalt alvast positieve energie uit en dat maakt het aangenaam werken.” Of de situatie van vorig seizoen hem niet heeft afgeschrikt? “Nee, niet echt. Want je merkt dat de mensen hier goed werk aan het leveren zijn. Ook al voor ik hier aankwam. Daar moeten we nu gewoon op verder bouwen. Wat mijn rol daarin wordt? Ik wil de ploeg zoveel mogelijk helpen, op het veld, maar ook ernaast.”

Opletten in de Delhaize

Al wordt het ook wel aanpassen voor Dejaegere. “Vooral in de winkel”, verrast hij met een brede glimlach. “Je moet terug opletten wat je zegt. Als je vroeger een opmerking maakte over iemand, verstonden ze je niet, maar dat is nu niet meer het geval. Dat is toch iets waar ik moet bij stilstaan. Nee, serieus, het zijn zo van die kleine zaken die wel weer wat aanpassing vergen, maar dat is op zich wel leuk. Ik woon ook terug dichter bij vrienden en familie en dat is wel aangenaam. Ik woon bijvoorbeeld op drie minuutjes van Anthony Van Loo, dus we hebben de deur de afgelopen dagen bij elkaar al platgelopen. Maar het is anderzijds ook wel aanpassen dat je opnieuw aangesproken wordt op straat of in de winkel. Toen ik in de Delhaize liep, begonnen mensen bijvoorbeeld met mij te praten. Dat had je in Amerika niet en is toch anders. Al vind ik het op zich wel leuk. Ik ben altijd een jongen van het volk geweest en ik geniet er wel van om eens een babbeltje te slaan met de mensen. Het is goed om terug thuis te zijn.”

“KVK heeft enkele turbulente jaren achter de rug, maar ik denk dat ze nu beter voorbereid zijn dan in de voorgaande jaren”

Komend weekend zal Dejaegere opnieuw debuteren voor KV Kortrijk. Waar kijkt hij dan het meest naar uit? “Gewoon de drie punten”, aldus Dejaegere. “Ik wil terug winnen. Ik wil dat ploegen er terug tegenop zien om hier te komen voetballen. Ploegen moeten terug schrik hebben van Kortrijk. Ik kijk er ook naar uit om iets terug te geven aan de fans. Ze hebben me hier immers fantastisch onthaald, dus nu is het aan mij, want alles valt of staat met prestaties.” En in dat opzicht heeft Dejaegere ook nog een stiekeme droom. “Nog eens een bekerfinale spelen zou heel mooi zijn. Ik heb de titel gewonnen met Gent en de beker met Toulouse. Een prijs met Kortrijk ontbreekt nog, dus het zou mooi zijn mocht dat ooit lukken. Maar de focus ligt nu wel echt op de volgende wedstrijd. We bekijken het echt match per match en moeten niet te ver vooruit kijken. Dan zien we wel waar we stranden.”