Mbenza schenkt Cercle Brugge de zege tegen Antwerp 2-1

© belga
Redactie KW

Groen-zwart zette op de tweede speeldag de bekerhouder opzij met twee doelpunten van Mbenza.

In de openingsfase was er meteen een unieke mogelijkheid voor de thuisploeg, Mbenza kon na een mistasten bij Antwerp misschien tot zijn eigen verbazing alleen op het doel van Butez afgaan, maar besloot overhaast naast. Dit gaf Cercle vertrouwen en zo nam groen-zwart in het openingskwartier het meeste initiatief. Antwerp leek moeite te hebben met de goede organisatie van de tegenstander en rekende op een snelle uitbraak. ‘Al zijn we er niet bij van de start, we steunen jullie met heel ons hart’, stond er te lezen op een spandoek van de fans van Cercle. Geen toeschouwers in het Brugse Jan Breydelstadion, bij groen-zwart in doel wal Didillon, als nieuwkomer in plaats van Warleson. Voor het overige koos coach Clement voor dezelfde veldspelers als op Standard. Bij Antwerp maakte ook iemand van Anderlecht zijn debuut, namelijk Gerkens. Ook Lamkel Ze en Verstraete waren erbij.

Na twintig minuten werd Buta bij de bezoekers op rechts gelanceerd, zijn voorzet kwam tot bij Refaelov maar die trapte over het doel. Aan de overzijde volgde net voor de drankpauze nog een lage schuiver van Hazard naast de kooi.

Op het halfuur was er opnieuw een snelle omschakeling bij de bezoekers, Lamkel Ze kon op links doorzetten, kapte zich vrij en bereikte Gerkens die voor de neus van een Cercleverdediger in de rechterbenedenhoek en buiten bereik van Didillon in doel kon koppen. Cercle voetbalde daarna opnieuw meer op de helft van Antwerp, maar eens de bal nabij de grote rechthoek kwam konden ze daar weinig mee aanvangen. In de toegevoegde tijd van de eerste helft volgde nog een vrije schop, maar ook die leverde niets op. Antwerp had zo aan een goede flits genoeg om met een voorsprong de rust in te gaan.

Voor aanvang van de tweede helft verschenen dezelfde 22 spelers tussen de lijnen. En daar was meteen Cercle, na een hoekschop kwam de bal bij Hotic, die bereikte voorin Taravel, maar zijn kopbal was echter niet goed gericht. Groen-zwart bleef op zoek naar de gelijkmaker. Dit keer was het Vanhoutte die niet goed op doel kon trappen. Ondertussen had de zon plaats gemaakt voor een fikse regenbui. Op het veld stond het nog steeds 0-1 en daar leek Antwerp ondanks die afkoeling gerust in te zijn. Leko, de trainer van de bezoekers, was er zelfs bij gaan zitten. Clement van Cercle bleef met regenjas aan verder coachen en stuwde zijn ploeg naar voor. Mbenza werd een paar keer gelanceerd, maar kwam tekort om te scoren. Ook een vrije trap van Hoggas, net buiten de rechthoek ging er niet in. Aan de overzijde toch nog eens Antwerp, maar Mbokani kopte over.

Ondertussen zaten we in het slotkwartier toen Cercle nog maar eens een vrije trap mocht nemen. Dit keer zette Taravel zich achter de bal en trapte met zijn linker op de paal, Mbenza was goed gevolgd en gaf Butez het nakijken. Groen-zwart verdiend op gelijke hoogte en of dit nog niet voldoende was zorgde Mbenza kort daarna voor zijn tweede goal. Hotic wachtte het ideale moment af om de Congolese spits de zestien in te loodsen en die werkte knap af. Antwerp was uitgedeeld, een slotoffensief leverde niets meer op. Didillon had nog wel even de vuisten nodig en hield Cercle zo op een mooie drie punten in huis. Na vijf eerdere ontmoetingen tegen Antwerp won Cercle dit keer wel; 2-1. Komend weekend trekt groen-zwart naar KV Mechelen.

(ACR)

Cercle Brugge- Antwerp 2-1.

Doelpunten: 31′ Gerkens 0-1, 79′ Mbenza 1-1, 86′ Mbenza 2-1.

Cercle Brugge: Didillon, Decostere, Ueda, Taravel, Velkovski (70′ Corryn), Vanhoutte, Omolo, Hoggas, Hotic (89′ Vitinho), Hazard (64′ Somers), Mbenza.

Gele kaarten: 30′ Omolo, 65′ Mbokani,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier