Stéphan Lefebvre wint 59ste Ypres Rally

Het podium van de Ypres Rally. (Foto Mares David) © MARES DAVID
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Stéphane Lefebvre (Hyundai i20 Rally2) heeft de 59ste Ardeca Ypres Rally op zijn naam geschreven. De Fransman haalde het na achttien proeven met 40 seconden van Maxime Potty (Toyota Yaris Rally2). Cédric Cherain (Hyundai i20 Rally2) klopte nipt Bernd Casier (Skoda Fabia Rally2) in de strijd om de derde podiumplek.

Nadat Lefebvre tijdens het vrijdaggedeelte een kleine bonus van 7.7” sprokkelde, kon hij tijdens de eerste zaterdagronde zijn afstand meteen gevoelig uitbreiden. De Fransman profiteerde van enkele foutjes van Maxime Potty en Cédric Cherain en kreeg zo al gauw een halve minuut voorsprong bijeen. Uiteindelijk pakte hij met 44.5” zijn allereerste overwinning in Ieper, waarmee de 32-jarige Nordist meteen ook een kinderdroom vervulde. “Dit is iets waar ik al lang op jaagde”, zei een geëmotioneerde Lefebvre aan de finish. “Dit doet goed, zeker na onze sortie van vorig jaar. Het was lastig, maar ik ben echt heel gelukkig.”

Sterke slotronde

Cédric Cherain moest na een tijdrovende fout in Dikkebus de tweede plaats nog aan Maxime Potty laten. De Luikenaar viel zelfs even terug naar de vijfde plek, maar na een sterke slotronde ging hij nog over West-Vlamingen Bernd Casier en Bjorn Syx naar het podium. Casier miste op die manier het podium op 2.5” na en werd zo nog maar eens vierde. “We hebben nog alles gegeven met zelfs een scratch op de voorlaatste proef, maar we moeten realistisch zijn. Cherain is de verdiende derde”, sprak Casier. Ook Syx leek nog even aanspraak te maken op het podium, maar de Citroën-rijder uit Dikkebus verkoos voor zijn vijfde plek veilig stellen.

Achter Freddy Loix (Toyota Yaris), slachtoffer van twee lekke banden, reed Poperingenaar Gilles Pyck (VW Polo) naar een zevende plek. Kris Princen (Porsche 991 GT3) pakte de zege bij de GT’s terwijl Pieter-Jan Maeyaert (BMW M3) een ruime overwinning boekte bij de Historics. Jonas Dewilde (Opel Corsa Rally4) finishte als tweede in de Stellantis Cup en het Junior BRC. Poperingenaar Filip Pyck (Renault Clio Rally3) won de Divisie2-nevenwedstrijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier