Roeier Marlon Colpaert naar WK in Canada: “Ik mik op top twaalf”

Marlon Colpaert (KRNSO) neemt vanaf zondag 18 augustus deel aan het WK roeien in Canada. © ACR
Redactie KW

Marlon Colpaert uit Oudenburg en lid van de Oostendse roeiclub KRNSO neemt vanaf zondag 18 augustus deel aan het WK roeien in Canada. “Het zou een teleurstelling zijn mocht ik niet bij de top twaalf van de wereld geraken. Ik heb er dit jaar enorm veel voor gedaan.”

Saint Catharines, ten noorden van Toronto en niet zo ver van de Niagara Falls in Canada nabij de Amerikaanse grens, is vanaf zondag 18 augustus een week lang de locatie voor het WK roeien. Omdat deze editie in een olympisch jaar plaatsvindt, staan er uitsluitend niet-olympische onderdelen op het programma. Voor Marlon Colpaert uit Oudenburg en lid van de Oostendse roeiclub KRNSO is het zijn zoveelste WK en zijn derde bij de elite in de lichte skiff.

Je bent maandag naar Canada vertrokken. De week ervoor was je in Brugge aan het trainen?

“Na drie weken in Italië, twee weken in Hazewinkel en even lang in Gent was het de laatste week in Dudzele, bij de Brugse Trimm- en Roeiclub. Ik had om die locatie gevraagd omdat ik met een goed gevoel wilde vertrekken. Het is er perfect om te roeien, een breed kanaal en de bomen langs de zijkant zorgen voor minder wind. Het is een grote troef om daar te kunnen trainen.”

Onder leiding nog altijd van je stiefvader Jeroen Neus, tevens hoofdcoach van KRNSO?

“Hij is aangesteld voor mij en voor Aaron Andries. Ik zie hem in de zware skiff op het WK bij de beloften overigens dicht bij een medaille eindigen. Jeroen doet dat goed als coach. We hebben kwalitatieve trainingen achter de rug. Ik ben benieuwd waar ons dat zal brengen op het WK. Ikzelf heb een goed trainingsblok achter de rug. De laatste week was er vooral veel aandacht voor de snelheid. Het was zwaar met ook een volledige racesimulatie van 2.000 meter. Deze week zullen we voor de wedstrijden sowieso minder kilometers doen, zodat we tijdens de races een piek hebben.”

Hoe heb je het Belgisch roeien op de voorbije Spelen beleefd?

“Ik vond het jammer dat ik er niet bij was. Zeker omdat ik weet dat ik goed genoeg was. Die beslissing kwam al vroeg in het jaar zodat ik tijd had om het te verwerken en nu met veel goesting naar dat WK kan. Ik heb er echt zin in om goed te presteren. We zien dan wel wat de toekomst brengt. Er komen nog Spelen. Hopelijk geraak ik er dan wel.”

Is het duidelijk hoe het met jullie drieën na de zomer voortgaat?

“De lichtgewichten worden olympisch afgeschaft. Aan de hand van de prestaties en de trials zal er tijdens het volgende seizoen beslist worden wie in welke boot zal plaatsnemen. Een zwaargewicht is minimum 85 kilo. Ik weet dat ik ‘s winters 78,79 kilo weeg. Zij het niet meteen in spieren. Volgend jaar zal een transitiejaar worden. Ik ben benieuwd waar ik kan komen, wat mijn lichaam qua prestaties aankan. Hoeveel spieren ik erbij krijg en vooral hoe ik vooruit geraak in mijn boot.”

Als vice-Europees kampioen trek je nu naar het WK?

“Ik zie die titel niet meteen als een last. Het was een supermooi moment in mijn carrière. De inschrijvingen op beide kampioenschappen zijn niet met elkaar te vergelijken. De olympisch kampioen lichte dubbel en de bronzen medaillewinnaar van de voorbije Spelen zullen erbij zijn. Vorig jaar in Belgrado werd ik 14de. Ik hoop nu alvast om beter te doen.”

Ga je het WK nu aanpakken als elk ander tornooi?

“Een WK is toch wat anders. In die zin dat de races verder uit elkaar liggen. Een EK is iets meer dan een weekend. In Canada beginnen we op zondag met de reeksen en de week erop, zaterdag 24 augustus, volgt pas de finale. Mijn belangrijkste wedstrijd wordt wellicht mijn herkansing als ik er een heb of nodig heb om in de halve finale te geraken. Al is een B-finale toch wel mijn eerste doel. Ik heb vertrouwen in het programma dat ik gevolgd heb en hoop dat dit nu een resultaat oplevert.”

Marlon Colpaert moet voor zijn deelname aan het WK echter zelf de vluchten en verblijfskosten betalen. Gezien de hoge kostprijs die hieraan verbonden is, zet zijn club KRNSO een actie op het getouw om hem te steunen. Je kan een donatie doen via GoFundMe onder Arne Dubois.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier