Parcours 59ste Ypres Rallyook dit jaar weer uitdagend en gevarieerd

Nieuwkerke vormt opnieuw het decor voor de shakedown en Qualifying Stage op donderdag. © DM
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Club Superstage kan de deelnemers van de Ypres Rally ook dit jaar weer een gevarieerd parcours met tal van nieuwigheden voorschotelen. De terugkeer van de shakedown in Boezinge op woensdagavond en de intrede van een Divisie 2-nevenwedstrijd op zaterdag maken het wedstrijdprogramma extra aantrekkelijk.

Na twee WK-edities keerde de Ypres Rally vorig jaar terug naar het vertrouwde format van twee wedstrijddagen. Meteen werd de wedstrijd ook aangepast aan de nieuwe realiteit in het Belgisch kampioenschap. Met het oog op de kosten werd de wedstrijd ingekort naar zo’n 220 km tegen de klok.

In grote lijnen kent de editie 2024 een identiek stramien. Acht klassementsproeven op vrijdag en tien op zaterdag, samen goed voor 222,57 km. Bij de acht verschillende proeven zien we opnieuw wat verschuivingen en wijzigingen. De belangrijkste trends: beurtrollen en minder korte proeven, maar daarentegen geen enkele proef die meer dan vijftien kilometer telt.

Shakedown

De belangrijkste wijziging in het programma van de ‘Heilige Week’ vindt dit keer in het begin plaats. Na vijf jaar afwezigheid wordt de Ypres Rally opnieuw op gang getrapt met een shakedown in Boezinge op woensdag van 18 uur tot 22 uur. De shakedown staat in tegenstelling tot vroeger niet enkel open voor Historics, maar voor alle deelnemers aan zowel de Divisie 1-wedstrijd als de Divisie 2-nevenwedstrijd op zaterdag.

Bovendien hoeven de deelnemers geen meerprijs te betalen voor deze test, wat wel eens voor een erg grote opkomst kan zorgen. Ook de toppers die op donderdag de Qualifying Stage rijden, zijn welkom om nog wat extra testkilometers af te malen. Naamsponsor Noël Franklin en elf andere lokale ondernemers zullen in elk geval alles in het werk stellen om de sfeer van weleer terug te krijgen op woensdagavond.

“Elke wedstrijdronde op vrijdag wordt afgesloten in Zonnebeke”

Donderdag is het opnieuw verzamelen geblazen in Nieuwkerke voor de Clarebout Potatoes Shakedown. Vanaf 18 uur wordt van start gegaan met de Qualifying Stage die vorig jaar zijn debuut kende. De kwalificatie volgt het systeem uit de Formule 1, waarbij de snelste vijftien deelnemers uit QR1 doorschuiven naar QR2. De snelste tien plaatsen zich vervolgens voor QR3, die beslissend is voor de startvolgorde op vrijdag.

De vijf ‘afvallers’ nemen de startposities in van de elfde tot de vijftiende plaats en de overige startposities van de deelnemers aan de Qualifying Stage worden bepaald door hun tijd op QR1.

Alle deelnemers van de Qualifying Stage worden erna en tussenin verzameld in een gesloten wagenpark, maar kunnen achteraf wel nog deelnemen aan de shakedown. Vanaf 19.45 uur wordt de testproef opengesteld voor alle deelnemers.

Nieuwe proef Mesen-Wijtschate

Nadat de deelnemers op woensdag en donderdag ook al de proeven hebben verkend, wordt hen even rust gegund tot de start op vrijdagnamiddag. Even na 15 uur wordt de eerste wagen op het podium verwacht voor de ceremoniële start.

Na een korte servicebeurt gaat het daarna richting KP Vleteren (11,97 km), een proef die zijn terugkeer maakt uit de laatste WK-editie in 2022. Een stevige binnenkomer om daarna koers te zetten naar Westouter (7,32 km) voor de kortste proef van de rally. Eenmaal opgewarmd, is het tijd voor de scherprechter van het vrijdaggedeelte: de nieuwe proef Mesen-Wijtschate.

Met zijn 15,12 km wordt dit meteen ook de langste proef van de wedstrijd. Elke wedstrijdronde op vrijdag wordt afgesloten in Zonnebeke. Na drie jaar afwezigheid in het tracé werd daar een nieuwe proef van 10,18 km uitgetekend.

Langer dan vorig jaar

Na het pittige vrijdaggedeelte, dat met 89 km tegen de klok merkelijk langer is dan vorig jaar, wordt tegen de klok van 22 uur teruggekeerd naar Ieper voor de lange avondservice.

Zaterdag staan de deelnemers nog zo’n 133 km tegen te wachten, verdeeld over tweeënhalve ronde. Er wordt maar best uitgeslapen aan de tweede wedstrijddag begonnen, want met KP Kemmelberg (13,72 km) staat meteen een serieuze uitdaging te wachten. De proef werd hertekend en start nu opnieuw in het centrum van Kemmel.

Daarna gaat het richting Westouter waar zich de start van een andere klassieker bevindt: KP Dikkebus. De proef werd iets langer en telt nu 13,65 km. Ook KP Watou, een andere vaste waarde in het parcours, werd hertekend en rondt nu de kaap van 13 km. Na een nieuwe proef in Zillebeke (12,47 km) wacht telkens een passage langs de regroup en service in Ieper.

Champagne

Op zaterdag worden de deelnemers aan de Divisie 1-wedstrijd meteen gevolgd door de Divisie 2-deelnemers. Deze nevenwedstrijd rijdt de eerste acht proeven van het zaterdaggedeelte, goed voor 106 km tegen de klok.

De eerste winnaars van de Ypres Rally ‘Divisie 2’ worden omstreeks 18.45 uur op de Grote Markt gehuldigd. De Divisie 1-deelnemers doen er na de eerste twee wedstrijdrondes nog een halve ronde met de KP’s Kemmelberg en Dikkebus bij.

Rond de klok van 20 uur is het dan de beurt aan de winnaars van de 59ste Ypres Rally om de champagne te ontkurken, na een ongetwijfeld weer boeiende en spannende editie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier