Slotspeeldag vol degradatiestress: degradeert Mandel United of RC Harelbeke (of beiden…)

Mandel United en RC Harelbeke wonnen elk één keer van elkaar in de competitie, maar wat gebeurt er op de slotspeeldag...? © VDB
Wouter Vander Stricht

Op de slotspeeldag in tweede afdeling VV moet nog uitgemaakt worden wie samen met rode lantaarn RFC Wetteren een reeks zakt. Naast de nummer laatst zakken nog twee teams. Mandel United heeft het lot in eigen handen en staat nu nog op de ‘veilige’ 15de plaats, maar RC Harelbeke volgt op een puntje en Mandel United moet naar Sparta Petegem (17de), dat mits winst tegen de Izegemnaars nog over Mandel wipt. Het kan dus nog alle kanten uit. Minstens één West-Vlaams team zal zakken, maar dat kunnen er ook twee zijn…

Als we de resultaten van beide West-Vlaamse teams over de drie periodes heen bekijken, dan lopen die vrij gelijkaardig. In de drie periodes (de eerste over tien wedstrijden, de volgende twee over 12 matchen) tonen dat de ploegen elkaar weinig ontlopen. In de eerste periode haalde Mandel 11 punten, Harelbeke eentje meer. In de tweede periode streed Mandel zelfs een tijdje mee voorin om de periodetitel, maar uiteindelijk strandde het op 17 punten, evenveel als Harelbeke. In de derde periode (met nog één wedstrijd te gaan dus), doen beide teams het slechts. KSV Oostkamp is daar laatste met zes punten, maar RC Harelbeke (7) en Mandel United (9) doen het amper beter.

Gefronste wenkbrauwen

Mandel United totaliseert voor de slotspeeldag 37 punten, RC Harelbeke 36 en en Sparta Petegem 35. Feit is wel dat op de vorige speeldag, waarop Mandel United thuis met 0-3 verloor van RC Gent, de concurrentie wel een driepunter pakte. Opvallend daarbij is dat dat de eerste was van RC Harelbeke in die derde periode en dan wel nog tegen leider Aalst. Maar de Ajuinen zijn al kampioen, dat scheelt ook aan motivatie en instelling. Bij Mandel United fronsten ze de wenkbrauwen bij deze zege, maar ook bij de winst van Sparta Petegem (4-5) op het veld van topploeg VK Ninove. De laatste zege van Mandel dateert van 24 februari op het veld van Voorde-Appelterre, de week voordien gingen ze ook winnen op RC Harelbeke. In de heenronde was RC Harelbeke komen winnen op Mandel.

Conclusie is dat Mandel United nog alles in eigen handen heeft. Winst bij Sparta Petegem volstaat altijd voor het behoud. Een gelijkspel ook, als RC Harelbeke niet wint bij Jong Essevee. In de heenronde versloegen de Ratten al de Waregemse buren. Maar dan is er ook nog een derde scenario. Sparta Petegem dat een tijdje geleden uitgeteld leek wint van Mandel, wipt over de Izegemnaars en stelt het behoud veilig als RC Harelbeke niet wint bij Jong Essevee. Zondag tegen de klok van vijf zullen we het weten. Bij Harelbeke willen ze met een groot aantal supporters afzakken naar Waregem, de club betaalt de tickets voor hun fans.

Zondag 5 mei om 15 uur: Jong Essevee – RC Harelbeke en Sparta Petegem – Mandel United

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier