Brengt jonge winger Alessandro Albanese de nodige diepgang bij KVO?: “Voldoende kwaliteit om degradatiestrijd te vermijden”
In één week tijd mocht KV Oostende drie nieuwkomers verwelkomen. Daarbij één Belg: Alessandro Albanese (22). De in Luik opgegroeide flankspeler moet een joker worden in het team van Alexander Blessin en co. “Het is een voordeel dat ik Duits spreek.”
Deze week mocht Alessandro Albanese 22 kaarsjes op de verjaardagstaart uitblazen. Maar stiekem hoopt KV Oostende dat hij de club iets cadeau doet: goals, assists en punten. Te beginnen met komende zaterdag al tegen Zulte Waregem.
De integratie van de jonge Luikenaar binnen de club verloopt naar eigen zeggen goed. “Ik ben heel goed ontvangen bij KV Oostende, daar kan ik alleen maar blij om zijn. Waarom ik voor KVO koos? Ik hou van de speelstijl van de coach en hier krijgen jongeren echt wel speelkansen.” Onthoud vooral dat laatste, want Albanese is op zoek naar speelminuten.
Vorig seizoen brak de kwieke winger door in onze hoogste voetbalklasse bij Waasland-Beveren. Toen kwam hij in 26 wedstrijden in actie, goed voor één goal – tegen KVO nota bene – en zeven assists. De Waaslanders degradeerden echter naar 1B en het verging ook Albanese een pak minder.
De eerste weken hier verlopen lekker en ik vind het spelplezier terug
In de competitie mocht hij slechts 117 minuten spelen in vier wedstrijden en nog eens 68 minuten in de beker. Sinds eind september vorig jaar behoorde hij slechts twee keer tot de wedstrijdselectie. “Het is jammer hoe het gelopen is”, zucht Albanese. “Ik paste niet in het systeem van de trainer (Marc Schneider, red.). Maar nu zit ik bij Oostende, hé. De eerste weken hier verlopen lekker en ik vind het spelplezier terug.”
Duits voetbal
Daar valt wat voor te zeggen. In de oefengalop tegen Winkel Sport (Eerste Amateur) kwam KVO nooit in verlegenheid en in de tweede helft mocht Albanese – bij wijze van spreken – doen waar hij zin in heeft. Infiltreren, acties maken, diepgang zoeken en voor verwarring zorgen in de vijandelijke zestien.
“De trainer vraagt veel inzet en engagement, wat goed is voor de ontwikkeling van jonge spelers. Zijn speelstijl is heel typisch aan het Duitse voetbal en het is goed dat ik met de technische staf in het Duits kan spreken. Kijk, ik begon met voetballen bij mijn lokale club Herstal en werd door Standard aangetrokken (hij speelde er kampioen met bijvoorbeeld Loïs Openda, nu goed op dreef in de Eredivisie bij Vitesse, red.).”
“Plotseling toonde FC Porto interesse om me als jeugdspeler in te lijven. Maar door een nieuwe FIFA-regelgeving over het aantrekken van minderjarige spelers, ging mijn overgang niet door. Uiteindelijk kon ik aan de slag bij het jeugdcentrum van Hoffenheim in Duitsland. Eerlijk, daar hebben ze een uitstekend opleidingscentrum.”
Amade en Theate
Albanese zou een vaste waarde worden bij de U17 van Hoffenheim en leerde er ook Alfons Amade kennen, tegenwoordig kuitenbijter op het Oostendse middenveld. “Hij kende me ook nog van mijn periode bij Hoffenheim. Het maakt de integratie in de groep, zoals ik zei, alleen maar leuker.”
Daarna trok Albanese naar de jeugd van Eintracht Frankfurt, waar hij óók mocht rekenen op een basisplek. In het Duitse jeugdvoetbal liep hij voorts Nick Bätzner tegen het lijf, nu ook bij KVO aan de slag. “De opleiding die ik in Duitsland genoot, was absoluut waardevol. Maar of dat de reden is waarom Alexander Blessin me erbij wou? Dat weet ik niet. (lacht) Ik denk dat je gewoon moet kunnen voetballen, punt.”
En dan is er nog de link met Arthur Theate. De verdediger, ook een Luikenaar, maakt nu het mooie weer bij Bologna in de Italiaanse hoogste klasse nadat hij uit het niks bij KVO doorbrak. “We kennen elkaar goed. In de buurt van Luik woonden we op slechts tien minuutjes van elkaar en we speelden ook samen bij de nationale jeugd. Toen KVO interesse toonde, heeft hij me ook berichtjes gestuurd; sympathiek. Ik hoop hier alvast, net als hij, door te breken.”
“Vorig jaar maakte ik bij Waasland-Beveren zeven assists en één goal. Op persoonlijk vlak hoop ik nog beter te doen. De clubdoelstelling is om degradatie te vermijden en snel te stijgen in het klassement. Er is voldoende kwaliteit aanwezig om uit de problemen te blijven. Nee, bij Waasland-Beveren was het niet plezant om tegen de degradatie te moeten vechten. Na onze beslissende wedstrijd, moest ik wenen. Ik háát het om te verliezen en lieg er niet om. Dat ik nu weer tegen de degradatie moet spelen? Zo zie ik het niet. Ik ken geen schrik, net omdat het niet zal gebeuren.” (knipoogt)
Offensieve creativiteit
De komst van Albanese moet Alexander Blessin wat meer offensieve ademruimte geven. Een hoognodige kwaliteitsinjectie, want KVO mist wat offensieve creativiteit. Tatsuhiro Sakamoto en Kyle Duncan zouden ook snel inzetbaar moeten zijn. Intussen blijft het wachten op versterking in de centrale defensie. Met Freddie Jäkel, Zech Medley en Anton Tanghe – en rechtsback Brecht Capon als back-up centraal – blijven de opties in die zone beperkt.
Op verschillende internetforums circuleren namen als de Schot Ryan Porteous (22, Hibernian) en de Kroaat Matej Rodin (25, Cracovia). Meer waarschijnlijk tovert sportief verantwoordelijke Gauthier Ganaye een andere naam uit zijn toverhoed, want tot dusver slaagt hij er steevast in om transfergeruchten in de luwte te houden. Intussen kijkt coach Blessin eens naar zijn horloge.
(TVA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier