Geen cent steun uit noodfonds voor zaalvoetbal

Eric Icket.© ACR
Eric Icket.© ACR
Redactie KW

De coronacrisis heeft een financiële impact op de sportorganisaties. De Vlaamse regering maakte via een noodfonds miljoenen euro vrij om getroffen sectoren in de sport te ondersteunen. Dat noodfonds ging volledig naar Sport Vlaanderen, voor gesubsidieerde federaties. Niet voor de erkende federaties. En daar is ook het zaalvoetbal de dupe van, weet provinciaal secretaris Eric Icket.

Er zijn ongeveer twintig erkende, niet-gesubsidieerde federaties die niets uit het noodfonds ontvangen hebben. Daaronder valt de Vlaamse zaalvoetbalbond en de provinciale comités. “Wij hebben ons gericht tot het kabinet van de bevoegde minister, maar Sport Vlaanderen liet ons weten dat dit zo is beslist”, zucht provinciaal secretaris Eric Icket. “Wij blijven dus met lege handen achter.”

“Zelfde werking”

“We zijn daar binnen de erkende federaties zeer ongelukkig mee. Wij hebben tienduizenden leden, waarom zouden wij niet gelijkaardig behandeld worden? Want we hebben dezelfde werking als de gesubsidieerde federaties”, aldus Eric Icket. Tijdens de coronapandemie heeft zowel de Vlaamse zaalvoetbalbond als de tak in onze provincie financieel veel teruggeven aan de ploegen, want zij hadden bijna niet gespeeld. “ We hebben zo’n 75 procent van de kosten – in West-Vlaanderen toch duizenden euro’s – terugbetaald, want licentierecht is niet enkel een verzekering . Er zijn ook werkingskosten aan verbonden.”

De meeste clubs moesten het voorschot van het inschrijvingsgeld voor komend seizoen niet betalen. “ Een mooi gebaar, dat ons echter zonder die subsidies veel geld heeft gekost. We kunnen binnen de bond wel tegen een stootje, maar dit mag geen twee, drie jaar na elkaar gebeuren”, vindt de secretaris.

De Kwestie Assebroeke

ZVC Assebroeke uit eerste nationale was in Brugge en in West-Vlaanderen het uithangbord van het zaalvoetbal. Omdat de spelers voor hun gezin kiezen, wegens het veldvoetbal moeten afhaken of geen verre verplaatsingen meer willen maken, wordt er in zaal gestopt en trekken ze naar het minivoetbal. “Wij zijn ontgoocheld over die beslissing”, zegt Icket. “Met de keuze om niet langer nationaal te voetballen kunnen wij akkoord gaan, maar wij hadden binnen het provinciaal comité toch liever nog een of twee van hun teams in het zaalvoetbal gezien . Al was het maar op provinciaal niveau.”

Met het verdwijnen van Assebroeke uit de provinciale reeksen, zijn er voor de komende competitie in West-Vlaanderen zo’n zeven, acht teams die in zaal gestopt zijn. “Misschien zit corona daar wel voor iets tussen. Maar de schade bleef toch beperkt”, rekent de secretaris. “We zijn nu aan het bekijken hoe we dit kunnen oplossen, met bijvoorbeeld bijkomende stijgers bij het herindelen van de reeksen.” Er is met Heist City één nieuwkomer. Die speelt ofwel in de Laguna in Duinbergen of in de Landdijk in Zeebrugge. De liga’s in Diksmuide, Sint-Laureins en Kleit blijven. De Vlaamse competitie zou zowel in reeks A als in reeks B uit 12 ploegen bestaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier