Wouter Biebauw, keeperstrainer Club Brugge, zette zijn eerste voetbalstapjes bij Deerlijk Sport

Wouter Biebauw, keepersdoelman van Club Brugge, geflankeerd door schoonbroer Marnick Kestemont en zus Els Biebauw, zoon Julien, mama Christina Vangheluwe en echtgenote Heleen Lowie. © DRD
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Wouter Biebauw beleefde in zijn eerste jaar als keeperstrainer van Club Brugge een onvergetelijk seizoen. “Eentje om in te kaderen”, stelt de perfectionist in hart en nieren, die zelf jarenlang professioneel doelman was bij diverse ploegen. “We werken er keihard voor. De onverhoopte titel van blauwzwart zorgde echt voor euforie.”

Wouter Biebauw (40) en de nieuwe commercial director Stijn Vermoere van blauwzwart zijn allebei even jong, van Deerlijk afkomstig en rechtstreeks verbonden met kersvers landskampioen Club Brugge. “Sinds mijn moeder Christina ook naar deze regio is verhuisd, geraak ik minder en minder in Deerlijk”, start Wouter onze gemoedelijke babbel bij hem thuis in de Weibroekdreef in Aalter, waar hij samen woont met zijn echtgenote Heleen Lowie en zoontje Julien.

“We woonden op een boogscheut van het voetbalveldje van de Sneppe-Vogelwijk en daar heb ik mijn eerste balletjes getrapt. Te voet of met de fiets met de voetbal onder de arm, het was mijn dagelijkse trip naar de hoek van de Driesknoklaan en de Paanderstraat. Aansluiten bij de plaatselijke voetbalclub was een logisch gevolg. Ik ben er begonnen als veldspeler, maar werd al snel als doelman uitgespeeld. Jean-Pierre Vanhulsen was mijn eerste keeperstrainer. Ik ben tot mijn veertiende bij Deerlijk Sport gebleven.”

Wereldsaves

“Na twee seizoenen bij KV Kortrijk en twee bij KRC Harelbeke, die door degradaties en een faillissement niet allemaal even rimpelloos verliepen, ben ik in 2002 overgestapt naar KSV Roeselare, waar ik bij het eerste elftal in tweede nationale mocht aansluiten. In mijn derde jaar, het seizoen 2004-2005, konden we via de eindronde naar het hoogste niveau promoveren. Dat is en blijft een van de mooiste momenten uit mijn keeperscarrière. Zalig om dat als 21-jarige te kunnen meemaken.”

“Ik begon als veldspeler bij Deerlijk Sport maar werd snel als doelman uitgespeeld

Wouter Biebauw kreeg een jaar later, in 2006, nog meer bekendheid toen hij in een cruciale competitiewedstrijd tegen Standard Luik in het Schierveldestadion een handvol wereldsaves uit zijn mouwen schudde en zo de Rouches van de titel hield. “Ik pakte gewoon alle ballen. Ik was in een soort trance”, gaat Wouter verder. “Een opperste vorm van concentratie waardoor ik als het ware alles in slow motion zag. Een crazy gevoel dat ik maar één keer meegemaakt heb.”

“Na zes jaar Roeselare volgden nog zeven seizoenen KV Mechelen en één jaartje bij het recent ter ziele gegane KV Oostende (met sterke man Marc Coucke, drd). Daarna volgde nog een nieuwe periode bij KSV Roeselare, dat in 2020 jammer genoeg failliet ging. Een tragische teloorgang voor de West-Vlaamse traditieclub die het slachtoffer werd van oplichters. Ik ben echt niet goed geweest van de manier waarop alles is gebeurd. In 2022 beëindigde ik mijn professionele keeperscarrière bij Beerschot.”

Stilstaande fases

Vorig seizoen startte Wouter Biebauw, die jarenlang hogere studies en voetbal combineerde, een diploma Marketing en Management op zak heeft en avondschool vastgoed volgde, als keeperstrainer bij Club NXT U23. “In maart 2023 promoveerde ik tot keeperstrainer van het eerste elftal. Een heel uitdagende job. Daarnaast neem ik ook de ‘set pieces’ voor mijn rekening. Stilstaande fases in aanvallend en verdedigend opzicht: hoekschoppen, vrijschoppen, inworpen … Zaken waar je als modale toeschouwer geen oog voor hebt. Zoals de bewuste buitenspelfase tijdens de slotwedstrijd tegen Cercle Brugge. We trainen heel veel op dergelijke situaties. Ik ben best trots op de afloop van die cruciale fase.”

“Na een heel mooi Europees parcours, een wisselvallig seizoen en schitterende play-offs hebben we toch de felbegeerde titel kunnen wegkapen. De euforie was enorm. Nu gaat de riem er enkele weken af, want het zijn best drukke dagen bij Club. Ik ben heel perfectionistisch ingesteld en bereid alles minutieus voor. Dat moet ook bij een instituut als Club Brugge. Alles is stevig onderbouwd. Het is een perfect geoliede machine waar ik maar een klein onderdeel van ben.”

Zoon Julien in doel

“Tijd nu om nog meer aandacht aan het gezin te besteden. Ik ben mijn vrouwtje heel dankbaar omdat ze mij in alles steunt. Heleen stond jaren voor de klas in het lager onderwijs en runt nu bij onze woning een babyspa. Het is belangrijk van degelijk te plannen en goede keuzes te maken voor het gezin. Ook onze zoon Julien verdient die aandacht. Hij is actief momenteel bij de U10 van Club NXT. Inderdaad, ook als goalie. Een aardje naar zijn vaartje …”, rondt Wouter Biebauw af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier