Een gentleman, een atleet, een panter en een dopingzondaar: maak kennis met de vermoedelijke basiself van Fiorentina
Het hele blauw-zwarte legioen telt deze week af naar de afspraak met de geschiedenis. Straks is het zover en gaat Club Brugge in Firenze op zoek naar een goede uitgangspositie in de heenmatch van de halve finale van de Conference League. Daarom blikken wij van maandag tot en met donderdag elke dag vooruit op wat een historische wedstrijd kan worden. Vandaag: maak kennis met de vermoedelijke typeploeg van Fiorentina.
Pietro Terracciano
Met zijn 34 jaar is Pietro Terracciano het ervaren sluitstuk van La Viola. De Italiaan speelt al sinds begin 2019 bij de club, maar werd pas in 2021 titularis. Stond ondertussen wel al 140 keer onder de lat bij de Florentijnen.
Linksachter: Cristiano Biraghi
Zestienvoudig Italiaans international en de aanvoerder van dit Fiorentina. Heeft DA13 op zijn arm getatoeëerd staan, verwijzend naar Davide Astori, de voormalige kapitein van Fiorentina die in 2018 overleed in zijn slaap. Kreeg van de UEFA vorig jaar, toen Fiorentina de finale haalde, een plekje in het team van het seizoen van de Conference League
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lucas Martinez Quarta
13-voudig Argentijns international die dit seizoen al acht keer scoorde. Niet slecht voor een verdediger. Was afgelopen weekend – in afwezigheid van heel wat titularissen – aanvoerder. Werd in 2017 voor zeven maanden geschorst nadat hij na een wedstrijd in de Copa Libertadores positief getest had op een bloeddrukverlagend middel dat ook de pompkracht van het hart zou verbeteren.
Nikola Milenkovic
Servische reus van ruim 1 meter 95 die al bijna zeven jaar voor Fiorentina speelt. Speelde op zijn 26ste al twee WK’s. Ook hij stond vorig seizoen in het team van het seizoen van de Conference League. Kreeg in het verleden een rode kaart aangenaaid door Andrea Belotti, nu zijn ploegmaat.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Dodô
Belandde zoals zoveel voetballende Brazilianen in Europa via Shakhtar Donetsk. De rechtsachter, die al vijf keer mocht meedoen bij de Goddelijke Kanaries is amper 1 meter 66, maar maakt dat meer dan goed met zijn snelheid. Niet verrassend, aangezien hij tot zijn tiende aan atletiek deed en pas nadien begon te voetballen.
Rolando Mandragora
Verdedigende middenvelder die al op zijn zeventiende mocht debuteren in de Serie A. Een kleine tien jaar later is hij – indien fit – een vaste waarde op het middenveld van La Viola. Is geboren in Napels, maar speelde nooit bij Napoli. Passeerde wel al bij onder meer Genoa, Pescara, Juventus en Torino.
Giacomo Bonaventura
De man bij Fiorentina die al het meeste oorlogen heeft meegemaakt. Heeft ruim 500 profmatchen op de teller staan. De 34-jarige Italiaan is een hardwerkende, maar ook creatieve middenvelder. En blijkbaar ook een sympathieke kerel, want hij kreeg in 2016 de Premio Gentleman, een award voor de fairste speler van de competitie. Hij haalde het toen onder meer van Gianluigi Buffon, Luca Toni, Francesco Acerbi en Alessandro Florenzi.
Nico Gonzalez
Met een prijskaartje van 27 miljoen euro de duurste aankoop ooit van Fiorentina. Al bewees hij dat prijskaartje waard te zijn, want hij is de absolute sterkhouder bij Fiorentina. Hij aardt ook goed in de Conference League, want hij stond vorig jaar net als twee ploegmaats in het team van het toernooi. Opvallend: hij is ook Argentijns international en debuteerde bij de wereldkampioen toen hij nog bij Stuttgart in de Duitse tweede klasse speelde. Had normaal ook dat wereldkampioenschap met Argentinië op zijn palmares moeten hebben, maar miste het WK in Qatar door een blessure. Nog opvallend: bij zijn transfer van Argentinos Juniors naar Stuttgart was een bedrag van 11 miljoen euro gemoeid. Ook daarmee werd hij de duurste uitgaande transfer voor de club. Hij stootte er zelfs ene Diego Maradonna mee van de troon als duurste uitgaande transfer.
Christian Kouamé
Als ex-spits van Anderlecht de bekendste naam voor de Belgische voetbalfan. Liep op de voorbije Afrika Cup in Ivoorkust nog malaria op. Is ondertussen wel terug topfit. Heeft Didier Drogba en Samuel Eto’o als idolen. Wordt door zijn ploegmaats De Panter genoemd, verwijzend naar de elegantie waarmee hij sprint.
Lucas Beltran
De Viking genoemd omwille van zijn haarkleur. 23-jarige Argentijn met Italiaanse voorouders, waardoor hij al voor zijn transfer naar de Laars over de Italiaanse nationaliteit beschikte. Bezig aan zijn debuutseizoen bij Fiorentina en doet het op zich niet onaardig met negen goals in 43 matchen. Iemand om in de gaten te houden.
Andrea Belotti
Jarenlang sterkhouder bij Torino, waar hij in die periode zowat in elke transferperiode bij de topclubs geciteerd werd. Tot die toptransfer kwam het evenwel nooit, waarna hij in 2022 dan toch naar AS Roma trok. Daar liep het echter niet en dit seizoen volgde dan een uitleenbeurt aan Fiorentina. Had ooit een marktwaarde van 40 miljoen euro, maar die is ondertussen helemaal gekelderd. Wel 44-voudig Italiaans international. Heeft met dank aan een jeugdvriend de grappige bijnaam De Haan. Viert zijn goals dan ook door met zijn hand op zijn voorhoofd een haan na te bootsen. Was als kind misdinaar en is nog steeds erg gelovig. Zijn idolen? Niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Wel Paus Johannes II en de priester uit zijn geboortedorp – en ook wel ex-aanvaller Andrei Shevchenko.
Lees ook: Met wisselend succes: hoe verliepen de vorige vier Europese halve finales van Club?
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier