“Het is definitief over en uit voor Vanaken bij Duivels”: Jan Ceulemans en Lorenzo Staelens over West-Vlaamse EK-gangers en thuisblijvers

Maxim De Cuyper en Charles De Ketelaere zijn de twee West-Vlamingen in de EK-selectie © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Vandaag blazen de 25 Rode Duivels die ons zullen vertegenwoordigen op het EK voetbal verzamelen in Tubeke. Onder hen ook Maxim De Cuyper en Charles De Ketelaere. Al hadden Jan Ceulemans en Lorenzo Staelens ook Hans Vanaken graag bij de selectie gezien: “Onbegrijpelijk dat hij er niet bij is.”

Lees hier onze eerste interviews met Charles en Maxim uit 2014

Wel Charles De Ketelaere en Maxim De Cuyper, geen Olivier Deman, Kyriani Sabbe of Brandon Mechele. Ziedaar de balans wat West-Vlamingen in de EK-selectie van Domenico Tedesco betreft. Dat Sabbe en Mechele er niet bij zijn, valt te begrijpen. Maar dat Limburgs Club-icoon Hans Vanaken er niet bij is, doet bij Lorenzo Staelens de wenkbrauwen fronsen. “Dat vind ik heel verrassend”, aldus Staelens, die er zelf bij was op het EK in 2000. “Als je ziet dat Arthur Vermeeren bij Atlético Madrid het afgelopen half jaar amper gespeeld heeft, terwijl Vanaken in de play-offs echt op topniveau speelde, dan vind ik deze keuze onbegrijpelijk.”

“Vanaken heeft op dit moment meer kwaliteit en ervaring dan Vermeeren” Lorenzo Staelens

Ook voor Jan Ceulemans, die erbij was in 1984, had Vanaken zeker zijn plaats gehad in de selectie, al is hij niet verrast door de beslissing van Tedesco. “Hans heeft ongelofelijke play-offs gespeeld, maar je kon het ergens wel voorspellen dat hij niet geselecteerd zou worden. Hij is er de laatste tijd zelden of nooit bij geweest. Of dat dan logisch is – want Vanaken is toch de beste voetballer die er op de Belgische velden rondloopt – is een andere vraag, maar helemaal verrassend is zijn niet-selectie niet. Net daarom denk ik dat de ontgoocheling bij Hans wel zal meevallen. Hij zal dit ook wel zien aankomen hebben.”

Ideale vervanger

Nochtans zag Ceulemans wel een rol voor Vanaken op het EK. “Hij had een ideale vervanger kunnen zijn voor iemand als Kevin De Bruyne, mocht hij vermoeid of geblesseerd zijn. Maar de trainer heeft daar anders over beslist. Met Tielemans of De Ketelaere kiest hij daar liever voor andere alternatieven. En ergens begrijp ik ook wel dat hij een jongen als Vermeeren meeneemt om ervaring op te doen, al betekent dat wel dat het voor Hans definitief over en uit zal zijn bij de nationale ploeg.” Daar denkt Staelens anders over: “Het EK is de toekomst niet. Na het EK kan Vermeeren zich gaan bewijzen bij Atlético en daar een basisplaats afdwingen. Pas dan kan je zeggen dat hij ook bij de nationale ploeg de toekomst is. Nu moet je enkel aan het EK denken en dan is Vanaken op dit moment simpelweg de man met meer ervaring én met meer kwaliteiten.”

Begrijpelijke keuze

De keuze van Maxim De Cuyper, die er voor het eerst bij is bij de nationale ploeg, ten koste van Olivier Deman, kan wel bij beide heren op bijval rekenen. “Met De Cuyper haal je iemand bij de selectie die in de flow zit van de titel en dat is altijd wel een positief gegeven”, aldus Staelens. “Al zal het voor Olivier wel een mentale tik. Hij was er de voorbije keren telkens bij, maar net nu wordt hij gepasseerd.”

“Keuze voor De Cuyper boven Deman is weloverwogen” Jan Ceulemans

Ceulemans: “Deman speelde natuurlijk wel minder de laatste weken bij Werder Bremen, maar zo zijn er wel meer jongens in de selectie. Ik denk dat het gewoon een weloverwogen keuze is van de bondscoach. Een keuze die zeker te verdedigen valt, want wij spreken er nu wel over omdat het over twee West-Vlamingen gaat, maar voor het overige is er rond die beslissing heel weinig te doen.”

Andere Bruggelingen

Die andere West-Vlaamse flankverdediger van Club Brugge, Kyriani Sabbe, zat in de 40-koppige voorselectie, maar haalde de definitieve selectie uiteindelijk niet. “Het parcours dat Sabbe dit seizoen heeft afgelegd vind ik wel straf”, aldus Ceulemans. “Hij is lang gekwetst geweest, maar bewees nadien dat hij over heel wat kwaliteiten beschikt. Hij is snel, heeft een goede center en staat verdedigend ook al zijn mannetje. Maar ik denk niet dat hij nu ontgoocheld is, want dat hij überhaupt al in de voorselectie zat, is al een mooie bekroning voor zijn seizoen. Hij is zeker een optie voor de toekomst.” Iets wat Staelens beaamt. Dat kan evenwel niet gezegd worden van zijn ploegmaat Brandon Mechele. Ondanks sterke play-offs zat hij zelfs niet in de voorselectie. “Net als Vanaken zullen we Mechele niet meer bij de Duivels zien”, denkt Ceulemans. Ook hier had Staelens een andere keuze gemaakt: “Ik had hem meegenomen, want Brandon is een goede verdediger die weet wat hij kan en wat hij niet kan. Ook in groep zal hij nooit voor problemen zorgen.”

CDK

En dan is er nog Charles De Ketelaere. De West-Vlaming kwam afgelopen seizoen opnieuw aan de oppervlakte bij Atalanta na een moeilijk jaar bij AC Milan. Tot tevredenheid van Ceulemans: “Hij heeft dit jaar bewezen dat hij gegroeid is. Die uitleenbeurt aan Atalanta is het beste wat hem kon overkomen. Over zijn selectie valt dan ook niets af te dingen.”