KVO knokt zich met 10 man naar winst in Seraing

Met hun overwinning staat Oostende op een gedeelde eerste plaats. © BELGA

Na een wedstrijd met twee gezichten mag KV Oostende drie puntjes extra op het telraam schuiven. Op bezoek bij promovendus Seraing werd met 2-3 gewonnen. De Kustboys kwamen in Luik op achterstand en moesten de slotfase met tien man afwerken. Maar eind goed, al goed: 9 op 9 en een gedeelde koppositie is het eindresultaat.

KV Oostende begon met een goed gevoel na de twee overwinningen tegen toppers Genk en Gent. Coach Alexander Blessin kon geen beroep doen op de geblesseerde Jäkel, D’Haese en Capon. Daardoor stonden Tanghe, Theate en Amade opnieuw in de basis. Kvasina moest zijn plek afstaan aan Ambrose, Atanga zat voor het eerst in de kern. Bij Seraing was het vooral uitkijken voor spits Mouandilmadji, overgekomen van Porto en dit seizoen al trefzeker. Vlak voor de aftrap was er een minuut stilte voor de betreurde Franck Berrier. De gewezen middenvelder van KVO overleed eerder deze week op amper 37-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Twijfelachtige eerste helft

In een heet Stade du Pairay begon KVO het best aan de partij. Meest noemenswaardige kans kwam er na zo’n 10 minuten: keeper Dietsch moeite met een schot van Ambrose, Gueye kon de rebound niet benutten. Het was een schaars hoogtepunt in een openingsfase waarin de Luikenaars compact en georganiseerd stonden opgesteld. KV Oostende was beter, maar kon de code van de Métallos niet kraken.

Halverwege de eerste helft kantelde het spelbeeld. Maziz stuurde Mouandilmadji in het straatje, maar de spits uit Tsjaad schoof de bal naast Hubert en diens goal. Oostende kwam met de schrik vrij en moest daaropvolgend een offensief ondergaan. De Kustboys sloegen aan het twijfelen en zagen onder meer nog een schot van Jallow over zoeven. In de blessuretijd was het dan toch raak: Maziz krulde een vrije trap netjes in doel.

Snelle ommekeer

We zijn benieuwd wat de Oostendenaars tijdens de rust hebben gegeten. In nauwelijks enkele minuten keerden ze de achterstand helemaal om. Gueye werd knap van achteruit aangespeeld, zette sterk z’n lichaam, kapte z’n naaste belager uit en knalde via de benen van de keeper de gelijkmaker binnen. Voor Gueye toch al z’n derde goal in evenveel matchen. En nog geen twee minuten later klom KVO op voorsprong. Na slecht inspelen van Seraing kon Bätzner de diep lopende Ambrose bedienen, die de doelman omspeelde en de 1-2 in een leeg doel kon schuiven. Het had zelfs 1-3 kunnen zijn: Rocha zag zijn schot de deklat likken, Hendry kopte een corner hard op de dwarsligger en de ingevallen Kvasina besloot oog in oog met de keeper op Dietsch. Zo rommelig de eerste helft, zo plezant de tweede helft.

Seraing gaf zich niet gewonnen, maar morste met de kansen. Jallow zag een goeie poging gekeerd op de paal en KVO moest de laatste twintig minuten met z’n tienen afwerken na een tweede geel voor Amade. Oostende had ook geluk dat spits Mouandilmadji recht op Hubert knikkerde. Op het moment dat de Luikenaars meer druk ontwikkelden, prikte Bätzner piekfijn de 1-3 op het bord – ook de assist van Kvasina was van hoge kwaliteit. Jallow – nog maar eens – zag dan weer de aansluitingstreffer voorlangs vliegen.

Gedeelde koppositie

Seraing weigerde zich gewonnen te geven en Maziz tikte in de kluts zijn tweede van de middag binnen. In een ultiem slotoffensief hield KVO het hoofd boven water. Met drie overwinningen in vier matchen hijsen Blessin en co zich naar een gedeelde koppositie. Komende vrijdag trekt Oostende opnieuw naar de provincie Luik voor de topper bij Standard. (TVA)

Goals: 45+3’ Maziz (1-0), 47’ Gueye (1-1), 49’ Ambrose (1-2), 73’ Bätzner (1-3), 83’ Maziz (2-3)

Geel: D’Arpino, Mouandilmadji, Amade, Dietsch, Ambrose, Silini, Maziz

Rood: 67’ Amade (twee keer geel)