Fréderic Berville rijdt zijn 17de Ypres Rally: “We kunnen intussen bij de anciens worden gerekend”

Fréderic Berville is sinds dit jaar met een Ford Fiesta Rally3 aan de slag. © DM
Jeroen D'Hulster Medewerker KW

Fréderic Berville is dit weekend toe aan zijn eerste Ypres Rally met een vierwielaangedreven wagen, een Ford Fiesta Rally3. Met copiloot Arthur Vyncke aan zijn zijde kijkt de Wijtschatenaar uit naar een leuke strijd in klasse RC3.

Fréderic Berville nam onlangs afscheid van zijn vertrouwde Opel Adam R2. “De Adam crashte toen de wagen verhuurd werd”, vertelt de 45-jarige Berville. “Heel jammer natuurlijk, want het was echt een leuke en goede wagen, maar aan de andere kant moesten we steeds meer risico’s nemen om iets te kunnen betekenen in klasse Rally4. Uiteindelijk deed de kans zich voor om een Ford Fiesta Rally3 aan te schaffen en die hebben we met beide handen gegrepen.”

Berville en corijder Arthur Vyncke kenden er al een geslaagd debuut mee in de Rally van de Monteberg, waar ze vijftiende eindigden. “We hadden eigenlijk niet verwacht dat het al zo goed zou gaan. We hebben de ganse dag wat zaken uitgeprobeerd en niet echt naar de tijden gekeken. Uiteindelijk eindigden we vlakbij Xavier Dekeyser en zijn Renault Clio Rally3, die toch bijna 50 pk meer heeft. Ik had gedacht dat ik meer aanpassingsproblemen zou hebben, komende van een atmosferische en voorwielaangedreven wagen, maar dat viel echt goed mee. Het is een ideale wagen voor een ouwe vent (lacht)”

Gemotiveerd

Berville is intussen al aan zijn zeventiende opeenvolgende deelname toe. “We kunnen intussen bij de anciens worden gerekend. Ervaring en ook regelmaat zullen dit weekend wellicht ook het verschil maken bij de Rally3’s dit weekend. Parcourskennis zal bijvoorbeeld een grote rol spelen, zeker als het zou gaan regenen. Dominique Bruyneel is qua ervaring natuurlijk de referentie, maar wat betreft de chrono’s steekt er niemand echt bovenuit denk ik. Het belooft in elk geval een leuke onderlinge strijd te worden. We zijn goed voorbereid en erg gemotiveerd om er het beste van te maken. Ons ritme rijden en ons vooral amuseren, dan komt het resultaat automatisch”, aldus Berville.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier