Efficiënt Club Brugge houdt punten thuis tegen Kortrijk

© BRUNO FAHY BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Een efficiënt Club Brugge hield in de West-Vlaamse derby tegen Kortrijk de punten thuis. Zonder al te veel kansen was er een dubbele voorsprong bij de rust na twee treffers van kapitein Vormer. De bezoekers speelden geen onaardige partij maar keerden puntenloos terug naar huis. Scheidsrechter Put liet zich in negatieve zin opmerken met zeven gele kaarten in een nochtans faire wedstrijd.

Geen al te gekke wijzigingen bij de thuisploeg na de interlandbreak. Zoals verwacht kwamen Vormer en Mechele in de ploeg. Ook Maouassa mocht na drie wedstrijden zonder minuten nog eens zijn kans grijpen, dit keer weliswaar als linksachter.

Bij Kortrijk debuteerde Belhocine voor de tweede keer nadat Elsner zijn heil zocht bij Standard. Er was overigens ook nog een technologisch nieuwtje: voor het eerst kon de 3D-lijn gebruikt worden bij buitenspelbeslissingen.

Twee keer Vormer

Wie dacht dat Belhocine naar Brugge zou afzakken om betonvoetbal te spelen, had het bij het verkeerde eind. Kortrijk probeerde mee te voetballen en was in de openingsfase de evenknie van blauw-zwart. Op één heet standje na, waarbij Ilic een halve minuut in een schietkraam stond, had Brugge moeite om kansen bij elkaar te voetballen. Dan maar via een stilstaande fase moet Vormer gedacht hebben.

De kapitein met een vrije trap uit het boekje en plotseling de 1-0 voorsprong. Na zijn goal spurtte Vormer naar bankzitter Dost, Nederlandse vreugde en smart in één beeld. Even ervoor had een andere bankzitter al voor opwinding gezorgd. Toen Izquierdo zich begon los te lopen langs de zijlijn kreeg hij net geen staande ovatie. Bruggesupporters vergeten hun iconen niet. Zonder hoogstaand voetbal ging Club zelfs met een dubbele voorsprong de rust in. Weer Vormer, dat wordt voor Clement een probleem om die nog uit de ploeg te halen voor tegen Manchester City.

Wederoptreden Izquierdo

Kortrijk kon zichzelf weinig verwijten. Onmiddellijk na de rust hadden we bijna terug een wedstrijd. Een puntertje van Gueye verdween naast Mignolet maar ook nipt naast doel. Meteen ook de laatste actie van de spits, Badamosi kwam hem vervangen. Twintig minuten voor tijd een driedubbele wissel bij Club. Een bleke Vanaken ging eraf, Maouassa speelde dit keer wel een degelijke partij.

Ook De Ketelaere mocht vroeger rusten met het oog op dinsdag. Het publiek had al een paar keer om Izquierdo geroepen maar moest wachten tot de laatste tien minuten. Lang ging eraf, zichtbaar geagiteerd, en de decibels gingen de lucht in voor Izquierdo. Kortrijk kreeg de aansluitingstreffer nog bijna cadeau na een korte terugspeelbal van Mechele en weinig haast bij Nsoki maar de ingevallen Mbayo schoot naast het halflege doel. Een minuut later had diezelfde Mbayo alweer een serieuze kans maar ook dit keer was hij niet koelbloedig genoeg.

Ondanks de nederlaag zag Belhocine een bemoedigende partij, iets waar hij volgende week op kan verder bouwen in een andere West-Vlaamse derby: thuis tegen Oostende. Club Brugge verspilde niet al te veel energie en kan zich nu volop focussen op een nieuwe stunt in de Champions League, het zal echter heel wat scherper voor de dag moeten komen.

(JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Maouassa (69’ Sobol), Nsoki, Mechele, Mata, Rits, Vormer, Vanaken (69’ Mbamba), Lang (79’ Izquierdo), De Ketelaere (69’ Dost), Sowah (85’ Van der Brempt).

Opstelling Kortrijk: Ilic, D’Haene, Sainsbury, Radovanovic, Dewaele, Fixelles (58’ Overgaard), Palaversa, Vandendriessche, Selemanie, Gueye (58’ Badamosi), Moreno (85’ Mbayo).

Gele kaarten: 28’ Radovanovic, 31’ Sainsbury, 41’ Dewaele, 43’ De Ketelaere, 58’ Moreno, 80’ Sobol, 83’ Dost.