Ypres Rally: Maxime Potty wint Qualifying Stage in Nieuwkerke

Maxime Potty. © DM
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Maxime Potty heeft in Nieuwkerke de snelste tijd neergezet tijdens de Qualifying Stage van de Ypres Rally. Stéphane Lefebvre was de grote verliezer de avond nadat hij in de laatste run overkop ging.

Donderdagavond verzamelden opnieuw duizenden rallyfans in Nieuwkerke voor de Qualifying Stage en shakedown. Ster van de avond was niemand minder dan Thierry Neuville die zijn fans kwam verblijden met enkele spectaculaire runs in een Hyundai i20 Rally2, meer bepaald de 0-wagen die dit weekend weer in handen is van Bart D’Hulster. Na zijn passages tussen de kwalificatieruns door nam Neuville ook nog enkele vips mee aan boord, waaronder Clouseau-zanger Koen Wauters.

Sportief gezien was de inzet natuurlijk een goede startpositie voor de eerste wedstrijddag op vrijdag. Het systeem met afvallers, geïnspireerd op de Formule 1, leverde in de eerste twee runs al meteen enkele slachtoffers op. Ieper-debutant Tom Boonen (Skoda Fabia Rally2) maakte een spin in de Spiervelden en moet daardoor vrede nemen met een 21ste startplek. BK-leider Niels Reynvoet (Citroën C3 Rally2) kende problemen met de handrem en raakte daardoor niet verder dan een vijftiende plek.

Tien piloten mochten nog een derde en laatste run afwerken en daarin toonde regerend Belgische kampioen Maxime Potty zich de snelste. De jonge Waal, die in Ieper debuteert met een Toyota Yaris Rally2, was slechts drie honderdsten sneller dan de Nederlander Jos Verstappen (Skoda Fabia Rally2). Cédric Cherain tikte in zijn Hyundai i20 Rally2 als derde aan voor Davy Vanneste (Hyundai i20 Rally2) en Vincent Verschueren (Citroën C3 Rally2). Met Bjorn Syx (Citroën C3 Rally2) en Bernd Casier (Skoda Fabia Rally2) op zes en zeven haalde drie West-Vlamingen de top zeven. Gilles Pyck (VW Polo Rally2) finishte twaalfde.

Grootste verliezer van de avond was Stéphane Lefebvre, die met zijn Hyundai in de laatste run overkop ging. De schade leek mee te vallen en hij kon de wagen uiteindelijk nog aan de finish krijgen, dus zijn deelname lijkt niet meteen in het gedrang te komen.

De Fransman kreeg de tiende startplek toegewezen, één plaatsje beter dan Freddy Loix (Toyota Yaris Rally2) die in zijn derde run met een lekke band kreeg af te rekenen.