Cédric Cherain wint 64ste Omloop van Vlaanderen

Het winnende duo Cédric Cherain en Damien Withers. © DM
Filiep Masselin
Filiep Masselin Rallymedewerker KW

De tweede seizoenshelft van het Belgisch kampioenschap rally is dit weekend op gang geschoten met de Omloop van Vlaanderen. Cédric Cherain was de enige van de titelkandidaten die foutloos bleef en zo verdiend de rally won. Daarmee ligt de titelstrijd weer open en wordt het wachten tot de laatste rally van het seizoen om te weten wie dit jaar kampioen wordt.

Vrijdag gingen de hemelsluizen open voor de start en dat maakte het voor de piloten erg moeilijk. De verkenningen verliepen immers op een droog wegdek zodat de teams voor de start met veel vraagtekens zaten. Op de nieuwe proef van Koolskamp ging het voor drie favorieten grondig mis. Regerend kampioen Maxime Potty ging rechtdoor en vernielde zijn Toyota Yaris. Niels Reynvoet, de winnaar van vorig jaar, miste een remzone en zijn Skoda Fabia belandde op zijn zijde in het veld. Andy Lefevere tenslotte, winnaar van de rally van Staden, reed lek en kreeg zijn Skoda Fabia niet meer aan de praat door een defecte startmotor. Cedric Cherain sloot de eerste dag af als leider maar Jos Verstappen volgde op minder dan twee seconden. Vincent Verschueren had als derde al vijftien seconden moeten toegeven.

Zaterdagmorgen kon Cherain al op de eerste proef, Houthulst, de wedstrijd in een definitieve plooi leggen. Hij was opnieuw de snelste en dat terwijl Verstappen rechtdoor ging en dertien seconden verloor. Jos Verstappen probeerde nog wel maar naderde geen seconde op Cherain omdat hij een paar kleine foutjes maakte. Zo ging de zege naar Cedric Cherain uit Herstal die in het kampioenschap een uitstekende zaak doet. Verstappen doet met zijn tweede plaats eveneens een goede zaak in de titelstrijd. De strijd voor de derde plaats was gans de zaterdag spannend. Vincent Verschueren, genavigeerd door Izegemnaar Jasper Vermeulen, had zaterdagmorgen een halve minuut voorsprong op Bjorn Syx maar Syx maakte iedere proef iets van zijn achterstand goed. Verschueren sleutelde voor de laatste proeven aan zijn vering en kon zo een handvol seconden over houden op Syx. Niels Reynvoet kwam nog sterk terug naar de vijfde plaats maar ziet zijn voorsprong in het kampioenschap wel smelten als sneeuw voor de zon.

West-Vlaamse onderonsjes

Gunther Monnens werd met zijn imposante Porsche knap zesde en won tevens de GT categorie. Bij de historics reed Paul Lietaer, ditmaal met Michiel Feys aan zijn zijde, onbedreigd naar de zege na de forfaits van Maeyaert en Kerckhof. In de M-Cup werd het een West-Vlaams onderonsje. Thierry Cokelaere (Oostrozebeke) was vrijdag in de regen en in het donker traag gestart en probeerde zaterdag nog Wouter Lievens(Meulebeke) te remonteren maar strandde op enkele seconden.

Lander Depotter uit Avelgem, winnaar van de Renault Clio Trophy vorig jaar, kwam met de officiële Renault Clio R3 aan de start en bedankte Renault voor het vertrouwen met een zevende plaats en een voorsprong van bijna zeven minuten op zijn naaste concurrenten.

Ook bij de Juniors werd het een West-Vlaamse aangelegenheid. Jonas Dewilde startte als favoriet maar moest zijn meerdere erkennen in Maxim Decock uit Komen. Na heel wat tweede plaatsen was dit de eerste zege voor Decock bij de Juniors terwijl Dewilde met zijn tweede plaats de Junior titel zo goed als binnen heeft.