Volgens Tom De Sutter maakt Anderlecht weinig kans tegen Club Brugge

Tom De Sutter: hard werken bij FC Knokke waar hij ook al twee keer scoorde. © VDB
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Hoe zou het zijn met Tom De Sutter? Sedert deze zomer ex-profvoetballer en spits bij Knokke FC, tweede amateurklasser. Uitstekend, zo blijkt. “Al was het aanpassen, ‘s avonds om 18 uur met mijn zakske’ naar training.” En wat zou de ex-topscorer van Club Brugge en Anderlecht nu vinden van zijn twee vroegere clubs, zondag tegenover elkaar? “Club Brugge is op àlle vlakken sterker.”

Tom De Sutter is deze zomer gestopt als profvoetballer. Op zijn 34ste, na 13 jaar bij zes clubs, na 123 goals in 414 matchen. Op zijn passage bij het Turkse Bursaspor na, kwam hij overal aan ongeveer 1 goal op 3 matchen. Een topscorer pur sang. “Al is 1 op 3 misschien net te weinig voor een spits van Anderlecht of Club Brugge.”

Het zijn meteen de twee clubs die zijn carrière het meest tekenden. “Soit. Ik had nooit dat pure killersinstinct, was altijd een ploegspeler. Spitsen als Lukaku en Harbaoui willen elk jaar topscorer worden en daarom alles spelen, ik zou al eens gezegd hebben: ‘laat die jonge gast ook eens spelen’. En bovenal: er zitten géén penalty’s bij, hé. Anderen konden dat beter, vond ik.”

Ik had er meer moeten van genieten, leefde teveel in een bubbel

Hij speelde vier jaar voor RSCA (2009-2013) en twee voor FCB (2013-2015). “Ik heb nog steeds geen voorkeur, heb mij bij allebei goed geamuseerd. Bij Anderlecht zat ik nochtans vaak op de bank. Niet onlogisch, ik moest er tegen Lukaku en later Mbokani optornen. Maar ik heb er veel mooie momenten meegemaakt: drie titels, Champions League… Ik had er meer moeten van genieten, ik leefde teveel in een bubbel. Ook bij Club. Alles wordt voor je geregeld, alleen de match telde… het werd allemaal zo gewoontjes. Dié momenten zal ik missen, niet de leegtes. Op afzondering proberen de tijd te doden met serietjes… Dan vind ik mijn huidige leven plezanter.”

Lees verder onder de foto.

Bij Anderlecht moest Tom De Sutter onder meer optornen tegen Lukaku en later Mbokani.
Bij Anderlecht moest Tom De Sutter onder meer optornen tegen Lukaku en later Mbokani.© Belga

Dat huidige leven: amateurvoetballer/ondernemer (padelzaken in Brugge, Mechelen en Waregem, red.). Hij droomde van 100 goals in de Belgische eerste klasse, maar is dus blijven steken op 94. Zijn laatste profclub KV Oostende gunde het hem niet, zijn contract van zes maanden werd niet verlengd.

Goals in bekermatchen

Het lag nochtans klaar, maar kort daarna vertrok Technisch Directeur Hugo Broos, die had toegezegd. “Waarop ik via via, niet van de voorzitter zelf, hoorde dat ik weg moest. Jammer, ik had mij perfect kunnen vinden in een rol van bankzitter, eens spelen, eens niet… Soit, ik had mij toch nog eens bewezen, met vooral belangrijke goals in de bekermatchen tegen Gent. Maar daarna zakte de ploeg in elkaar en ging ik mee ten onder.”

Ik vond dat Gert Verheyen de groep nog wel scherp kon zetten

Van een verziekte kleedkamer in die periode wil hij niet spreken. Nog minder van jaloezie tussen de zogenaamde grootverdieners en de rest. “Het was eerder een gebrek aan beleving. Wat altijd te maken heeft met de resultaten. Ik vond wel dat Gert Verheyen de groep, op zijn manier, nog wel scherp kon zetten, maar ik denk niet dat alle spelers hem snapten. En uiteindelijk moet die beleving toch van de spelers zelf komen. Het was een te brave groep. En ik ben ook geen roeper.”

Volgers en leiders

“Ik herinner me dat bij Club Brugge mental coach Rudi Heylen voor Michel Preud’homme profielen van de groep samenstelde. In kleuren. En daar moesten zoveel volgers, zoveel leiders… in zitten. Ik volg KVO nog wel, zag gisteren nog Jelle Bataille. Goeie shotter, zag ik vorig seizoen al. En alles goed op een rijtje. Dit seizoen zit het beter in elkaar, me dunkt. Ik had best nog kunnen meedraaien. Jammer, maar het houdt me niet bezig.”

Ik heb van niets spijt, maar had toch misschien iets beter nagedacht bij mijn keuze voor Lokeren

Nog minder dan zijn deerlijke jaar bij Lokeren waar de spits werd uitgezwaaid door voorzitter Roger Lambrecht met: “Vooral spijt dat ik hem zoveel betaald heb.” Schouders ophalend: “Het eerste seizoen was nog ça va: tien goals gemaakt. Maar toen werd Peter Maes coach. En simpel, die had het niet voor mij. Ik heb van niets spijt, maar ik had toch misschien iets beter nagedacht bij mijn keuze voor Lokeren.”

Lees verder onder de foto.

Tom De Sutter eerder als goalgetter bij Club Brugge.
Tom De Sutter eerder als goalgetter bij Club Brugge.© Belga

Plots was hij drie maanden werkloos. “Niet dat ik in een zwart gat viel, maar het was toch moeilijk. Ik draaide nog niet helemaal mee in de zaken en miste structuur, moest denken hoe mijn dagen te vullen. Ik was blij dat ik bij KVO nog een kans kreeg. Maar daarom wilde ik ná KVO niet dezelfde toer op. Mij overal gaan aanbieden ‘Kan je mij niet gebruiken…?’ Ik wilde wel nog blijven voetballen. En bij een ambitieuze club, niet onderin. Mij amuseren. Maar niet als prof, daarom heb ik Deinze laten staan. Het moest te combineren zijn met onze padelzaken.”

Om 18 uur mijn ‘zakske’ maken om te gaan trainen, het was wel aanpassen

De keuze voor Knokke, dat duidelijk titelambities heeft, was snel genomen. Toegegeven, ‘s avonds om 18 uur mijn ‘zakske’ maken om te gaan trainen, het was wel aanpassen. Maar het niveau verbaasde mij wel. Torhout, waar ik 13 jaar geleden speelde, was derde klasse, daarmee vergeleken haalt tweede amateur een heel deftig niveau. Liam Prez (ex-Kortrijk), Sven Dhoest, Koen Persoons, een aantal jonge gasten… kunnen goed voetballen, hoor. En ik vind er dezelfde sfeer terug van bij Torhout. Meer moet dat niet zijn.”

“Fan van Wesley. Maar Okereke is beter”

Een comeback à la Kim Clijsters zit er niet meer in. “Al ben ik drie jaar jonger en heb ik ook drie kinderen.” Dat De Sutter nooit trainer zou worden, wist hij al veel vroeger. “Nooit enige ambitie gehad.” Dagelijks met zijn drie bloeiende padelzaken bezig zijn, that’s life! Maar een tijdelijke opdracht als analist ziet de ondernemer/amateurvoetballer wel zitten. Als het over zijn ex-clubs Club en Anderlecht gaat, heeft hij zelfs een héél uitgesproken mening.

Club Brugge

Club Brugge wint, ik denk niet dat Anderlecht veel kans maakt. Club is ook mijn topfavoriet voor de titel, absoluut. Ze zijn ontzettend sterk dit seizoen. Ze konden hun as Vanaken-Vormer behouden, voegden daar Mignolet bij, Deli en Okereke zijn uitstekende aankopen… Ik was nochtans altijd een fan van Wesley, vond hem een indrukwekkende spits, verstandig voetballend ook. Maar misschien maakte hij te weinig goals, dat wel. En dan is Okereke, een heel ander type wel, zeker niet minder.”

“Ok, Okereke scoort momenteel wat minder, maar, ik kan het weten, volgende maand schiet hij er misschien weer vijf binnen in drie matchen. En ze hebben in de spits ook nog Diagne, Openda, Jelle Vossen… Jelle is, net als ik vroeger, een type die in eerste instantie wordt afgerekend op zijn goals. Ik stond er bij Anderlecht ook niet in en moest het tegenover eerst Lukaku en dan Mbokani ook hebben van mijn goals. En Jelle is viérde spits, ik weet hoe hij zich moet voelen. Veel genieten van al die overwinningen zal er niet bij zijn. Kon ik ook niet als ik drie matchen op de bank bleef. Dat laat je dan wel niet merken op training maar je komt dan thuis…”

“Ik weet evenwel intussen ook: de clubs staan niet aan de voordeur van spitsen van 30 jaar en ouder. Terwijl veel clubs Jelle goed zouden kunnen gebruiken. Om terug te keren naar de sterkte van het collectief: naast die as heeft Club ook voldoende opties op de flanken, ze zijn sportief perfect uitgebouwd.

Club is voor mij zonder twijfel ook de best georganiseerde club van het land. Bedrijfsstructuur, sportieve uitbouw, communicatie… àlles is top. Financieel meer dan 30 miljoen overgehouden aan de transfers, inzake sociale media 25 % beter dan alle andere clubs… Het oefencentrum alleen al. Ik zei laatst nog tegen Koen Persoons dat Westkapelle ongetwijfeld impact heeft om een speler als Mignolet te overtuigen voor Club te tekenen. Ik was er laatst, heb er een padelveld mogen aanleggen. Hans Vanaken beloofde mij al er gauw een tornooitje te organiseren (lacht)”

Anderlecht

“Tja, ik speelde er vier jaar maar ik ken die club niet meer. Iedereen is er weg. En nu is er dat Project Kompany. Nog afgezien van het voetbal en de resultaten: ik ben geen fan van de combinatie van speler-coach. Al dient gezegd: als één het zou kunnen, is het Kompany. Misschien goed zelfs dat hij geblesseerd raakte. Toen hij uitviel, tegen Genk, zag ik de ploeg plots veel losser en rustiger spelen. Ik denk dat teveel in het hoofd van de spelers zit: wat verwacht Kompany nu van mij…?

En daarnaast zit ik toch nog met een aantal vragen. Vooreerst: hoe voortdurend wordt gewisseld? Er zijn intussen al vier spitsen geprobeerd… Waarom liet Kompany Thelin niet staan na Standard? Die kan toch een goal maken? Want veel heeft toch te maken met vertrouwen. Voor mij is het ook heel belangrijk zoveel mogelijk met dezelfde ploeg te spelen. Met andere spelers op andere posities…is nu telkens anders denken, anders voorbereiden, anders trainen. Ik leerde vroeger toch dat er precies zes weken training nodig zijn om alles op automatismen te kunnen doen.”

Ik ben ook voor verzorgd, aanvallend voetbal. Maar nooit een lange bal is makkelijk te counteren. Je ontneemt hen gewoon alle ruimte. Het is knap dat Kompany zijn visie niet verloochent, maar je moet er wel efficiëntie aan koppelen. En als ik City zie voetballen dan zie ik in de laatste 30 meter van het veld constant looplijnen. Zie ik niet bij Anderlecht. Ok, Anderlecht heeft geen Kevin De Bruyne. Maar een Kyle Walker is technisch heus niet beter dan pakweg Sandler.”

Ik geloof ook niet dat alles terug te brengen is tot het ontbreken van een spits. De druk op Roofe wordt onmenselijk. Weet Kompany ook wel. Maar voor zijn uitleg moet je blijkbaar naar de supporterslokalen. Ik ben benieuwd hoelang de fans nog in het project gaan blijven geloven. Ik begrijp hun frustraties. Hadden wíj dat indertijd onder Ariël Jacobs meegemaakt… Ze floten ons al uit als we tegen een ploeg van onderin maar met 3-0 wonnen… En raak er maar eens uit als je daar ook staat.”