Abdelkahar Kadri, Barçaprofiel op de dool bij KV Kortrijk

De allerbeste Kadri zagen we dit seizoen nog niet. Na tien wedstrijden telt hij nul goals en drie assists. (foto Belga) © David Catry David Catry / Isosport
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

In 2021 kwam Abdelkahar Kadri in het Guldensporenstadion aan met het predikaat ‘groeibriljant met Barçaprofiel’. Toen hij in zijn tweede seizoen flitsen van grote klasse liet zien, dachten ze in Kortrijk aan recordtransfersommen van 5 tot 10 miljoen euro. Maar intussen is de conclusie dat de Algerijnse artiest niet brengt wat van hem verwacht werd. Het geval Kadri.

De Algerijnse krant La Gazette du Fennec omschreef Abdelkahar Kadri als een Barçaprofiel dat ook in de belangstelling stond van Ajax – wat hijzelf toen trouwens bevestigde op zijn Instagramverhaal. En op internetfilmpjes van zijn prestaties bij Paradou AC was inderdaad te zien dat hij geen speler van dertien in een dozijn was. Het leek zowel sportief als financieel een interessante transfer: KV Kortrijk had 500.000 euro betaald voor een 21-jarig talent met een veel grotere intrinsieke waarde. Maar het was toch afwachten hoe de Algerijnse artiest zou wennen aan de andere cultuur, het fysiekere voetbal, de tactische richtlijnen en de grotere druk.

Uitblinker

Aanvankelijk was het wat zoeken naar de positie waar hij het best tot zijn recht kwam. Op tien viel op dat hij zich vaak liet terugvallen om op zoek te gaan naar de bal en daar onder druk soms te makkelijk balverlies leed. Het best bleek hij te functioneren met het spel voor zich. Hij begon sterk aan zijn tweede seizoen, maar raakte in juli zwaar aan de knie geblesseerd en was zes maanden buiten strijd.

Zijn comeback was veelbelovend en eind februari speelde hij een geweldige wedstrijd tegen Zulte Waregem. “Technisch superieur en beslissend met een doelpunt en een assist”, aldus Sporza.be toen. “Kadri heerste op het Kortrijkse middenveld en was de beste man op het veld vanavond.

Opvallend: interviews geeft hij niet – nog altijd niet overigens. “Misschien is dat uit voorzichtigheid, want hij is zeker niet introvert”, zei ex-KVK-trainer Karim Belhocine ons daar later over. “In de kleedkamer is hij heel open en maakt hij plezier met iedereen.”

Zo zijn we al meer dan drie jaar aangewezen op getuigenissen over Kadri. En in die tijd zijn er maar heel weinig kwaliteiten die hem nog niet werden toegedicht. Hij wordt doorgaans neergezet als iemand met een sterk karakter en een grote wil om te slagen; als een slim, zelfbewust baasje; als een speler met geweldige voeten, die snel is, kan blijven lopen, stevig op zijn benen staat en ook zijn verdedigend werk doet.

“Het is een fantastische voetballer”, zei ex-ploegmaat en -aanvoerder Kristof D’haene in maart van vorig jaar in deze krant, “hij steekt er bij ons bovenuit. Waarschijnlijk is hij al te goed om nog bij ons te zitten, maar we zijn blij dat hij er nog is. Bij een ploeg die meer de bal heeft dan wij, zullen zijn kwaliteiten nog meer tot hun recht komen. Misschien is het best om eerst te bevestigen bij een topploeg in België. Als hij ook daar uitblinkt, dan weet ik niet waar hij zal eindigen.”

Teleurstellingen

Tja. We zijn nu anderhalf jaar en drie transferperiodes verder en hij is er nog steeds. Erbovenuit steken doet hij niet meer. Het weegt op hem dat hij niet weggeraakt.

Vorig jaar waren er in de zomertransferperiode geruchten over belangstelling van onder meer Club Brugge, maar volgens de club was er niets concreets. Dat was een zware teleurstelling voor Kadri. Om hem te paaien, en belangrijker te maken, kreeg hij een verbeterd contract. En: de aanvoerdersband, wat toch een beetje merkwaardig was voor iemand die weigert met de media te praten en toch ook niet bekendstond als een groepsleider. Glen De Boeck gaf dan ook snel de band aan Joao Silva, iets wat de entourage van Kadri en het clubmanagement hem niet in dank afnemen.

Hoe dan ook: het beoogde topseizoen werd het niet en het kwam alweer niet tot een transfer. Links en rechts werden er wel ballonnetjes opgelaten en er was sprake van een bod van Anderlecht van 2 miljoen euro, maar dat was ver beneden de prijs die KVK voor zijn spelmaker wou krijgen. Het was alweer een zware teleurstelling voor de ambitieuze Algerijn.

De allerbeste Kadri zagen we dit seizoen nog niet. Na tien wedstrijden telt hij nul goals en drie assists – drie corners. KVK won dit seizoen nog maar drie keer en twee keer stond Kadri niet aan de aftrap: op Cercle (1-2) viel hij na een uur in en tegen Genk (2-1) was hij geelgeschorst. De kans is groot dat hij zondag in Mechelen op de bank zal zitten.

Niet onbelangrijk in deze saga: Paradou AC bezit 50 procent van de transferrechten en heeft bij verkoop van de speler dus recht op de helft van de transfersom. De intentie van de betrokken partijen was Kadri te verkopen voor minstens 5 miljoen euro, maar deze opportuniteit deed zich nog niet voor.

Contract

Intussen is hij al aan zijn vierde jaar van zijn vijf jaar contract begonnen. Dat betekent dat eind volgend seizoen zijn contract afloopt en dat hij dan transfervrij kan vertrekken. Het begint dus te dringen voor KVK, club die zijn jaarlijks miljoenendeficit moet zien te compenseren met de verkoop van spelers. Want hoe dichter bij het einde van zijn contract, hoe meer zijn transferprijs zal zakken.

Dat marktverschijnsel kennen ze in het Guldensporenstadion uiteraard heel goed.

Het lijkt er dan ook sterk op dat Abdelkahar in de komende wintertransferperiode of ten laatste komende zomer voor een soldenprijs te koop zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier