Reeksindelingen provinciaal voetbal definitief; ook plaatsje in vierde provinciale voorzien voor KV Oostende bij eventuele heropstart

Mocht KV Oostende een herstart maken in vierde provinciale dan staat er volgend seizoen de derby tegen Fusion Oostende op het programma. © foto Facebook KVO
Wouter Vander Stricht

De reeksindelingen voor het provinciaal herenvoetbal zijn definitief. Van eerste tot en met derde provinciale verandert niets aan de voorstellen die vorige week werden gelanceerd. In vierde provinciale gaat men voor het eerst naar vijf reeksen. Daar waren een vijftal bezwaren binnengekomen, maar dat is natuurlijk een minderheid. Die vijf reeksen worden behouden, al zijn er wel nog enkele verschuivingen nadat KSV Veurne toch niet met een B-ploeg zal aantreden. Ook met het herstarten van KV Oostende wordt rekening gehouden. KVO zou een plaatsje krijgen in vierde provinciale D, bij de buren van Fusion Oostende.

Waar vroeger er ook fysiek werd samen gekomen door de vertegenwoordigers van de clubs om te kiezen tussen enkele voorstellen van reeksindeling, hanteert me nu al enkele jaren een ander systeem. Voetbal Vlaanderen doet één voorstel, clubs kunnen vervolgens wel nog onderling overeenkomen (mits het fiat van beiden) om van reeks te veranderen. Dit jaar was het meest opvallende nieuwigheid dat men naar vijf reeksen in vierde provinciale gaat. Het nog altijd stijgend aan B-ploegen is daar niet vreemd aan. Dat waren er nu 37, maar door het afhaken van KSV Veurne B eentje minder. Veurne B was ingedeeld in de meest westelijke reeks van het provinciaal voetbal, maar Brielen Sp. was er als de kippen bij om zich kandidaat te stellen voor dat plaatsje. Daardoor lopen ze niet langer derby’s tegen Vlamertinge en de ploegen uit Groot-Houthulst mis.

Zonnebeekse ‘stadsderby’s’

Brielen Sport was ingedeeld in vierde provinciale C en ook daar was interesse in die stek. FC Passendale en SK Westrozebeke aasden daarop, maar Passendale krijgt de plaats toegewezen omdat het net iets zuidelijker gelegen is. Voor FC Passendale betekent dat dat de ‘stadsderby’s’ tegen SC Zonnebeke B en BS Geluveld B nu wel op de kalender zullen staan. SK Westrozebeke blijft in de B-reeks, die door het vertrek van Passendale tot 13 ploegen herleid wordt.

Ondertussen houdt de bond ook rekening met de heropstart van KV Oostende onder een nieuw stamnummer. “Als dat effectief het geval is, zouden zij een plaats krijgen in de D-reeks waar ook Fusion Oostende al speelt. Die reeks telt nu nog maar 13 ploegen, dat zouden er dan 14 worden.” Bij KVO zou ook de optie overwogen worden om met een andere team uit de omgeving samen te gaan.

Geen extra dalers in derde provinciale

Vijf reeksen in vierde provinciale, dat betekent op het eind van het seizoen ook vijf kampioenen. “Maar er zijn daardoor niet meer stijgers uit vierde naar de hogere reeksen. In derde provinciale is het zo dat er twee ploegen zakken, er is een West-Vlaamse daler uit derde afdeling VV (derde amateurklasse, red.), dan komt daar per daler nog een degradant bij die via een barrage kan aangeduid worden.”

In vierde provinciale worden wel degelijk ook periodekampioenschappen gespeeld. “In de reeksen van 14 teams (26 matchen), zijn dat periodes van 8, 8 en 10 matchen. In reeksen van 13 ploegen (24 wedstrijden) zijn dat drie periodes van 8 matchen.”

Een vijftal ploegen gaf ook aan om liever naar vier reeksen over te stappen (68 ploegen zouden vier reeksen van 17 teams betekenen), maar daarop werd dus niet ingegaan.

Bij de dames bestaat het provinciaal voetbal uit drie reeksen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier