Hulde aan voetbalstad Brugge!

© Belga Image
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Club Brugge heeft zich voor de negentiende keer tot landskampioen gekroond. Proficiat, Club! Wie daar begin maart geld op had durven inzetten, had daar een serieuze kluif aan verdiend. Alleen, wie gaf toen zelfs nog maar een stuiver voor de titelkansen van Club? Dood en begraven, leek blauw-zwart.

Union-coach Alexander Blessin voor de halve finale van de Beker van België: “We moeten eerlijk zijn, de Beker is voor Club de enige kans op een prijs dit seizoen.” Valt dat even tegen voor de Duitser. Of het een verdiende titel is, is iets waar de komende dagen nog heel wat inkt zal vloeien. Want natuurlijk had Union deze titel evenzeer verdiend. Of zelfs Anderlecht.

“Als je op tien matchen zo’n kloof kan dichtfietsen tegen de beste teams in onze competitie, dan ben je gewoon de verdiende kampioen”

Toch durven wij ook stellig zeggen dat Club deze titel dubbel en dik verdiend heeft. Als je op tien matchen zo’n kloof kan dichtfietsen, tegen de beste teams van onze competitie, zonder ook maar één match te verliezen in deze play-offs, dan ben je gewoon de verdiende kampioen. Niet meer, niet minder. Dus Club mag terecht fier en trots zijn. Toch mag het ook niet blind zijn voor zijn eigen gebreken. Want zoveel punten morsen in de reguliere competitie, dat is een topclub onwaardig en zal je niet elk jaar in de eindfase kunnen rechttrekken.

Laat dit seizoen dan ook een les én een waarschuwing zijn: maak deze zomer de juiste keuzes. Keuzes zoals Vincent Mannaert – die met deze titel een passend afscheid kreeg – ze de afgelopen jaren zo vaak gemaakt heeft. En laat één van die keuzes dan ook alsjeblieft zijn om verder te gaan met Nicky Hayen. Want ervaring of niet: hij heeft het ronduit fantastisch gedaan in de afgelopen twee maanden en verdient deze kans als geen ander. Hij heeft zeker niet het grootste palmares of cv, maar mag daar bij kwaliteiten nu toch maar mooi kampioenenmaker aan toevoegen. Hulde Nicky Hayen, hulde Club Brugge.

“Laat dit seizoen een les én een waarschuwing zijn: maak deze zomer de juiste keuzes”

Ook hulde aan de buren van Cercle. Voor het eerst sinds 2010 Europa in. Wat een prestatie. Cercle heeft onder/naast Monaco het juk van kleine broertje van zich afgespeeld en voetbalt nu vol trots, met de borst vooruit. Net zoals zijn coach dat doet. Cercle werpt zich op tot een ambassadeur van ons voetbal. Niet te zot doen, maar wel een goed strategisch beleid uittekenen en daar aan vasthouden, ook als het moeilijk gaat. Akkoord, dankzij de ondersteuning van Monaco, maar we hebben ook al andere samenwerkingen met buitenlandse clubs gezien. Ook voor Cercle zijn felicitaties dus meer dan op zijn plaats.

En zo krijgt Brugge, nu al een trekpleister van toeristen van over de hele wereld, volgend seizoen ook twee vertegenwoordigers op het Europese voetbaltoneel. Maak ons ook daar maar preus! Brugge voetbalstad. Vandaag meer dan ooit.

Lees meer over: