Cercle Brugge treft LASK en Basaksehir in de Conference League

Beeld ter illustratie - Cercle's Felipe Augusto Da Silva viert tijdens een match op 29 augustus 2024. © BELGA

Cercle neemt het in de nieuwe league phase van de Conference League op tegen het Oostenrijkse LASK, het Turkse Basaksehir, het Sloveense Olimpija, het Schotse Hearts, het Zwitserse FC St.Gallen en het IJslandse Vikingur Reykjavik. De debatten starten op 3 oktober met de openingsspeeldag.

Niet echt een topploeg voor Cercle Brugge. LASK staat momenteel op plaats 10 in de Oostenrijkse Bundesliga met een marktwaarde van 43 miljoen. Het speelde vorig seizoen Europees tegen Union in de groepsfase van de Europa League en won thuis met 3-0. In Brussel werd met 2-1 verloren. Sterspelers zijn Marin Ljubicic en Jérome Boateng.

Voor trainer Miron Muslic is de trip naar Linz een terugkeer naar zijn thuisland. Voor hij naar Cercle trok was hij coach van SV Reid en speelde hij met die ploeg tegen LASK dat toen werd getraind door Dominik Thalhammer waarmee Muslic later in Brugge mee samenwerkte en nadien het hoofdtrainerschap van hem overnam.

Het Turkse Basaksehir uit Istanboel staat momenteel na twee speeldagen vijfde in de rangschikking met Krzysztof Piatek als een belangrijke pion. Olimpija Ljubljana uit de Sloveense hoofdstad staat op een derde plaats in de competitie en heeft onder andere Marcel Ratnik als bekende naam.

Heart of Midlothian uit Edinburgh werd donderdag uitgeschakeld in de Europa League en staat momenteel met onder andere Lawrence Shankland tiende in de Scottish Premiership. Het Zwitserse St.Gallen staat op plaats vier in de competitie met onder andere Moustapha Cissé als een van de betere spelers. Vikingur uit Reykjavik tenslotte uit IJsland staat met sterspeler Danijel Djuric op de tweede plaats in de competitie aldaar. De precieze speeldata van de zes wedstrijden voor Cercle zullen later en wellicht zaterdagmiddag bekend gemaakt worden.

Net als dat van de Champions League en de Europa League onderging het format een hele metamorfose. In het vernieuwde format werden de 36 deelnemende ploegen niet meer verdeeld in poules, maar in één liga ondergebracht.

Elk team speelt daarin zes wedstrijden tegen zes verschillende tegenstanders, drie keer thuis en drie keer uit. De teams werden gekoppeld uit een tegenstander uit iedere van de zes potten.

Eerste acht rechtstreeks naar finale

Na de competitiefase stoten de eerste acht teams rechtstreeks door naar de achtste finales. Nummers 9 tot 24 spelen tegen elkaar in play-offs voor een plaatsje in die volgende ronde. Voor nummers 25 tot 36 is het Europese avontuur onherroepelijk afgelopen, aangezien het vangnet van de Europa League niet meer bestaat.

Vanaf de achtste finales blijft alles ongewijzigd, met heen- en terugmatchen tot de halve finales en de finale in het Poolse Wroclaw.

Veertien jaar

Cercle beëindigde de Champions’ Play-offs in de Jupiler Pro League vorig seizoen op een knappe vierde plaats en komt zo na veertien jaar nog eens uit in Europa. De Vereniging kwam terecht in de derde van vier voorrondes voor de Europa League, maar verloor daarin van het Noorse Molde.

Donderdag verloren de West-Vlamingen ook in de play-offs van de Conference League met 1-4 van het Poolse Wisla Krakau, maar had het genoeg aan zijn ruime 1-6-zege van in de heenwedstrijd om het hoofdtoernooi te bereiken.

Tijdens de vorige Europese campagne in het seizoen 2010-2011 won Cercle in de tweede voorronde van de Europa League van het Finse TPS Turku alvorens uitgeschakeld te worden door het Cypriotische Anorthosis Famagusta.

(Belga/ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier