Florian Van Acker na Parijs: “Tijd nodig om te verwerken”

Florian tussen zijn ouders Eric en Dora. © API
Redactie KW

Voor Florian Van Acker zaten de Paralympische Spelen in Parijs er vroeger dan verwacht op. In zijn kwartfinale moest hij het onderspit delven tegen de Taiwanees Chen Po Yen (17), die later zilver pakte. Tijd om even terug te blikken met mama Dora Debedts.

Florian (27) trad aan in de klasse TT11, voor tafeltennissers met een licht verstandelijke beperking. Eerder won hij al goud in Rio de Janeiro 2016 en brons in Tokio 2021. De ereburger van Langemark-Poelkapelle wilde voor de derde keer op rij een medaille meenemen naar Sint-Juliaan.

Hij begon in de kwartfinale tegen de 17-jarige Taiwanees Chen Po Yen, maar verloor in vier sets (9-11, 7-11, 12-10, 7-11). Enkele dagen na de slotceremonie is het mama Dora Debedts die ons vriendelijk te woord staat. “Florian moet de nederlaag nog even een plaats geven”, vertelt ze. “Hij is blijven vechten tot het laatste punt, maar het heeft niet mogen zijn. Hij haalde zijn gewenste niveau niet tegen een harde tegenstander. Zijn block (een typische tafeltennisslag, red.) ging niet. Wij vonden dat hij een sterke match speelde, met enkele mooie rally’s.” Vooraf had Florian al twee keer gewonnen tegen Chen Po Yen. “Dat was iets meer dan een jaar geleden. Hij had vooraf zeker het vertrouwen om voor een drie op drie te gaan, maar het is anders uitgedraaid.”

Batterijen opladen

Chen Po Yen won later ook vlot zijn halve finale tegen de Hongaar Palos en verloor uiteindelijk de finale tegen de Zuid-Koreaan Kim Gi-tae. Florian is sinds vrijdag weer thuis in Sint-Juliaan. “Nu is het vooral tijd om even te rusten en de batterijen weer op te laden. Het is een drukke periode geweest in aanloop naar Parijs. Het zal even tijd nodig hebben om deze nederlaag een plaats te geven. Op zulke momenten beseft hij nog meer hoe hard hij gesteund wordt door familie, vrienden, sportieve entourage en sponsors. Hij is iedereen dan ook heel dankbaar. Het volgende doel zal de competitie zijn met Diest.”

Dora en haar man Eric reisden Florian achterna. “Het was een fijne ervaring in Parijs, omringd door heel wat vrienden. We hebben alle dagen goed benut en veel gezien. Het heeft ons deugd gedaan.” (API)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier