Retro Winkel Sport (3) – Romain Germonprez was 30 jaar secretaris: “Mooi liedje dat bleef duren”

Romain Germonprez op een van de ‘statieportretten’ die ieder jaar voor het seizoen genomen werden. © VDB
Wouter Vander Stricht

Sint-Eloois-Winkel Het nakende afscheid van Geert Cool bij Winkel Sport doet ons terugblikken. En daarbij mogen we zeker niet voorbijgaan aan Romain Germonprez, die ook 30 jaar secretaris is geweest en nog altijd deel uitmaakt van het bestuur. “We moeten vooral dankbaar zijn voor alles wat Geert gedaan heeft voor Winkel Sport”, klinkt het.

‘Meester’ Romain Germonprez (76) stond jarenlang voor de klas in de Winkelse basisschool, waar hij later ook directeur werd. Hij belandde een kleine 40 jaar geleden in het voetbal. “Ik was 38 jaar toen ik begon als afgevaardigde bij de miniemen en knapen. Op mijn 45ste werd ik secretaris, dat zou ik 30 jaar blijven.”

Nieuw bloed in bestuur

De intrede van Geert Cool maakte Romain vanaf de eerste rij mee. Eerst als speler, dan speler-trainer, vervolgens sponsor en later hoofdsponsor. En uiteindelijk ook voorzitter toen hij in 2021 wijlen Carlos Vanderhelst opvolgde. “In al die jaren hebben we maar vijf trainers gehad. En we zijn ook nooit gedegradeerd. We speelden kampioen in 1995 in derde provinciale, bleven dan telkens twee jaar in tweede en eerste provinciale en mochten stijgen als tweede, telkens na E. Wervik. Daarna volgden 15 jaar in bevordering, waar we ook zes keer de eindronde hebben gespeeld. Na vijf jaar in derde nationale, wat later de tweede amateurklasse werd, konden we in 2019 opnieuw de titel pakken. Zo spelen we nu in eerste nationale, ondertussen ook al het vijfde seizoen.”

Maar meteen ook het laatste. “We wisten dat het op een dag zou gebeuren. Maar we moeten vooral dankbaar zijn voor wat we allemaal dankzij Geert en Rina hebben mogen beleven. Ik weet nog dat een secretaris van een andere club me ooit kwam vertellen dat we nogal zouden verschieten mocht Geert ooit vertrekken. ‘Wat ga je dan doen?’, vroeg hij. Ik antwoordde dat we dan bij hen in vierde provinciale zouden gaan spelen.”

“Na een gemiste promotie werd meteen weer vooruit gekeken door Geert. Die positiviteit hield de schwung in de club”

Maar zover komt het niet, Winkel maakt een doorstart met het B-team dat met louter eigen jongens in derde provinciale speelt en ook daar weer zicht heeft op een eindrondeticket. “Goede zaak natuurlijk dat het B-team er ondertussen gekomen is. Het zorgt ook voor vers bloed binnen ons bestuur. Maar naast een nieuwe voorzitter moeten we ook nog op zoek naar een nieuwe secretaris en gerechtigd correspondent.” Een taak die Romain dus zelf 30 jaar lang ter harte heeft genomen. “Ik heb net als de club kunnen meegroeien. Er komt in eerste nationale natuurlijk heel wat meer bij kijken dan in derde provinciale. Alleen al die spelerscontracten. En in mijn functie moet je ook foutloos zijn. Stel je maar eens voor dat er iets verkeerd is met de aansluiting van een speler en je lijdt zo puntenverlies. Maar dat is gelukkig nooit gebeurd.”

Heel wat buitenstaanders dichtten de houdbaarheid van de mecenas geen lange levensduur toe. “Er werd inderdaad vaak gezegd, hoelang gaat dat daar allemaal duren? Wel dus meer dan 30 jaar. En het waren mooie jaren. Het was een mooi liedje dat bleef duren. We zijn in die periode ook nooit gedegradeerd. Uiteraard waren er ook mindere momenten. Na een gemiste promotie of zo. Maar telkens was dat de dag erna vergeten en keek Geert vooruit. De positiviteit van Geert heeft ervoor gezorgd dat de schwung erin bleef.”

Kantinekaarters

Het vertrek zal ook best emotioneel zijn. “Geert was ook een sponsor die echt aanwezig was. Ook nu nog mist hij nauwelijks een wedstrijd van het team. En hij wil dit jaar ook nog dat de spelers er vol voor gaan. Ook al kost dat geld en is het sportief niet meer echt nodig. Maar we draaien toch opnieuw een mooi seizoen.”

Romain blikt dus met veel genoegen terug op al die jaren. “Er is zoveel gebeurd. In de beginjaren waren we er ook altijd bij toen er transfers gedaan werden, dan werden we uitgenodigd op het bedrijf (nv Defrancq, red.) of bij Geert thuis.”

Romain blijft lid van het bestuur van Winkel Sport en hij is ook nog de trekker achter de Kantinekaarters die iedere laatste dinsdag van de maand een kaartje leggen in de kantine. “En we gaan volgend seizoen ook wel nog eens naar SK Roeselare kijken. Geert trekt nu naar daar, zal er als sponsor ook meer ondersteuning hebben. Hopelijk lukt het voor hem om daar zijn ambities waar te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier