Beslissende fase in titelstrijd BK rally? Roeselare maakt zich op voor spannende Omloop van Vlaanderen met sterk deelnemersveld

Automobielclub Midden-Vlaanderen kan rekenen op meer dan honderd vrijwilligers om de rally in goede banen te leiden. © SB
Redactie KW

De Omloop van Vlaanderen is traditioneel de eerste rally na de zomervakantie voor de piloten van het Belgisch kampioenschap. Nu de Roeselaarse rally opnieuw deel uitmaakt van de Divisie 1 tekenen alle kampioenschapsrijders present dit weekend.

Niet minder dan negentien R5-wagens (de hoogste categorie) komen aan de start, zodat we opnieuw een spannende strijd mogen verwachten. Voor de zege kijken we vooral naar Niels Reynvoet. De Oost-Vlaming haalde het vorig jaar met miniem verschil van Jos Verstappen en doet het dit jaar erg goed. Hij is leider in het kampioenschap en mits winst in Roeselare kan hij de titelstrijd in een definitieve plooi leggen. Regerend kampioen Maxime Potty was het seizoen minder goed begonnen en is bezig aan een inhaalrace om alsnog voorbij Reynvoet te komen. Het nadeel voor de Waal is dat hij in de Omloop van Vlaanderen nog nooit een goed resultaat kon neerzetten en nog wat ervaring mist. Maar Potty heeft geen keuze en moet voorbij Reynvoet geraken.

Jos Verstappen

Bij de achtervolgers is het ook van ‘moeten’. Cédric Cherain werd bij aanvang van het seizoen als de te kloppen man aangeduid, maar de Waal kon de hoge verwachtingen nog niet inlossen. Hij wisselde goede momenten af met minder goede en ondanks de steun van Hyundai wordt het geen gemakkelijke opgave. Dan zijn de kansen van Jos Verstappen toch groter: hij rijdt enkel voor zijn plezier en komt zonder druk aan de start. Dankzij heel wat testritten is Verstappen overal snel en vorig jaar verloor hij in Roeselare met slechts een handvol seconden. Een Nederlandse winnaar in Roeselare zou best kunnen.

West-Vlaamse blikvangers

Van West-Vlaamse zijde rekenen we op Bjorn Syx en Andy Lefevere. Syx werd vorig jaar derde en de piloot uit de Westhoek is bezig aan zijn tweede seizoen met de Citroën C3, zodat hij al meer ervaring heeft. “Na onze vijfde plaats in Ieper komen we met ambitie aan de start. We hopen op een top vijf in een zeer sterk deelnemersveld. Verder wil ik het verschil met de top verkleinen en in de toekomst de aansluiting maken.”

Lefevere won onlangs de Rally van Staden. “Ik hoop op de top vijf. Piloten als Reynvoet en Verstappen hebben al tweeduizend kilometer meer gereden met een R5-wagen zodat zij zeker in het voordeel zijn. In het vrijdagse deel in het donker zal ik veel verliezen door mijn nachtblindheid, maar op zaterdag kan ik mijn ervaring uitspelen. Al heb ik dan ook nog wat geluk nodig, want vorig jaar moest ik aan de kant door een domme breuk.” (FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier