Hoe staat KV Kortrijk ervoor na bijna vierde van reguliere competitie? “We moeten durven voetballen, dat kunnen we”

Coach Freyr Alexandersson staat met zijn ploeg toch weer in de degradatiezone. © Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Na het sluiten van de transfermarkt en de daaropvolgende interlandbreak verloren de Kerels zaterdag met 0-3 van Club Brugge. Na 7 van de 30 speeldagen van de reguliere competitie staan ze met 7 punten op 21 toch weer in de degradatiezone – en dus niet in de beoogde middenmoot. Wat valt er op bij het vernieuwde KV Kortrijk?

“Ik ben zeker dat we niet zullen degraderen.” Freyr Alexandersson zei het vorige week nog in Het Nieuwsblad. De IJslandse coach weet natuurlijk ook dat de eerste voorwaarde om een concrete intentie te realiseren is er zelf in te geloven. Een gebrek aan verbaal lef in de media kan hem alleszins niet verweten worden: in een interview verklaart hij zelfs dat hij in het tussenseizoen niet naar Union is willen vertrekken omdat KVK zonder hem kapot zou zijn gegaan.

Hoe dan ook, bijna drie maanden na de start van de trainingen staat zijn ploeg toch weer in de degradatiezone. Zaterdag verloren zijn Kerels met 0-3 van Club Brugge en je kunt dan wel zeggen dat het niet tegen de kampioen is dat KVK punten moet pakken, maar vorig seizoen pakte het tegen de latere landskampioen wel 4 op 6. In elk geval, als je net voor de interlandbreak wordt weggespeeld op Charleroi en thuis niet kunt winnen van STVV kondigen de komende vier wedstrijden – tot aan de volgende interlandbreak – zich als heel uitdagend aan: OH Leuven uit, Union uit, Genk thuis en KV Mechelen uit.

Cohesie

Een van de vragen die zich opdringt is: staat bij KVK de beste doelman wel in doel? Alexandersson wou een andere doelman. Van Tom Vandenberghe moest hij niets weten, hoewel die onder een veeleisende coach als Bernd Storck in moeilijke omstandigheden stabiel had gepresteerd, zelfs in de belangstelling van Antwerp was komen te staan en uiteindelijk een verbeterd contract tot 2026 had getekend. Toen Alexandersson in januari in Kortrijk aankwam, zei hij hem vlakaf dat hij geen punten pakt maar er verliest. Hij wou een mentaal sterkere, in zijn zestien meter proactieve doelman, waarna de club op zijn aanraden zijn landgenoot Patrik Gunnarsson kocht – volgens Transfermarkt voor 850.000 euro, wat voor een club als KVK heel veel geld is. Maar tot nu toe zagen we een aarzelende doelman, die bovendien niet goed in de groep blijkt te liggen én die tegen Club Brugge zijn jonge ploegmaat Bram Lagae de huid vol schold voor een misverstand waar hijzelf bij betrokken was. Het is niet bevorderlijk voor het onderlinge vertrouwen en de cohesie die nodig is om optimaal te kunnen presteren.

Consistentie

Een ander heikel punt is: wordt Brecht Dejaegere wel voldoende naar waarde geschat? Alexandersson zat niet op hem te wachten, omdat hij vindt dat hij met Massimo Bruno en Iver Fossum al over vergelijkbare profielen beschikt. Na invalbeurten tegen Charleroi en STVV liet hij hem tegen Club Brugge voor het eerst starten. In een ploeg die nog onderlinge afstemming mist, was het soms zoeken.

Het valt ook nog te bezien of een eerder behoudende spelstijl met nogal wat lange ballen hem wel ligt – wat overigens ook geldt voor de andere goeie voetballers op het middenveld.

“De kwaliteit van de ploeg zie ik elke dag tijdens onze trainingen”

In zeven wedstrijden scoorde KVK slechts vijf keer. Vier van de vijf doelpunten waren kopballen, waarvan drie na een hoekschop. Tegen Club Brugge koos Alexandersson met Nacho Ferri en Takuro Kaneko voor een targetspits en een beweeglijke aanvaller. Ze bleken moeilijk bereikbaar. Na Ferri (19), gehuurd van Frankfurt, trok KVK op het einde van de transferperiode nog een tweede jonge targetspits aan: Roko Simic (21), ter beschikking gesteld door zusterclub Cardiff City. Het biedt de optie om met twee torens powerplay te spelen, maar het is vooral hopen dat een van de twee al ver genoeg staat of geraakt in zijn ontwikkeling om het in de Jupiler Pro League te maken.

Een belangrijke speler voor dit KVK zou Thierry Ambrose moeten worden, een balvaste en explosieve aanvaller die vorig seizoen in de beslissende wedstrijd voor het behoud tegen Lommel met drie doelpunten het verschil maakte. “Zijn topniveau ligt héél hoog, alleen haalt hij dat nog te weinig”, zei Alexandersson voor het seizoen in deze krant. “Indien hij consistenter kan worden, heeft hij het potentieel van een absolute topper.” Ziehier een mooie uitdaging voor Alexandersson: hem zover krijgen.

Durf

“We hebben het potentieel om beter te zijn.” Alexandersson zei het voor de wedstrijd tegen Club Brugge. Na de wedstrijd tegen Club Brugge zei Dejaegere dat hij vindt dat het de ploeg aan durf ontbreekt om van de eigen sterkte uit te gaan. “We hebben echt enorm veel kwaliteit”, benadrukte hij. “Ik zie dat iedere dag op training. We moeten durven voetballen, want dat kunnen we zeker en vast.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier