Freddy Bleyaert is de fel gewaardeerde greenkeeper bij KFC Damme (4B)

Freddy Bleyaert zit vast meer op zijn grasmachine dan in zijn zetel. © JPV
Redactie KW

De fusieploeg won nipt tegen Steenbrugge, met een nieuwe T1, en zegevierde daarna in Ruddervoorde. De derde stek is bereikt. Over de nacompetitie wordt weinig gerept. Op zaterdagmiddag hadden we een afspraak met Freddy Bleyaert, de man die de grasmatter onderhoudt.

Wij gingen eerst even naar de kantine in Sijsele, waar ondervoorzitter Jo Wallaert met T1 Johnny Bleyaert zaten te keuvelen. Toen Jo Wallaert vernam dat we Freddy Bleyaert gingen interviewen, stelde hij zich recht. “Je gaat die alom bekende figuur toch niet in zijn huis op de foto zetten? Hij moet naar hier komen en poseren op zijn imposante grasmaaier. Wacht, we zullen hem bellen.”

Luttele minuten later hoorden we het geronk van een zware motor: Freddy Bleyaert reed het veld op en wenkte ons. “Ik ben geen wonderdokter, maar ik wil wel mijn vijf terreinen koesteren. Op de site Sijsele verzorg ik er drie, op de site Moerkerke twee. Het is dankzij het bestuur dat de velden er zo optimaal bijliggen. Ik krijg het perfecte materieel ter beschikking. En ja, ik moet er de nodige tijd insteken. Reken maar op een dag per grasmat. En dan heb ik nog een speciale machine om de boorden in orde te brengen. En na elke thuismatch moet ik alle averij meteen herstellen. Wij zijn met vier broers en hebben een innige band met het voetbal: eerst in Sijsele en nu in Groot-Damme. Benny, Eddy en ik missen geen enkele thuismatch, onze vierde bloedverwant Johnny is de hoofdcoach, hè. Als we thuis samenzitten, wordt weinig over voetbal gepraat. Er zijn nog zoveel mooie zaken in het leven. Anderzijds zijn we natuurlijk trots op Johnny, die successen oogst als trainer.”

Fusie

“Toen we destijds met SVV Damme in nationale en eerste provinciale voetbalden, ging ik altijd mee met de bus. Nu in vierde provinciale is het even gezellig. Die fusie vind ik trouwens een schitterende zet. Beide entiteiten zijn heel sereen naar elkaar toegegroeid. Waarom de eerste ploegen van de heren en de dames in Moerkerke voetballen? Normaal spelen ze beiden op zondagnamiddag: daar komt een pak volk op af. De kantine is daar veel groter dan in Sijsele. Dat is gewoon de reden: de velden liggen er even effen bij. Dat is mijn beroepseer! En bij elke thuiswedstrijd is onze familie verenigd. Stefanie, de jeugdvoorzitter, is de dochter van mijn zuster Rosita. Trouwens, op alle vlakken is KFC Damme een heerlijke familieploeg.” (JPV)

Zondag 3 maart om 15 uur: KFC Damme – KFC Heist B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier