Algemeen directeur van Royal Antwerp FC woont naast… het Jan Breydelstadion

Bruggeling Sven Jaecques is algemeen directeur bij Clubs opponent R. Antwerp FC. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

In de schaduw van het Atomium vindt zaterdagavond de de langverwachte finale van de Croky Cup plaats tussen Club Brugge en R. Antwerp FC. Voor één man zal het zeker een zeer bijzondere match zijn: Sven Jaecques, algemeen directeur van Antwerp FC, woont naast het Jan Breydelstadion. “Dat ik als leidinggevende van Antwerp naast Jan Breydel woon, betekent vooral dat ik veel afstand moet afleggen”, lacht hij.

Eindelijk! Na maanden wachten én enkele dagen onduidelijkheid na de aankondiging van de nieuwe coronamaatregelen kunnen voetbalfans zich weer opmaken voor een potje voetbal met inzet. Zaterdagavond nemen Club Brugge en Royal Antwerp FC het tegen elkaar op in de finale van de Croky Cup zeg maar de Beker van België. Het wordt nu al een historische match. Niet alleen moet de match voor de allereerste keer achter gesloten plaatsvinden (lees ook pagina 3 en 4, red.), maar Club Brugge kan ook zijn derde dubbel titel én beker in hetzelfde seizoen pakken. Een evenaring van het record van aartsrivaal Anderlecht.

Eén Bruggeling supportert zaterdag alvast niet voor Club Brugge: Sven Jaecques (38). De Bruggeling woont met zijn gezin met twee kinderen op een steenworp van het Jan Breydelstadion, maar is sinds begin deze maand algemeen directeur bij Royal Antwerp FC. “Dat ik als leidinggevende van Antwerp naast Jan Breydel woon, betekent vooral dat ik veel afstand afleg. (lacht) Zelf sta ik er niet bij stil dat ik als Bruggeling bij Antwerp werk. Het gaat erom wie je bent en wat je doet. Ondertussen weten ze wie ik ben en dat ik mij 200 procent voor project van Antwerp engageer.”

“Het is de eerste match met inzet sinds 8 maart en waarbij ook geen fans zijn toegelaten…. Niemand kan voorspellen wat het wordt”

Sven Jaecques koos als jonge voetballer voor Cercle Brugge, om er tussen 1994 tot 2002 binnen de jeugd te voetballen, met onder meer Thomas Buffel en Frederik Boi als ploeggenoten. Daarna was hij meer dan 20 jaar onafgebroken bij groen-zwart actief. Hij begon als jeugdtrainer, werd assistent hoofd opleidingen en hoofd opleidingen, waarbij hij vooral de uitbouw van de jeugdwerking op poten zette. Daarna fungeerde hij drie jaar fulltime als technisch directeur voor het eerste elftal. Bij de degradatie van Cercle in 2015 stopte hij de samenwerking. Een jaar later trok hij naar The Great Old om er aan de slag te gaan als sportief adviseur en daarna als secretaris-generaal. Sinds 1 juli is de Bruggeling er algemeen directeur. “Bij Antwerp heb ik de algemene leiding binnen de dagelijkse werking. Ik rapporteer aan de Raad van Bestuur, met Paul Gheysens als voorzitter en Luciano D’Onofrio als ondervoorzitter. Verder verzorg ik samen met D’Onofrio de sportieve uitbouw van de club, inclusief de B-kern en de jeugd. Elke aanwerving, zo ook die van Ivan Leko als nieuwe trainer, gebeurt in team, maar de eindbeslissing ligt altijd bij Luciano. We hebben Ivan gekozen voor zijn kwaliteiten en hij weet hoe de Belgische competitie in elkaar steekt. Hij is een vakman en combineert passie en enthousiasme met een moderne voetbalvisie en professionaliteit.”

Je werd onlangs verkozen als lid van de Raad van Bestuur binnen de Pro League. Antwerp heeft daarin al meermaals zijn stem laten horen.

“Als men van oordeel is dat ik een meerwaarde kan zijn in de uitbouw en hervorming van het Belgische voetbal, doe ik dat met plezier. Ik ben er met veel ambitie ingestapt, om te vertrekken van de reeds opgebouwde zaken en te streven naar verbetering en het verder professionaliseren. In die zin is het jammer dat een nieuwe Raad van Bestuur zich als eerste taak moet buigen over wat door de vorige gecreëerd werd en over een situatie waarvoor Antwerp altijd heeft gewaarschuwd…”

“Het willen stopzetten van de competitie heeft ons in deze situatie gebracht. Hadden we op 2 april gekozen om er alles aan te doen om toch nog te spelen, dan hadden we gespeeld in juni of juli al dan niet in ingekorte vorm, zoals in de meeste competities in Europa of hadden we in een situatie gezeten waarin het debat over een structurele hervorming op een constructiever manier gevoerd kon worden. Nu, we moeten de situatie op vandaag bekijken en er alles aan doen om snel weer de focus op het voetbal te kunnen leggen.”

Cerclevoorzitter Vincent Goemaere stelde een competitie met meer dan 16 ploegen voor en wilde bijvoorbeeld niet dat Waasland-Beveren degradeerde.

“Ik heb altijd een goed contact gehad met Vincent Goemaere. Hij levert goed werk voor de vereniging en het is mooi dat hij opkomt voor zijn visie. Antwerp is altijd voorstander geweest dat de competitie op het veld werd afgewerkt en iedereen zijn sportieve kansen kon verdedigen. Nu zijn er ploegen die voordeel haalden uit die stopzetting van de competitie en clubs die, hoe klein de kans ook was, benadeeld zijn. Zoals Antwerp, die een bekerfinale moet afwerken zonder nieuwe spelers. Dit is absoluut een nadeel. We willen niet blijven terugkomen op de stopzetting en de gevolgen. Het zou te gemakkelijk zijn om dit als excuus te gebruiken. Maar kijk naar de kern die wij kunnen gebruiken en de zo goed als complete en identieke kern van Club Brugge. Het is moeilijk in te schatten wat voor een wedstrijd het wordt. Het is de eerste match met inzet sinds 8 maart en waarbij ook geen fans zijn toegelaten…. Niemand kan voorspellen wat het wordt.”

(Alain Creytens)

Nog ‘Brugse’ Antwerpenaars

Ivan Leko. (foto Belga)
Ivan Leko. (foto Belga)© BELGA

Naast Sven Jaecques zijn er nog meer linken tussen Brugge en Antwerp. Zo werd eind mei trainer Laszlo Bölöni opgevolgd door Ivan Leko. De Kroaat (42) speelde niet alleen bij Club Brugge, hij was er ook twee seizoenen trainer. Hij behaalde er zijn eerste landstitel als coach en werd door zijn collega’s verkozen tot Trainer van het Jaar.

Lior Refaelov (34) kwam zeven seizoenen voor Club Brugge uit. Zijn moment was zijn doelpunt in de Belgische bekerfinale tegen rivaal RSC Anderlecht in de 92ste minuut. Later werd de Israëlische middenvelder afgeremd door blessures en onder Leko bleek er in zijn systeem geen plaats meer. Refaelovs vrouw Gal Aviv had destijds een juwelenzaak in Brugge, maar verhuisde mee naar het Antwerpse.

Antwerp kon Birger Verstraete terug naar ons land lokken. De 26-jarige centrale middenvelder maakte als tiener de overstap van KV Oostende naar Club Brugge. In 2012-2013 sloot hij aan bij de A-kern nadat hij bij de beloften werd getraind door Philippe Clement.

Sander Coopman (25) viel tijdens een oefenduel geblesseerd uit en is aan het revalideren van een zware knieblessure. De middenvelder is een half jaar out. De Ooigemnaar begon bij Zulte Waregem te voetballen en trok in 2007 naar Club Brugge. Zeven jaar later maakte hij daar zijn debuut.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier