Victor Priem (18) is Belgisch kampioen meerkamp

Podium BK Meerkamp Juniores: 2de Nathan Boone (AC Deinze), 1ste Victor Priem (KAVR), 3de Glen Van Liefferinge (Beerschot AC). © FD
Redactie KW

In het weekend van 17 en 18 september start de 18-jarige Victor Priem uit Roeselare met veel ambitie op het Belgisch Kampioenschap Meerkamp Juniores en Beloften, nadat hij zich eind augustus in Tielt al tot Belgisch Kampioen kroonde in de categorie juniores.

“Tijdens het zonnige weekend van 20 en 21 augustus nam ik als eerstejaars junior deel aan het BK meerkamp in Tielt. Op papier was ik de favoriet, maar mijn naaste concurrent Nathan Boone van AC Deinze heeft mij op bepaalde nummers het vuur aan de schenen gelegd. Vooral op de eerste dag gingen de scores haasje over. Toch kon ik de laatste proef ingaan met een ruime voorsprong van 400 punten en was ik zege zeker” aldus de beloftevolle jeugdatleet van de Koninklijke Atletiek Vrienden Roeselare.

Progressie

“Op zaterdag kwam ik goed uit de startblokken en werd winnaar van de 100 meter met een persoonlijk record van 11’11. Hiermee viel de stress ook weg en was het meerkampweekend goed gestart. Bij de volgende proef, het verspringen, liet ik ook een nieuwe beste prestatie optekenen: 6m50. Bij de afstoot op de plank liet ik wel nog wat centimeters liggen. Hier voel ik dat ik nog progressie kan maken. Toen kwam één van mijn favoriete nummers: het kogelstoten. Ook daar werd ik de winnaar met een worp van 13m39. Dan konden we even bekomen voor het hoogspringen van start ging”, zegt Victor.

“Mijn trainingen van de afgelopen maanden hebben echt gerendeerd: ik sprong vlot over 1m75, daarna ging ik vlotjes over 1m81 en bij een tweede poging ging ik over 1m84. Om daarna met een wip over de lat van 1m87 een nieuw persoonlijk record te springen. Bij mijn sprong over 1m90 was het heel nipt maar de lat kwam naar beneden. Dat wordt de volgende uitdaging. De laatste proef op de eerste dag is traditioneel de 400 meter. Het was een lange en warme dag en mijn benen voelden bij de start verre van goed. Ik had het gevoel al een 400 meter gelopen te hebben. Op dit nummer verloor ik 3 seconden ten opzichte van mijn PR. Jammer, want het was een heel succesvolle dag geweest.”

Polsstokspringen

“Goed uitgerust begon ik aan de tweede dag. Het eerste nummer was de 110 meter horden. Ook hier liet ik een PR optekenen en finishte ik als derde. Nathan Boone won hier de race. Op dit nummer is hij ook Vlaams kampioen, echt zijn specialiteit. Daarna volgen de nummers heel snel op elkaar. Na een halfuur maakten we ons op aan de discuskooi om in te gooien. Mijn eerste poging werd afgekeurd, mijn tweede was best oké, maar ik verbaasde mezelf met een worp van 41m48. Weeral een nieuw beste prestatie op dit kampnummer. Om halftwaalf stond het polsstokspringen op het programma: mijn specialiteit. De opwarming ging niet zoals ik het me had voorgesteld, want naar mijn gevoel klopte er niets van mijn aanloop. De voorflappen waren niet even lang als andere matten waar ik op train en hierdoor was mijn referentiepunt weg”, vertelt Victor.

“De sfeer bij de meerkampers is fantastisch. Iedereen gunt elkaar zijn prestaties en moedigt elkaar aan”

“Ik had drie pogingen nodig om over 4 meter te springen, terwijl ik op training naar hogere hoogtes spring. Het gevoel zat op zondag niet goed. Ik sprong nog 4m20, maar de ontgoocheling overheerste. Het was mijn doel mijn PR van 4m60 scherper te stellen. Bij het speerwerpen gooide ik met een worp van 48 meter volgens mijn kunnen. Het afsluitende nummer is de 1500 meter. Het is moordend, want na negen proeven moet je nog stevig afzien in dit loopnummer en door de verzuring gaan. Ik had geen stress, want ik hoefde niet te vrezen dat de Belgische titel mij nog zou ontglippen, waardoor ik mijn eigen tempo kon lopen in de wedstrijd. Het loonde, want ik verbeterde ook hier mijn PR. Met 6621 punten als eindtotaal werd ik de winnaar van het Belgisch kampioenschap meerkamp bij de juniores. Nathan Boone mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen en op de derde plaats eindigde Glenn Van Liefferinge. Het was een lastig, maar mooi en leerrijk weekend. De sfeer bij de meerkampers is ook fantastisch. Iedereen gunt elkaar zijn prestaties en moedigt elkaar aan”, aldus de in juni afgestudeerde richting Wetenschappen-Topsport aan de Topsportschool in Gent.

Europees Kampioenschap

“In het weekend van 17 en 18 september hoop ik mijn goede vorm te laten zien op het BK meerkamp voor juniores en beloften. Volgend jaar is het mijn ambitie om 7000 punten te scoren en zo te mogen deelnemen aan het Europees Kampioenschap. In 2010 trok ik voor het eerst als kleine jongen naar de jeugdtrainingen van K.A.V.R. op het stedelijk sportstadion in Roeselare. In de voorbije jaren beleefde ik al heel wat mooie momenten in de atletieksport met als hoogtepunten een Vlaamse titel in het polsstokspringen bij de scholieren, een 4de plaats in het polsstokspringen op de Interland U18 in Franconville bij Parijs en nu de Belgische titel Meerkamp bij de juniores. Het doet dromen naar nog meer”, besluit Victor, die straks zijn studies Industrieel ingenieur aan de Universiteit Gent start en als ontlading ook graag de hits van Coldplay speelt op zijn elektrische gitaar. (FD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier