Bondsparket wil Club Brugge dagvaarden voor racisme op Sclessin

© BELGA

Bondsprocureur Ebe Verhaegen heeft maandag gereageerd op de racistische acties van enkele Club-supporters zondag op bezoek bij Standard. Verhaegen wil met een disciplinaire dagvaarding, een bondsactie genoemd, Club Brugge voor de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme halen, zo vertelt hij aan Belga.

“Zulke acties zijn absoluut onaanvaardbaar”, zegt bondsprocureur Verhaegen. “Dat moet duidelijk gemaakt worden.” Het bondsparket zal alle betrokken partijen, dus zowel Standard als Club Brugge, aanspreken en daarna een bondsactie opstellen. De club zal dus, net zoals bij andere supportersproblemen, verantwoordelijk gehouden worden voor de acties van de supporters.

Bij dergelijke incidenten wordt de zaak behandeld door de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme. “Die heeft een heel gamma aan mogelijke sancties”, legt Verhaegen uit. “Dat kan gaan van alternatieve sancties, dat een club een campagne tegen racisme moet opstarten of met een bepaalde groep van de supporters aan de slag moet gaan, tot boetes en wedstrijden achter gesloten deuren.”

Wanneer het bondsparket die bondsactie zal opstellen en er dus een behandeling van het dossier volgt, is niet duidelijk. “In principe hebben we twee jaar de tijd, maar die gaan we uiteraard niet gebruiken. We gaan het dossier zo snel mogelijk vervolledigen”, aldus Verhaegen.

Pro League na racisme op Sclessin: “Geen plaats voor racisme in ons voetbal”

Ook de Pro League sprak zich maandag uit tegen de racistische groet die de fans van Club Brugge zondagavond in de tribunes van Sclessin maakte. Het herinnert er in een boodschap op zijn website aan dat racisme geen plaats heeft in het voetbal. “Het is simpelweg idioot en strafbaar”, klinkt het.

Een deel van het Brugse uitvak toonde zondagavond, voor de wedstrijd bij Standard, een Hitlergroet tijdens een actie van de Rouches tegen racisme. “Zo’n actie is nog steeds heel erg nodig”, concludeert de Pro League. CEO Lorin Parys heeft het dan ook gehad met dergelijk gedrag. “Wie zich eraan bezondigt, is niet langer welkom bij ons. Punt. Niet in ons voetbal, niet in onze tribunes.”

Parys verwijst naar het engagement voor inclusie en diversiteit. “Die strijd is een van onze vijf beleidsprioriteiten, zowel in ons maatschappelijk beleid als in onze aanpak rond voetbalveiligheid. Gisteren hebben veel voetbalfans, inclusief die van Club Brugge, het incident meteen veroordeeld. Dat bewijst dat de voetbalsupporter dit gedrag niet meer tolereert. We zijn ook tevreden met het engagement van de club om samen te werken aan de identificatie van de schuldigen.”

De Pro League herinnert eraan dat zulk gedrag straffen voor zowel de supporters als de club tot gevolg kunnen hebben. “Een mogelijke sanctie kan voor die supporters oplopen tot een stadionverbod van tien jaar. Acties van de disciplinaire instanties van de KBVB tegen de club in kwestie kunnen leiden tot een geldboete of zelfs het sluiten van (een deel van) de tribunes.”

Samen met de clubs en de KBVB blijft de Pro League haar schouders zetten onder het Come Together-plan, met vorig seizoen 75 vormingen bij de clubs, permanente sensibilisering en de samenwerking met het bondsparket.

Belangengroep van mensen met migratieachtergrond steunt actie van KBVB tegen Club Brugge

LEVL, de belangenbehartiger van mensen met een migratieachtergrond, reageert geschokt op de racistische vertoningen van Club Brugge-supporters tijdens de match Standard-Club Brugge zondag. De organisatie steunt de actie van het Bondsparket om de voetbalclub te vervolgen.

“LEVL veroordeelt ten zeerste het racistisch én strafbaar gedrag dat de supporters van Club Brugge herhaaldelijk vertonen, zoals tijdens de recente wedstrijd tegen Standard”, klinkt het maandag in een persmededeling. “We steunen daarom ook de actie van het Bondsparket om de voetbalclub te vervolgen. Verder roepen we ook alle voetbalclubs en scheidsrechters op om niet enkel proactief, maar ook bij incidenten te reageren met passende maatregelen.”

“Enkel aangeven dat stappen zullen ondernomen worden, is niet genoeg”, gaat LEVL verder. “Bovendien zijn er kinderen aanwezig in de stadions waar deze verboden gedragingen vertoond worden. Willen we een veilige en respectvolle omgeving voor zowel de supporters als de spelers, dan dienen voetbalclubs en scheidsrechters hun verantwoordelijkheid te nemen en een daadkrachtig beleid door te voeren. We rekenen er dan ook op dat alle partijen actief werk maken van het veroordelen en bestrijden van racisme, zowel voor, tijdens als na een match.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier