Penaltyclaims van Cercle Brugge tegen RSCA zijn onterecht, vindt Referee Department

© foto Belga
Redactie KW

Rode lantaarn Cercle Brugge maakte zich zondag na de pijnlijk 1-2 nederlaag tegen RSC Anderlecht boos om twee strafschopfases na handspel van Luckassen en Kompany. Telkens viel de groen-zwart penaltyclaim in dovemansoren. En dat waren correcte beslissingen, oordeelt het Professional Referee Department maandag. “De armen waren dicht tegen het lichaam.”

Vlak voor het verstrijken van het eerste halfuur trapte Hoggas het leer tegen de arm van RSCA-verdediger Luckassen aan, maar scheidsrechter Boucaut legde het leer niet op de penaltystip. In de doldwaze slotminuten was er een gelijkaardige fase met Kompany, die na wegboksen van zijn eigen doelman een bal tegen zijn hand kreeg. Opnieuw gaf Boucaut geen krimp, de VAR greep evenmin in.

Cercle Brugge voelde zich na de partij bekocht en haalde fors uit naar de arbitrage. “Voor de tweede keer in evenveel maanden tijd stelt Cercle Brugge openlijk de werking en de wispelturigheid van de VAR in vraag”, luidt het ook maandag nog in een persbericht. Maar ref Boucaut en VAR Lardot gingen niet in de fout, stelt het Referee Department. “De bal maakt contact met de elleboog van Luckassen en de hand van Kompany in het strafschopgebied. Hun armen waren dicht tegen het lichaam en ze maakten hun lichaam niet onnatuurlijk groter. Correcte beslissing van de scheidsrechter. Er is geen VAR-interventie nodig”, aldus de evaluatie.

Geel Ezekiel

Ook uit het gelijkspel tussen Kortrijk en Club Brugge werd een controversiële fase uitgelicht. Imoh Ezekiel trapte na richting Ricca, maar ontsnapte aan een rode kaart. Ten onrechte, aldus het Referee Department. “De scheidsrechter (Bram Van Driessche) trok te snel de gele kaart. We verwachten rood (voor de hoge intensiteit), maar geen VAR-tussenkomst. De beslissing van de scheidsrechter om de fout te beoordelen als roekeloos, kan immers niet gezien worden als een ‘clear and obvious error’.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier