Club Brugge overklast aartsrivaal Anderlecht

© belga
Redactie KW

Club Brugge heeft zonder al te veel moeite Anderlecht aan de kant gezet in de topper van de achtste speeldag. Van een echte topper was er geen sprake want het klasseverschil tussen Club en de bezoekers was bij momenten pijnlijk. Diatta, Vanaken en Vormer waren de doelpuntenmakers van dienst.

Brugge had vorige week meer moeite met de stadsburen van Cercle dan met dit matig Anderlecht. Zelfs Waasland-Beveren kreeg meer mogelijkheden op Jan Breydel. Club kwam geen moment in de problemen en Vormer en Vanaken waren weer een ijzersterke tandem. Doe daar nog eens de flitsende dribbels van Diatta bij en je begrijpt waarom Anderlecht met lege handen terug naar Brussel mocht keren. Met een vijfde opeenvolgende zege is de Brugse pletwals helemaal op toerental. Dit Anderlecht zal het knap lastig hebben om play-off 1 te bereiken, zeker met het pittige schema dat hen de volgende weken rest.

Clement voerde twee wijzigingen door na de derbyzege vorige week. Sobol nam op linksachter de plaats terug in van Ricca. Krmencik was geblesseerd en zo kwam Badji in de basis. Bij Anderlecht moest Kompany ook wat wissels doorvoeren. Doku, op weg naar Rennes, zat zelfs niet in de wedstrijdselectie. Verschaeren, een tijdje out met een coronabesmetting, kwam meteen terug aan de aftrap. Arnstad kreeg zijn eerste speelminuten van het seizoen. Mignolet en Vanaken, die deze week allebei hun contract tot 2025 verlengden, werden voor de wedstrijd gehuldigd. Bondscoach Martinez overhandigde Mignolet de trofee van beste doelman. De Gouden Schoen kreeg Vanaken overhandigd van zijn voorzitter Verhaeghe.

Krépin Diatta trapte Club Brugge op voorsprong.
Krépin Diatta trapte Club Brugge op voorsprong.© BELGA

Ondanks het enthousiaste thuispubliek kregen we een behouden openingskwartier. Niet veel later was daar de eerste mogelijkheid. Diatta bracht voor, maar Vanaken schoof de bal naast. Dit was het startsignaal voor een belegering. Club zette op de juiste momenten hoog druk en Anderlecht kreeg de kans niet om uit te voetballen. Vranjes leed balverlies en Vanaken zette Diatta alleen voor van Crombrugge. Diatta werkte beheerst af. De rest van de eerste helft bleef het eenrichtingsvoetbal.

Anderlecht mocht tevreden zijn dat het met slechts 1-0 de rust inging. Kompany voerde twee wissels door: Amuzu verving een onzichtbare Bakkali en doelman van Crombrugge moest noodgedwongen in de kleedkamer blijven. De eerste bal die vervanger Wellenreuther mocht pakken was één uit zijn netten. Sambi Lokonga haalde knullig Vormer onderuit in de zestien en Vanaken trapte door het midden binnen.

Vanaken viert zijn doelpunt met De Ketelaere.
Vanaken viert zijn doelpunt met De Ketelaere.© BELGA

Het Brugse publiek rook bloed en ‘Een! Twee! Drie!’ schalde van de tribunes. Die derde goal mocht er best wel komen want zowel Diatta als De Ketelaere kregen mogelijkheden. Het was wachten tot minuut 65 voor het eerste echte doelgevaar van Anderlecht via Tau. Mignolet bewees waarom hij werd uitgeroepen tot beste doelman van de competitie. Sambi Lokonga werd er nog afgestuurd met een tweede gele kaart en Club vergat de score verder uit te bouwen. Vanaken kreeg in het slot nog een terechte applausvervanging. Vormer strooide in de absolute slotseconden nog wat meer zout in de wonde met een schitterende vrije trap. Wat een absolute topweek voor Club: een mooi ogende Champions League-groep, twee sterkhouders die hun contract verlengden en een zege tegen de aartsrivaal.

(JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol, Deli, Kossounou, Mata, De Ketelaere, Rits, Vormer, Vanaken (86′ Schrijvers), Diatta (86’Okereke), Badji (74′ Dennis).

Opstelling Anderlecht: van Crombrugge (46′ Wellenreuther), Mykhaylichenko, Vranjes, Luckassen, Murillo, Sambi Lokonga, Verschaeren (88′ Kana), Arnstad, Tau, Nmecha, Bakkali (46′ Amuzu).

Gele kaarten: 47′ Sambi Lokonga, 58′ Luckassen, 63′ Rits, 85′ Arnstad.

Rode kaarten: 72′ Sambi Lokonga (2x geel).

Doelpunten: 23′ 1-0 Diatta, 48′ 2-0 Vanaken (pen), 94′ 3-0 Vormer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier