“De Beker is elk seizoen een doel van Zulte Waregem”: Lukas Willen opgelucht na eerste driepunter en klaar voor bekeravontuur

Lukas Willen: “We mochten onze competitiestart niet missen.” © Hein Demeyer
Redactie KW

Oef, de kop is eraf. Essevee heeft de eerste driepunter beet na een 1-0-zege tegen Lokeren-Temse, én dat zelfs voor eigen volk. Zondag volgt al de eerste opdracht in de beker tegen Sparta Petegem. “De Beker van België is altijd een doel voor Zulte Waregem”, klinkt het strijdvaardig bij Lukas Willen (21).

Lukas, hoeveel deugd deed die eerste zege?

Lukas Willen: “Het was toch wel een verlossing, zeker gezien de omstandigheden. We wouden onze competitiestart niet missen. En we hadden ook wel iets recht te zetten na die openingswedstrijd voor eigen volk. Het gevoel dat die driepunter zo snel mogelijk mocht komen, voelde je in de kleedkamer en in heel Waregem.”

Jullie begonnen snedig tegen Lokeren-Temse, na twintig minuten vergeten jullie de wedstrijd dood te maken?

“Tot minuut twintig was het prima qua tempo en intensiteit. Als we de score zouden uitgebreid hebben, hadden we het onszelf gemakkelijker gemaakt. Zij pasten hun systeem wat aan, waardoor wij het iets moeilijker kregen. Tijdens de rust hebben we daar aan gesleuteld, maar dat bleef wat uit op het veld. Uiteindelijk hielden we stand. Al was het meer op strijdlust dan met mooi voetbal.”

Vorig jaar zag ik jullie nog puntenverlies lijden…

“Dat zou gekund hebben. Vorig seizoen kregen we in de slotfase vaak het deksel op de neus. Nu hebben we precies meer vertrouwen om zo’n wedstrijd over de streep te trekken. Het is moeilijk om dat te benoemen. Maar er heerste iets zoals: ‘Dit geven we niet meer af.’”

Uiteindelijk is de tussentijdse balans een gedeelde tiende stek met een 4 op 9. Dacht je na het verlies op de openingsspeeldag: hier gaan we weer?

“We wisten dat die eerste wedstrijd belangrijk was (0-1-verlies van Lierse, red.). Maar er is niets in onze hoofden geslopen. Vorig jaar gingen we winnen op Beerschot, nu reageerden we op Deinze. Ons spel was beter en een punt in Deinze is gewoon oké. Dan moest die driepunter volgen thuis tegen Lokeren-Temse. Anders was de start niet goed. Er is geen man overboord. Hopelijk is ons seizoen nu echt gestart.”

Hoe evalueer je de eerste drie wedstrijden van jezelf, je gaf zelfs al een assist?

“Ik heb uiteindelijk op drie verschillende posities gespeeld. Eerst rechts centraal in de verdediging, dan links en nu wat meer in een driemansdefensie. Individueel ben ik stappen aan het zetten. Op zich is dat ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling goed. En het is nodig omdat er toch ook veel jonge gasten in onze selectie zitten. Ik probeer de groep mee te nemen van achteruit.”

Met de komst van Barkarson is er een zuivere linksback. Vorig seizoen opereerde je nog vaak vanop de flank, nu ga je centraal blijven staan?

“Ik heb een gesprek gehad met de coach waarin ik heb aangegeven dat ik het best tot mijn recht kom in een centrale positie. Mijn grootste kwaliteiten liggen daar en niet op de flank, tenzij ik nodig ben om te depanneren.”

Wat is er nu veranderd onder coach Sven Vandenbroeck?

“We houden het gewoon simpel en spelen vanuit een 4-3-3. Alles is duidelijk. We willen voetballen van achteruit en we moeten het niet te moeilijk maken. Dat was iets waar we naar moesten terugkeren. Tot aan de middenlijn houden we het eenvoudig en dan is het aan de creatieve aanvallende spelers om kansen te creëren. Rommens opereert vanuit een controlerende rol.”

De leuze van Vandenbroeck is: “We willen, niet we moeten.” Voel je dat in de spelersgroep, dat er misschien wat minder druk is?

“We hebben dat bewust uitgesproken om de druk wat weg te houden. Misschien was het onnodig om ons vorig seizoen zoveel druk op te leggen. Al zal die er in een club als Zulte Waregem altijd zijn, hè. Al voel je wel dat de fans na onze thuiszege er een positief gevoel aan overgehouden hebben. We zijn toch ambitieus, dat weet iedereen zonder dat we dat uitspreken.”

In hoeverre hebben jullie nu meer voeling met 1B? Het was niet de bedoeling, maar het is jullie tweede seizoen op dit niveau.

“Je hebt heel wat ervaringen meegemaakt in deze competitie. Je kent de tegenstanders en de omstandigheden beter. Vorig seizoen waren we misschien wat onwetend gestart en werden we meteen met onze neus op de feiten drukt. Nu zijn we kalmer gebleven na die eerste verloren wedstrijd. Het zal een lang seizoen worden en dat was vorig jaar ook zo.”

Komend weekend start er alweer een andere competitie: de Beker van België. Tegenstander is Sparta Petegem uit de tweede amateurklasse, met coach en ex-speler Stijn Meert. Geen onbekenden dus.

“Die wedstrijd is moeilijk in te schatten. Twee jaar geleden speelden we met de beloften onze thuiswedstrijden op hun veld. Ik ken de omkadering daar dus wel. Ze zaten ook in de reeks van Jong Essevee, vaak ga ik kijken naar de matchen in eigen huis. Vorig jaar kende Sparta Petegem een iets minder seizoen, maar de jaren daarvoor deden ze vaak mee voor de titel. We zullen hen analyseren zoals elke andere tegenstander.”

Is de Beker van België een doel? Vorig seizoen speelden jullie twee keer op Jan Breydel…

“De Beker moet altijd een doel zijn voor Zulte Waregem. Als club hebben we daarin al mooie zaken gerealiseerd. Vorig jaar schakelden we Cercle Brugge uit en verloren we finaal van Club Brugge. Maar dat zijn leuke wedstrijden waarvoor je het doet, hè. Uiteindelijk kun je je dan meten met andere teams op het niveau waar we uiteindelijk weer naartoe willen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier