Melissa Debackere wint voor de zesde keer de ORC Rally

Melissa Debackere en haar copiloot na hun winst in Oostrozebeke. © DM
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De zestiende editie van de ORC Rally verliep onder moeilijke omstandigheden voor de piloten. Enkele felle buien maakten de bandenkeuze zeer moeilijk en het was voor de deelnemers vooral zaak om zich niet te laten vangen. Favoriet Melissa Debackere slaagde daar wonderwel in en reed onbedreigd naar haar zesde zege in Oostrozebeke.

Dat Melissa Debackere de ORC rally zou winnen, stond in de sterren geschreven. De Wervikse was de enige met een competitieve R5 wagen aan de start en nam vanaf de eerste meters klassementsproef de leiding. Ze bouwde stelselmatig haar voorsprong uit en kon tijdens de laatste snelheidsritten het tempo laten zakken om met meer dan een minuut voorsprong te winnen.

“Dit is ongelooflijk”, opent Melissa. “Enkele weken voor de rally had ik geen wagen ter beschikking en door de inbreng van enkele sponsors sta ik hier aan de start met de nieuwste versie van de Skoda Fabia R5. De overstap van de Porsche naar deze Skoda was niet evident, maar de wagen fenomenaal. Het kwam er voor mij dan vooral op aan om geen fouten te maken en daar zijn we aardig in gelukt.”

Patrick Snijers tweede

Ook voor de tweede plaats was er weinig strijd. Patrick Snijers reed met zijn imposante Porsche 997 GT3 een foutloos parcours. De Limburger had halfweg iets meer dan een minuut achterstand op Melissa Debackere, maar stond op zijn beurt meer dan een minuut voor op zijn naaste achtervolgers. Snijers bekroonde zijn sterke prestatie nog met een besttijd op de proef van Hulste.

Voor de resterende podiumplaats kreeg het publiek een mooie strijd tussen Xavier Beel en Pieter-Jan Michiel Cracco. Beel was in de regen het best gestart, maar Cracco kon zijn achterstand proef per proef doen minderen. Dank zij een snelste tijd op de laatste proef remonteerde hij nog Beel om knap derde te worden. Thuisrijder Xavier Beel was echter zeer tevreden met zijn vierde plaats.

Paul Lietaer bij historics

Chris Vandamme stuurde zijn Alpine A110 naar de vijfde plaats net voor Stefaan Crombez die voor de gelegenheid zijn Opel Kadett ingeruild had voor een huur-Renault Clio R3. De Moorsledenaar verbaasde vriend en vijand met zijn zesde plaats. De zevende plaats was voor de jonge belofte Lander Depotter die zijn Opel Corsa kwam afstellen voor de komende Stellantis proeven. Hij bleef Cris Algoedt voor die na een matige start toch nog als beste BMW kon afklokken. Stefaan Tjoens won niet alleen de Divisie 1&2 maar werd ook nog negende algemeen.

Bij de historics was er dit maal geen zege voor Paul Lietaer. Lietaer kwam aan de start met een pas aangeworven Ford Escort. “De vering achteraan staat nog niet op punt en daardoor maakte ik twee fouten.” Ondanks een lekke band op de voorlaatste proef kon winnaar Bert Cornelis nog Ludovic Vitse voor blijven terwijl Stefaan Prinzie als derde ook nog Paul Lietaer achter zich liet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier