Deadline om bezwaar in te dienen tegen Cerclestadion in Sint-Pieters verstrijkt

Het is spannend afwachten: komt er vrijdag 16 april nog een bezwaar of niet tegen het Cerclestadion langs de Blankenbergse Steenweg?© Davy Coghe
Het is spannend afwachten: komt er vrijdag 16 april nog een bezwaar of niet tegen het Cerclestadion langs de Blankenbergse Steenweg?© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Vrijdag 16 april is de laatste dag waarop tegenstanders van een nieuw voetbalstadion voor Cercle een bezwaarschrift kunnen indienen bij de Raad van State tegen het nieuwe gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Donderdag waren er nog geen bezwaren.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) slaagde er begin dit jaar in om het stadiondossier langs de Blankenbergse Steenweg uit de impasse te halen. Toen vorig jaar de Raad van State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor die site vernietigde, leek de oplossing die burgemeester Dirk De fauw uitgedokterd had, veraf. Hij had voorgesteld dat Cercle een kleiner voetbalstadion met 15.000 zitjes zou bouwen in Sint-Pieters, toen Club koos voor een nieuwe tempel op Jan Breydel.

Parkeertoren

Zuhal Demir hanteerde een fraai staaltje van juridische spitstechnologie. Ze viste uit dat ze het gewraakte grup kon remediëren , zeg maar lichtjes wijzigen en opnieuw voorleggen aan de wettelijke kamer van de Raad van State. Het nieuwe plan voorziet nu een parkeertoren in plaats van een gewone parking, waardoor slechts tien procent van de grond gebruikt wordt als parking. Bovendien werd de landschappelijke groene buffer tussen het stadion en de omliggende landbouwgebieden verdubbeld tot zestig meter.

De wettelijke kamer van de Raad van State keurde het aangepaste plan goed. Op 16 februari verscheen de beslissing van de Vlaamse Regering in het Belgisch Staatsblad. Daarna volgde een periode van 60 dagen openbaar onderzoek, waarin alle betrokken partijen bezwaar kunnen aantekenen tegen dit nieuwe grup. Vandaag, vrijdag 16 april, verstrijkt die periode.

Het ontwerp voorziet de omvorming van 100 ha landbouwgrond tot industrieterrein en recreatiezone. Er zijn 250 percelen met 80 eigenaars. Er zijn 22 gebruikers van landbouwgrond, zes bedrijfszetels van landelijke ondernemingen. Alle gronden moeten onteigend worden indien de boeren niet akkoord gaan met een minnelijke schikking en een vergoeding voor het verlies van gronden.

OCMW

De grootste grondeigenaar op de site is het Brugse OCMW, dat 14,5 ha landbouwgrond bezit en verpacht. Het OCMW zal niet dwarsliggen. Maar enkele jaren geleden zijn een aantal landbouwers, milieuverenigingen, projectontwikkelaar Novus en grondeigenaars, onder wie Paul Gheysens van de bouwfirma Ghelamco de voorzitter van Antwerp FC met succes naar de Raad van State getrokken tegen het oorspronkelijk grup, dat landbouwgrond wou omvormen tot bedrijventerreinen én een stadion met 40.000 zitjes voor Club Brugge. Zijn die opposanten opnieuw van plan te procederen? Of nemen ze genoegen met de milderende maatregelen?

Erik Ver Eecke van de vzw Groen, een natuurvereniging die ageert tegen het verdwijnen van poldergrasweiden, laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. Wil hij pas op de laatste dag van het openbaar onderzoek in actie schieten? Of staakt hij zijn oppositie? Ook de Antwerpse advocaat mr. Stijn Verbist, die de Brugse projectontwikkelaar Novus en zeven landbouwers vertegenwoordigt, houdt zijn antwoord nog in beraad. Voor Luc Descheemaecker, gedelegeerd-bestuurder van Novus, dreigt de afbakening van het grootstedelijk gebied Brugge een zware financiële kater op te leveren. In Klein Appelmoes in Assebroek werd de bouw van meer dan honderd woningen al geschrapt, omdat deze zone ‘groen’ blijft. En langs de Blankenbergse Steenweg kon Novus, samen met de holding Bremhove van Joris Ide, negen boeren overtuigen om hen een optie te geven op de verkoop van hun landbouwgrond.

Winst

De West-Vlaamse Intercommunale biedt de boeren immers slechts 3 à 4 euro per m² bij de onteigening van hun grond, terwijl Novus en Bremhove hen het drievoudige willen geven. Op voorwaarde dat die weiden industriegrond worden en de twee projectontwikkelaars ze met grote winst kunnen doorverkopen als ‘klaargemaakte’ bedrijventerreinen. Maar als die weiden door het geremedieerde grup onteigend worden en recreatiegebied worden, zijn ze veel minder waard.

Indien de tegenstanders van een voetbalstadion op Sint-Pieters geen bezwaren indienen of als de Raad van State hun bezwaren ongegrond verklaart, kan Cercle een omgevingsvergunning aanvragen. Dan moet Groen-Zwart een milieu-effectenrapport opstellen en zijn plannen voorleggen aan de buurt. Een stap in de goeie richting, maar de weg is nog lang…

Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Samen met de Vlaamse overheid hebben we er alles aan gedaan om de plannen aan te passen aan de wensen van de Raad van State. Ik hoop oprecht dat er een einde komt aan alle procedures. De Blankenbergse Steenweg is een ideale locatie voor een nieuw Cerclestadion, met trainingsaccommodatie. Er is dringend een alternatief nodig voor het verouderd Jan Breydelstadion.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier