Burgemeester Dirk De fauw vindt dat Club statement moet maken: “Duidelijk maken dat het racisme niet duldt”

Kompany schudt na de match de hand van Clubspeler Rits. Het bedrukte gelaat had niks te maken met het resultaat. © BELGA
Stefan Vankerkhoven

“Club moet bij zijn volgende thuismatch een statement maken dat het geen racisme duldt van zijn supporters”, zegt burgemeester Dirk De fauw. De lokale politie wil getuigen verhoren, in de hoop zo de daders te identificeren die tijdens de match Club-Anderlecht racistische opmerkingen hebben gemaakt.

Na de wedstrijd van vorige zondag vertelde een aangeslagen Anderlechttrainer Vincent Kompany dat enkele Clubsupporters racistische kreten hadden geroepen naar hem en zijn team. Ze zouden hem onder meer voor ‘bruine aap’ hebben uitgescholden. Kompany diende echter geen klacht in. De Brugse politie en het West-Vlaams parket treden wel ambtshalve op en zijn een gerechtelijk onderzoek gestart.

Boegeroep

“Het is een delicaat en moeilijk dossier”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Hij was zondagnamiddag aanwezig in het Jan Breydelstadion. “Ik heb geen racistische kreten gehoord. Van Clubsupporters die zich daar massaal aan bezondigd hebben is er geen sprake. Ik betreur wel dat de Clubfans in groep Anderlechtspeler Lior Refaelov hebben uitgefloten en dat er boegeroep was telkens als hij aan de bal kwam. Je kunt deze prof, die zoveel jaren voor Club heeft gespeeld, niet verwijten dat hij nu voor Anderlecht voetbalt.”

“Wat de racistische opmerkingen betreft waarvan Anderlechttrainer Vincent Kompany en zijn team het slachtoffer werden, vind ik het vreemd dat de vierde ref tijdens de match niet heeft ingegrepen. Die heeft die kreten blijkbaar evenmin gehoord. Ook Clubtrainer Philippe Clement weet van niks. Dat sterkt mijn indruk dat het om occasioneel laakbaar gedrag van enkelingen gaat, dat voor velen verloren is gegaan in het gewoel van een vol stadion met 28.000 toeschouwers.”

Niet te verschonen

“Het is gek: Clubfans applaudisseren voor hun spelers met een donkere huidskleur, maar noemen de trainer van de tegenstander een ‘bruine aap’. Die mensen beseffen blijkbaar niet wat ze zeggen. Hoe dan ook, zo’n gedrag is niet te verschonen. Daarom heb ik overleg gepleegd met de korpschef van de lokale politie om actie te ondernemen en te proberen de daders te identificeren, zodat er processen-verbaal kunnen opgemaakt worden. Het is wel niet eenvoudig: de politie beschikt over beelden van supporters, maar niet over klank. Hoe kun je bewijzen wat iemand geroepen heeft? Daarom gaan we op zoek naar getuigen. Stewards en fans uit die zone worden verhoord, in een poging om de beelden te koppelen aan getuigenissen.”

“Een stadionverbod lijkt mij voor de daders nog de beste straf, die hen het meest pijn doet. Daarnaast riskeren ze uiteraard strafrechtelijke vervolging, maar dat hangt af van het parket. Als jurist stel ik mij ook de vraag of de straffen voor hooligans in ons land niet moeten opgetrokken worden. In Engeland hebben ze door strenge straffen het hooliganisme uit de voetbalstadions kunnen bannen”, aldus Dirk De fauw.

Niet de eerste keer

Club Brugge reageerde voorlopig enkel met een korte mededeling: “Club Brugge veroordeelt uitdrukkelijk elke vorm van racisme. In opvolging van de gebeurtenissen van zondag zal Club het nodige doen om de daders te identificeren en hen buitengerechtelijk stadionverbod op te leggen, zoals het dat eerder al deed.”

Het is niet de eerste keer dat Clubfans in opspraak komen. Na de titelviering vorig jaar brulde zelfs speler Noa Lang dronken de leuze ‘nog liever dood dan Sporting jood’ mee. Als straf stuurde de disciplinaire commissie hem naar de Dossin-kazerne in Mechelen, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden gedeporteerd werden. Zondag keerde Lang zich op de sociale media tegen de supporters die racistische uitspraken tegen de Anderlechtcoach hadden gedaan, met de woorden ‘schaam u’.

Cerclespits Kévin Denkey zei in augustus dat Clubfans hem voor ‘aap’ hadden uitgescholden. En in oktober schreeuwden fans van blauw-zwart tijdens de match tegen Sint-Truiden ‘al wie niet springt, dat is een jood’. Dat leverde Club een voorwaardelijke boete van 2.000 euro op.

Geuzennaam

Die slogan is geregeld te horen op Jan Breydel en in Antwerpen, maar werd in 2018 door de geschillencommissie van het profvoetbal in hoger beroep niet beschouwd als discriminerend: “’Jood’ wordt door de supporters van FC Antwerp gebruikt als een geuzennaam en heeft niet de intentie om te discrimineren of aan te zetten tot geweld.” Wat zou Israëli Refaelov daarvan vinden?

Dinsdag interpelleerde de Brugse politica Annick Lambrecht (Vooruit) de ministers Bart Somers (Open VLD) en Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement. Ze pleitte voor zwaardere boetes en langdurige stadionverboden, en vroeg of Weyts zal optreden in het amateur- en het jeugdvoetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier