Mooi verhaal met doorstart in derde nationale in de maak voor KV Oostende: “Deze deal is echter zeker nog niet rond”

Burgemeester Bart Tommelein (links) stelt dat de gesprekken met KSV Diksmuide, waar Karl Vannieuwkerke een van de sterke figuren is, in de goeie richting evolueren. © Belga
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

‘Vesche ploaten’ worden voortaan met Diksmuidse boter bereid: KV Oostende en KSV Diksmuide, actief in Derde Amateur, gaan samenwerken. Dat laten beide partijen nu ook weten in een officiële mededeling. De eerste ploeg van Diksmuide zou in het Oostendse Albertpark spelen, de B-ploeg van Diksmuide blijft in de Boterstad. “De deal is echter zeker nog niet rond”, klinkt het.

De voorbije weken vonden verschillende gesprekken plaats tussen vertegenwoordigers van het voormalige KV Oostende en andere clubs op verschillende niveaus, zoals Blankenberge, Torhout, Oostkamp en Knokke. Ook met Diksmuide, dat promoveert van Eerste Provinciale naar Derde Amateur, werd gepraat én een akkoord gevonden. “De voorbije week zijn er meerdere gesprekken geweest tussen het bestuur van KSV Diksmuide, een delegatie van het voormalige KVO en de Oostendse jeugdwerking, en de Stad Oostende. De neuzen wijzen in dezelfde richting om een groter gezamenlijk voetbalverhaal op te starten, waarbij de identiteit van KV Oostende en KSV Diksmuide wordt bewaard”, klinkt het. “Van alle kanten is de intentie uitgesproken om samen te werken en naar een grote jeugdacademie evolueren, die al vanaf volgend seizoen jeugdploegen op interprovinciaal, provinciaal en gewestelijk niveau in competitie kan brengen. Doelstelling is om een van de mooiste jeugdacademies van Vlaanderen te maken en met eigen jonge voetballers door te stoten naar de hoogste amateurreeks.”

“De neuzen wijzen in dezelfde richting om een groter gezamenlijk voetbalverhaal op te starten”

Het Albertpark – de oude naam van tot voor kort Diaz Arena – vormt het decor voor de eerste ploeg van KSV Diksmuide. Die spelen dus in Derde Amateur tegen onder meer Blankenberge, Wervik en Mandel. “De eerste ploeg zou in het Oostendse Albertpark kunnen spelen en de tweede ploeg – in tweede provinciale – op De Pluimen in Diksmuide. Ook vrouwenvoetbal en de G-werking krijgen een mooie plaats in dit verhaal.” Omdat KV Oostende officieel niet meer bestaat – sinds 3 juni is de club failliet – kan je niet spreken van een fusie of samensmelting, wel van een doorstart.

Achterban geraadpleegd

Zondagavond werd de Oostendse achterban geraadpleegd tijdens een overleg in het stadhuis, op initiatief van de burgemeester. De groep stakeholders – voormalige bestuursleden, erevoorzitters, fans, sponsors, ex-spelers, (jeugd-)medewerkers, ambassadeurs – waren het unaniem eens om de gesprekken met KSV Diksmuide verder te zetten. “Deze deal is echter zeker nog niet rond”, plaatsen de initiatiefnemers nog een kanttekening. “De volgende dagen zal het overleg hierover in alle sereniteit en discretie verdergezet worden.” Hoewel bij die discretie een vraagteken kan worden geplaatst: de gesprekken van afgelopen weekend lekten al vroegtijdig uit, tegen de zin van verschillende gespreksvoerders.

“We geloven in de maakbaarheid van de sport en willen realisme prediken”

Karl Vannieuwkerke is ondervoorzitter KSV Diksmuide: “We hebben de voorbije zeven jaar met vijf promoties – drie van onze A-ploeg en twee van onze B-ploeg – het provinciaal voetbal in West-Vlaanderen een nieuw gezicht en elan gegeven. We hebben bewezen dat je met een verhaal dat bijna volledig gestoeld is op eigen jeugd en een beperkt budget hoge ogen kan gooien. Het voorbije seizoen speelden onze jongens in eerste provinciale kampioen met het recordaantal van 81 punten op 90. We willen de impact die we de voorbije jaren hadden heel graag doortrekken in de amateurreeksen van het nationale voetbal. We geloven in de maakbaarheid van de sport en willen realisme prediken. Weg van financiële risico’s en megalomanie een mooi verhaal schrijven met jonge voetballers die de perfecte opleiding krijgen, is het enige wat we willen. Ik voel veel goesting bij mijn bestuur en bij de mensen van Oostende, waar heel veel kennis aanwezig is.”

Goeie gesprekken

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vult aan: “Als stadsbestuur zijn wij altijd vragende partij geweest om ook volgend seizoen voetbal op nationaal niveau te hebben in Oostende. De roddel dat we appartementen zouden willen bouwen op de site van het Albertpark is klinkklare onzin. De stad wil absoluut een goede oplossing voor de jeugd, voor de infrastructuur én voor de hele KVO-community. De gesprekken met Diksmuide evolueren positief. De volgende dagen spreken we verder om hopelijk snel tot een definitieve overeenkomst te komen. Dit kan een zeer mooi, nieuw voetbalverhaal zijn in Oostende én in Diksmuide.”

Reacties

Martin Heylen: “Past qua gevoel”

“Ik heb er een goed gevoel bij”, zegt clubambassadeur Martin Heylen. “Diksmuide is een financieel gezonde en gestructureerde club – dat klinkt na alle perikelen in Oostende als muziek in de oren –, en ze hebben een uitstekende jeugdwerking. Ik vind ook dat Oostende en Diksmuide qua gevoel bij elkaar passen: een nuchtere stad in de Westhoek, waar de weidse zichten en zonsondergang doen denken aan die van aan zee. Ik begrijp romantici die vinden dat je in vierde provinciale met een puur Oostendse club kan beginnen, maar je moet ook pragmatisch zijn. Een club pur sang op een zeker niveau uit één stad zonder samenwerking bestaat eigenlijk niet meer, tenzij in de lage provinciale reeksen. In mijn jeugdjaren had je bij onze lokale club Oosteeklo enkel maar spelers uit het dorp, maar die tijd lijkt stilaan voorbij.”

Milà Provoost: “Sportief en commercieel interessant”

Milà Provoost, die twee weken terug nog de afscheidsplechtigheid van KVO organiseerde, is voorzichtig positief over de op til zijnde samenwerking. “Dit lijkt een mooi verhaal te worden voor beide partijen. We vernemen dat zowel Oostende als Diksmuide hun identiteit zullen behouden, en dat is voor alle supporters toch belangrijk. Nog een goeie zaak: de jeugdwerking wordt een prioriteit. Beide clubs willen samen een sterk complex bouwen. Men had ook kunnen kiezen voor een herstart in vierde provinciale, maar deze samenwerking is sportief en commercieel toch een pak interessanter. Je kan meer mensen naar het stadion lokken, wat de sfeer ten goede komt, en je mag ook een stuk ambitieuzer zijn op langere termijn. Inderdaad, er zitten wel enkele relatief verre verplaatsingen in. Met de verschillende supportersclubs moeten we nog bekijken als het inlassen van bussen opportuun is.”

Rik Coucke: “Twee campussen oprichten”

“Diksmuide is een goed gerunde club met dito jeugdwerking. Ook voor de Oostendse jeugdspelers is een samenwerking een nette oplossing, want ze kunnen zo op een iets hoger niveau spelen”, schetst Rik Coucke, directeur van KVO’s jeugdacademie en al 30 jaar aan de club verbonden. “Toegegeven, er zijn nog wat vragen en onduidelijkheid op financieel, sportief en administratief vlak, maar dat wordt allemaal uitgewerkt. Het klopt dat we twee weken terug een nieuwe vzw hadden opgestart om de Oostendse jeugdvoetballers een toekomst te bieden, maar op dat moment toen hadden we nog helemaal niks. Dankzij die nieuwe vzw hielden we een stok achter de deur. Het idee is om de jeugd met een campus in Oostende en Diksmuide te laten trainen, naar analogie van een scholengroep met x-aantal campussen.”

Lees ook…

Op naar huwelijk tussen failliet KV Oostende en KSV Diksmuide? “Gesprekken evolueren in positieve richting” – KW.be

“Tijd is onze grootste vijand”: Doorstart failliet KVO enkel mogelijk na samensmelting met andere club – KW.be

KIJK – Fans nemen afscheid van ‘hun’ KV Oostende, achterban reageert droevig – KW.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier