Beloftevolle Duitser Alfons Amade voelt zich al thuis bij Oostende

Alfons Amade in actie tijdens de wedstrijd tegen AA Gent. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Alfons Amade (21) kreeg tegen AA Gent zijn eerste basisplaats en moet uitgroeien tot een nuttige pion van trainer Alexander Blessin. Gevormd en gekneed bij Bundesligaclub Hoffenheim, wil Amade professioneel helemaal doorbreken bij KV Oostende. “Ik voetbal vooral met mijn hoofd.”

Rustige, nuchtere en bedeesde jongen, die Amade. Groeide op in Heidelberg, in het zuidwesten van Duitsland, en speelde bij enkele lokale teams. In 2010, op amper 10-jarige leeftijd, sloot hij zich aan bij Hoffenheim, een stabiele club in de Bundesliga.

“Hoffenheim lag dicht bij mijn geboortestad en was mijn eerste grote club. Ik zou er mijn hele jeugd doorbrengen. Alles wat ik op vandaag van voetbal en het spelletje weet, heb ik daar geleerd. Al van bij de jeugd vatten ze alles professioneel op. Je leert er ongelooflijk veel bij, van werkethiek en discipline tot diepe tactische analyses. Het is een schitterende leerschool, echt.”

Dank, Nagelsmann

Het talent van Amade ging niet onopgemerkt voorbij. Zo speelde hij maar liefst veertig matchen voor de nationale jeugdteams van Duitsland. Toenmalig Hoffenheim-coach Julian Nagelsmann, nu bij Bayern München, haalde Amade in 2018 uiteindelijk naar de A-kern.

“Hij was de coach met wie ik na de jeugdreeksen mijn eerste professionele stappen zette. De manier waarop hij coacht en spelers vormt, is belangrijk en ik mag me gelukkig prijzen met hem te hebben samengewerkt. Zo selecteerde hij me in oktober 2018 voor de Champions Leaguewedstrijd tegen Manchester City.”

“Spelen deed ik niet, maar het blijft een ongelooflijke ervaring om alles van dichtbij te mogen meemaken. Verder mocht ik trainen met jongens als Schulz, Joelinton en Kramaric.” Nog onder Nagelsmann speelde Amade in de Bundesliga tegen Frankfurt.

Bundesliga blijft doel

“Onder trainer Sebastian Hoeness, zoon van oud-international Dieter Hoeness en een neef van Uli Hoeness, mocht ik minuten maken in de Europa Leaguewedstrijd van vorig jaar tegen AA Gent. Het was de laatste wedstrijd in de groepsfase en er stond nog weinig op het spel, maar we wonnen dankzij goed voetbal wel met 4-1, opnieuw, een leerrijke ervaring. En Gent was toen al een goed elftal, hoor.”

“Of ik het jammer vind geen vaste pion te zijn geworden bij Hoffenheim? Ach, ik was gewoon nog niet klaar om elke week in de Bundesliga te spelen. Ik had tijd nodig en maakte minuten in de lagere klassen. Ik ben beter geworden.”

“Zo gaat dat nu eenmaal in het voetbal. Niet iedereen kan meteen mee op het hoogste niveau, je moet daar realistisch in zijn. Of de Bundesliga een doel is? Op zich wel, ja. Maar mijn focus ligt hier. Ik heb nog een lange weg te gaan. Eerst moet ik me hier bewijzen.”

Polyvalent

Hier, bij KVO dus. Amade tekende een contract tot 2024. “Eerlijk, ik kende KVO niet meteen, maar raakte gecharmeerd toen ik hier kwam testen. Leuke club, mooie accommodatie, prima omkadering en tof stadion. En Oostende is een leuke stad. De interesse om hier aan de slag te gaan, kwam van beide kanten.”

“Er was een klik met de sportieve staf en de medespelers, ook de speelstijl ligt me. Alexander Blessin en co weten welke opleiding ik bij Hoffenheim achter de rug heb, ook dat speelde een rol. Ik kan op verschillende posities aan de slag. Zo speelde ik in de jeugd steevast als rechtsachter, tot ik door de trainer als verdedigende middenvelder werd uitgespeeld. Dat is nu mijn hoofdpositie, al blijft mijn polyvalentie een troef.”

Kracht, snelheid en nadenken

Dat beseft ook Blessin: “Alfons speelde in de voorbereiding vooral op het middenveld – dat is inderdaad zijn favoriete positie. Ik vond hem voor zijn eerste basisplaats goed presteren. Ja, er waren wat tactische foutjes en mindere passes, maar algemeen was het een goeie performance.”

Zijn manier van spelen? “Agressief, met lef”, pikt de speler weer in. “Ik wil écht voetbal spelen en de bal hebben om meteen vooruit te spelen.” Met zijn 1,71 meter is hij niet de grootste. “(lacht) Nee, maar het maakt niet uit hoe groot mijn tegenstander is. Ik voetbal veelal met het hoofd en probeer zoveel mogelijk na te denken.” Toch bewees de middenvelder op training over zeer veel kracht en snelheid te beschikken. Een interessante pion, dus.

Mooie culturele mix

Amades ouders zijn afkomstig uit het Afrikaanse Mozambique. En Zech Medley heeft roots in Jamaica, Kenny Rocha is international voor Kaapverdië en Thierry Ambrose is verwant met Guadeloupe.

“Die culturele mix is mooi. Met Kenny spreek ik Portugees, iedereen spreekt hier Engels, en uiteraard is het leuk om met Freddie Jäkel, Nick Bätzner en Marko Kvasina Duits te spreken. Of ik voor Mozambique wil uitkomen? We zien wel. Maar ik heb mijn hele jeugd voor Duitsland gespeeld en ben daar geboren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier