Club Brugge houdt de nul en mag met kleine bonus naar Kiev

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Dinsdagavond haalde Club Brugge het met het kleinste verschil van Dinamo Kiev in de belangrijke heenmatch van de derde voorronde van de Champions League. Het trekt met een 1-0-voorsprong naar Oekraïne.

Philippe Clement wil geschiedenis schrijven door voor het eerst een Belgische club via de voorronde voor niet-kampioenen naar de groepsfase van de Champions League te loodsen. De Brugse coach voerde slechts één wijziging door in vergelijking met de ruime zege van vrijdag tegen STVV. Stunttransfer Simon Mignolet was speelgerechtigd en stond minder dan 48 uur na zijn aankomst in Brugge al meteen onder de blauw-zwarte lat. Ethan Horvath verhuisde naar de bank.

De bezoekers waren duidelijk niet onder de indruk van een sfeervol Jan Breydel. Kiev stak in de openingsfase een paar keer de neus voorzichtig aan het venster. Toch was de eerste grote kans voor blauw-zwart. Dennis kreeg het leer via de kluts in de voeten, maar de bezoekende goalie ging goed plat op de vrije schietkans. Amper een minuut later zette Okereke zich goed door, maar ook op zijn poging had Boiko een goede reflex in huis.

Club Brugge houdt de nul en mag met kleine bonus naar Kiev
© BELGA

Op het kwartier versierden ook de bezoekers een eerste open kans. Biesiedin wurmde zich tussen Mitrovic en Deli in een vrije baan richting doel, maar Mignolet stond meteen pal. In een eerste helft die bol stond van de felle duels was het toch vooral blauw-zwart dat de lijnen uitzette. Het leverde halve kansen voor Tau en Vormer op, maar scoren lukte vooralsnog niet.

Brugs overwicht resulteert in penaltygoal

Na het halfuur nam het Brugse overwicht verder toe. Blauw-zwart monopoliseerde de bal en sloeg daar munt uit in de vorm van een penalty. Een koud kunstje voor Hans Vanaken, die het leer koeltjes in de rechterbenedenhoek deponeerde: 1-0. In de resterende tien minuten voor de pauze bleef Club makkelijk overeind, waardoor het met een verdiende voorsprong mocht gaan rusten.

Club Brugge houdt de nul en mag met kleine bonus naar Kiev
© BELGA

De bezoekende coach greep aan de pauze in met een dubbele wissel, onder meer Tsyhankov, één van de grootste beloften van het Oekraïense voetbal, werd tussen de lijnen gebracht. Ook met de nieuwkomers in de rangen konden de Oekraïners de bakens niet meteen verzetten. Voor Club was het belangrijk om de nul op het bord te houden, maar blauw-zwart beperkte zich niet louter tot verdedigen en ging schuchter op zoek naar de verdubbeling.

Linke situatie

Op kansen was het echter wachten tot vlak na het uur. Na een ingestudeerd nummertje op corner stond de gelijkmaker bijna op het bord, maar het leer werd nog net voor de lijn gekeerd. Toch link, zo’n 1-0. Zeker omdat de bezoekers naarmate het einde naderde steeds nadrukkelijker het balbezit opeisten. Op de tegenaanval lag er ruimte, maar de Brugse spitsen speelden de mogelijkheden niet goed uit.

Club Brugge houdt de nul en mag met kleine bonus naar Kiev
© BELGA

In het slotkwartier was invaller Siebe Schrijvers nog dichtbij de verdubbeling, maar zijn schot verdween nipt naast. In de absolute slotfase kwamen de bezoekers vooral via spelhervattingen nog een paar keer opzetten. Na fout inspelen van Mitrovic kreeg ook De Pena nog een uitgelezen kans, maar zijn streep vloog over. Blauw-zwart houdt zo – mede met dank aan Mignolet, die meteen met veel uitstraling onder de Brugse lat stond – de nul en mag met een kleine, interessante bonus richting Kiev.

Zaterdag trekt Club Brugge eerst naar KV Oostende, inzet: 9 op 9 en de eerste plaats. Dinsdagavond speelt blauw-zwart in Kiev voor een plaatsje in de knock-outfase van de Champions League-voorronde tegen Bazel of LASK.

Club Brugge – Dinamo Kiev 1-0.

Doelpunten: 36′ Vanaken 1-0 (pen.).

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mitrovic, Deli, Sobol, Vormer, Rits, Vanaken, Tau, Okereke, Dennis (64′ Dennis).

Dinamo Kiev: Boiko, Kedziora, Burda, Kadar, Mikolenko, Karavaiev (46′ Tsyhankov), Sydorchuk, Garmasj, Buialsky, Verbic (64′ De Pena), Biesiedin (46′ Rodrigues).

Gele kaarten: 20′ Deli, 38′ Dennis, 40′ Garmasj, 44′ Kedziora, 68′ Rodrigues, 79′ Sydorchuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier