KFC Poperinge op zoek naar nieuwe voorzitter: “We zijn Kristof dankbaar”

Kristof Lobeau houdt het na 3,5 jaar voor bekeken als voorzitter van KFC Poperinge. © VDB
Anton Peene Reporter

Kristof Lobeau besliste eind vorige week om te stoppen als voorzitter van voetbalclub KFC Poperinge. De 52-jarige Poperingenaar haalt enkele redenen aan voor zijn vertrek: een onoverbrugbaar verschil in visie met bepaalde leden van het bestuur en de ontgoocheling dat hij de club organisatorisch niet heeft kunnen brengen waar hij wou. Intussen zoekt de club naar een opvolger.

Vorige week donderdag deelde Kristof (52) zijn beslissing mee aan de rest van het bestuur. “Na de vergadering liet ik weten dat ik na 3,5 jaar de fakkel wil doorgeven”, vertelt hij. “Het waren niet altijd de makkelijkste omstandigheden om in te werken. In het coronajaar zakten we door een kronkel in het bondsreglement van eerste naar tweede. Het daaropvolgende seizoen speelden we slechts vijf matchen. Het jaar nadien misten we net de eindronde, wat in het seizoen ‘22-’23 wel lukte. Daar lagen we er meteen uit.”

Veel blessures

Dit seizoen volgde een nieuwe degradatie. “We wilden geen zotte uitgaven doen. Dat resulteerde in een soberder transferbeleid en we maakten van de gelegenheid gebruik om het aanwezige talent in de club actiever te gebruiken. Enkele jongens beschikten over voldoende talent om zich vlot te integreren in de eerste ploeg. Helaas werden we dit seizoen geconfronteerd met een overvolle lappenmand. Samen met enkele andere redenen zorgde dat ervoor dat we ons niet konden handhaven. Dat is voor mij het minst plezante aan competitiesport. Je speelt om je te handhaven of om te promoveren, maar nu gebeurt het omgekeerde.”

“Ik heb een emotionele band met de club en kom zeker nog langs als supporter”

Het zorgde voor een serieuze klap in de club. “In eerste instantie was ik nog strijdvaardig. Ik had niet de intentie om de handdoek in de ring te gooien. We wilden er het beste van maken, maar ik stelde ook vast dat er zenuwachtigheid in de club sloop. Ik was ervan overtuigd dat we de violen nog konden gelijkstemmen. De verschillende visies kwamen echter weer boven water drijven. Je kent het lied van Doe Maar: als je wint, heb je vrienden. Als je verliest, ligt dat net iets anders. Bovendien zijn er enkele cruciale mensen gestopt in de club en vervangers vinden, is een hele moeilijke klus geworden. Dat lijkt me veeleer een breder maatschappelijk probleem. Ik wilde als leider van de club de laatste zijn die zijn kop liet hangen, maar finaal nam ik dan toch de moeilijke beslissing om te stoppen als voorzitter.”

Voor Kristof waren er toch ook verschillende hoogtepunten. “Op sportief vlak de mooie overwinningen met de A-ploeg, maar zeker ook met de B-ploeg. De ontwikkeling van de spelers was mooi om te zien. Verder ben ik trots op het behalen van het IP-label. Extrasportief zien we een bloeiende werking, met mooie opkomst op de activiteiten zoals het steakfestijn. Het was dus zeker ook een verhaal met mooie herinneringen.”

Andere hobby’s

Kristof zal nu tijd maken voor andere belangrijke dingen. “Als consultant heb ik al een drukke job en de combinatie met het voorzitterschap zorgde voor een heel druk leven. Er komen 500 à 700 uren vrij die ik zal invullen met andere hobby’s en meer tijd voor familie en vrienden. Ik geniet ervan om mensen te ontmoeten. Ik ben al meer dan 40 jaar supporter van deze club. Er is dus een emotionele band en ik kom zeker nog langs als supporter. Daarnaast zal ik vaker een match van mijn zoon meepikken, die speelt bij Brielen Sport. Verder wil ik zelf meer sporten – ik ben aangesloten bij een mountainbikeclub – en genieten van het leven.”

Opvolger gezocht

KFC Poperinge moet dus verder zonder Kristof Lobeau. Een opvolger is er nog niet. “Ik zal hem niet opvolgen”, verzekert secretaris en gerechtigd correspondent Philippe Cailliau. “We zijn Kristof dankbaar voor zijn jarenlange engagement en zetten de werking verder. De spelers kwamen een eerste keer samen en kregen een schema mee van de nieuwe trainer. Op 20 juli starten de trainingen. We hopen snel weer naar tweede te gaan, maar er volgen komend seizoen enkele zware noten om te kraken. Ik schuif FC Dadizele Sport en BS Geluveld naar voor als titelfavorieten. Verder mag de damesploeg een stap hoger zetten. Ze werden achtste in derde provinciale, het is dus geen cadeau om nu een reeks hoger te spelen. Voor de B-ploeg hadden we dit seizoen te weinig spelers, maar deze ploeg moet op termijn kunnen terugkeren”, aldus nog Philippe Cailliau.