Ex-KVK-belofte Joedrick Pupe blinkt uit bij FCV Dender EH: “Ik weet niet of ze zich mij bij KV Kortrijk nog herinneren”

Joedrick Pupe won zondag met Dender verrassend met 1-2 op het veld van AA Gent. © Isosport
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Zaterdag treft KV Kortrijk het FCV Dender EH van Joedryck Pupe, verdediger die als belofte bij de Kerels ongeschikt werd bevonden voor het profvoetbal en dit seizoen op zijn 27ste met succes debuteert in de Jupiler Pro League. “Ergens”, zegt hij, “wil je toch laten zien dat ze zich bij Kortrijk in mij vergist hebben.”

Vier jaar geleden tekende hij voor Oostkamp in de 3de amateurreeks en ging hij als magazijnier werken bij New Holland in Zedelgem, maar zie: via Winkel, Lierse en Dender maakte Joedrick Pupe, 27 sinds 4 juni, alsnog de sprong naar de Jupiler Pro League. Vorig seizoen werd hij verkozen tot beste Dender-speler en tot beste linksvoetige centrumverdediger van 1B en dit seizoen debuteert hij dus met de Oost-Vlaamse fusieclub in 1A. Zondag lag hij met een assist mee aan de basis van de zege in Gent. “Van de nieuwe coach mag ik iets meer meegaan naar voren, omdat hij vindt dat het een van mijn kwaliteiten is”, zegt hij. “Dus ja… dan gebeurt het wel eens dat daar een assist uit voortkomt.”

Hoe voelt het om op je 27ste te debuteren in de eerste klasse?

“Thuis tegen Union (0-0, red.) voelde het aan als vorig seizoen in 1B. Maar zondag in Gent (1-2, red.), in zo’n professionele omgeving, in zo’n stadion en met zoveel supporters, dat was toch een beetje met kippenvel. Als je daar zo lang voor gewerkt hebt en wat tegenslagen hebt gekend, is dat toch een speciaal moment. Het is echt wel een droom die uitkomt.”

Waarom heeft het zo lang geduurd?

“Dat heeft ook een beetje met geluk te maken: de juiste personen tegenkomen, mensen die in je geloven en je als jeugdspeler op het juiste moment kansen geven om te kunnen groeien. Bij Kortrijk heb ik die niet gekregen. Onder Anastasiou zou dat waarschijnlijk wel zijn gebeurd, maar de resultaten waren slecht en hij werd ontslagen. Onder De Boeck, zijn opvolger, is daar nooit sprake van geweest.”

Ben je er altijd blijven in geloven?

“Toen ik bij Oostkamp zat, dacht ik wel: het zal nu wel niet meer gebeuren. Maar toch was er ook altijd nog iets in mij dat dacht: ik moet dat toch kunnen, ik ben goed genoeg.”

In welke zin ben je veranderd?

“Vroeger was ik iets speelser. Nu ben ik meer gefocust. Dat is gegroeid bij Lierse in 1B, omdat er op die wedstrijden veel meer druk zat. Dat is totaal iets anders dan spelen met de beloften van Kortrijk of in het amateurvoetbal. In het profvoetbal kan je niet eens tien seconden aan iets anders denken, daar moet je echt negentig minuten lang gefocust blijven.”

“Zelf wist ik zondag: die match in Gent gaan we niet verliezen. Ik had hen gezien tegen Kortrijk en ik vond hen totaal nog niet klaar voor de competitie”

Dender wordt beschouwd als degradatiekandidaat nummer 1. Hoe ervaren jullie dat?

“Elk punt dat je pakt, is voor de buitenwereld onverwacht, dus dat is alleen maar positief. Maar zelf wist ik zondag: die match in Gent gaan we niet verliezen. Ik had hen gezien tegen Kortrijk en ik vond hen totaal nog niet klaar voor de competitie – zoals wel meer ploegen momenteel. Dan heb je iets van: hier liggen echt mogelijkheden voor ons.”

Joedrick Pupe, op training met KV Kortrijk in 2017.
Joedrick Pupe, op training met KV Kortrijk in 2017. © KVK

Nochtans: met Timmy Simons vertrok jullie coach naar Westerlo, én er werden geen spectaculaire transfers gerealiseerd.

“Neen, het zijn geen namen die we gehaald hebben, maar het zijn wel goeie voetballers – voetballend zijn we verbeterd. Dat de coach weg is, is jammer, want hij had een groot aandeel in de promotie, maar Vincent Euvrard is zeker niet minder. Hij is heel tactisch, enorm bezig met videoanalyse.”

Hij slaagde er vorig seizoen wel niet in titelfavoriet Zulte Waregem naar 1A te brengen…

“Ik denk dat hij iemand is die een groep nodig heeft die het truitje nat wil maken. Misschien was Zulte Waregem vorig seizoen meer een groep van individuele klassespelers dan een team van jongens die voor elkaar door het vuur gaan zoals wij dat waren. Dat trekken we momenteel door in 1A en dat moeten we blijven doen, want anders gaan we geen punten meer halen.”

“KVK? Ik denk dat het meer een ploeg is dan vorig seizoen”

Is er geen sprake geweest dat Simons jou zou meenemen naar Westerlo?

“Ja, er is contact geweest, maar uiteindelijk koos Westerlo ervoor iemand te huren voor wie Tottenham zeven miljoen euro betaalde (Luka Vuskovic, red.).” (lacht)

Wat vind je van het huidige KVK?

“Ik denk dat het meer een ploeg is dan vorig seizoen. Maar ik bekeek de samenvatting van hun wedstrijd tegen Cercle en zag toch enkele dingen waar wij met onze kwaliteiten gebruik van kunnen maken.”

Is het voor jou een speciale wedstrijd?

“Toch wel een beetje. Als je er van het clubmanagement te horen hebt gekregen dat je niet gemaakt bent om profvoetbal te spelen, wil je toch graag laten zien dat ze zich in jou vergist hebben. Maar ik weet niet of ze er zich mij nog herinneren. Voor hetzelfde geld is er geen kat meer die mij daar kent.” (lacht)

Ligt er nog iets op je lever?

“Neen. Ik wil ze gerust een hand geven, maar ik ga er niet zelf naartoe stappen. Want stel je voor dat ze mij aankijken en zeggen: ‘Wie ben jij?’ (lacht) Vorig seizoen speelden we tegen Kortrijk voor de beker en is er in elk geval niemand tot bij mij gekomen.”

Zaterdag 10 augustus om 16 uur: KV Kortrijk – FCV Dender EH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier