Maandagavond werden voor het eerst de plannen voor de nieuwe sportinfrastructuur toegelicht die op de site van VV Tielt komt. Tussen de sporthal en het voetbalplein komt een groot gebouw met twee bouwlagen, goed voor tien kleedkamers, een tribune, een dakterras en een cafetaria op de bovenverdieping. Samen goed voor een investering van ruim drie miljoen euro. “Een forse investering, al zal dit gebouw alle verenigingen ten goede komen”, benadrukt sportschepen Hedwig Verdoodt (CD&V).
Het is al minstens dertig jaar geleden dat er nog eens geïnvesteerd werd in de voetbalinfrastructuur en dat is ook te merken aan de staat van de gebouwen rond het terrein. In de meerjarenplanning van de stad stond destijds 200.000 euro ingeschreven voor nieuw sanitair, maar halfweg de legislatuur besloot het stadsbestuur om toch voor een nieuwbouw te gaan, waarop het budget opgetrokken werd naar twee miljoen euro en er een architect aangesteld werd. Sindsdien werd rond de tafel gezeten met VV Tielt en werden er verschillende plaatsbezoeken uitgevoerd. De plannen voor de nieuwbouw werden maandagavond voor het eerst voorgesteld door architect Bart Verstaen tijdens de gemeenteraadscommissie infrastructuur.
Dakterras en buitentrap
De nieuwbouw zou worden ingeplant op de plaats waar nu de oude tribune staat, centraal ter hoogte van de middenlijn. Op het gelijkvloers, dat een oppervlakte van 710 vierkante meter heeft, zijn tien kleedkamers voorzien met samen 40 douches. Aan de zuidelijke kant komen er scheidsrechterslokalen, aan de noordelijke kant een sanitair blok, een EHBO-lokaal, een lift en een administratieve ruimte. Die laatste ruimte staat in verbinding met een inpandige ticketbalie, die te bereiken is uit de richting van de parking aan de Ringlaan. De zuidelijke toegang, aan de kant van de Pontweg, zou afgesloten worden voor het publiek en louter nog als dienstingang dienen.
Op de bovenverdieping is een ruim dakterras uitgetekend die te bereiken is via een buitentrap. Dat terras staat in verbinding met een ruim cafetaria, met zicht op het voetbalterrein en op de naastgelegen atletiekpiste. Tot slot wordt er ook een ruime zittribune voorzien met 123 plaatsen. Niet onbelangrijk is dat het gebouw zal gebruik maken van geothermische warmte, waardoor er 80 verticale grondboringen in het voetbalveld zullen moeten gebeuren. Al kan dat volgens de architect tussen de voetbalseizoenen in.
Stevige investering
Exclusief btw wordt de prijs van het gebouw geraamd op 2.980.350 euro. “Dat is een stevige investering, maar niemand zal ontkennen dat de nood aan vernieuwing hoog is”, aldus sportschepen Verdoodt. “Anderzijds is het belangrijk te benadrukken dat dit niet louter voor VV Tielt bedoeld is. Ook AV Molenland zal hier van de kleedkamers gebruik van kunnen maken, net als de scholen van Tielt. In de eerste plaats investeren we hiermee in de sportende jeugd, maar ook kaartersclubs of dergelijke zullen hier een thuis kunnen vinden. We willen zo breed mogelijk gaan. Pakweg modderige mountainbikers, waarvoor de sporthal minder interessant is, zullen zeker ook in dit gebouw terecht kunnen. Precies omdat het gebouw zo breed ingezet kan worden zijn we trouwens volop bezig met de voorbereiding van een nieuw subsidiedossier.”
Voorlopig geen kunstgras
Een concrete timing voor de bouw is er in deze fase nog niet, maar nu al staat vast dat de werken gefaseerd zullen gebeuren. Eerst zullen de huidige tribune en het cateringgebouwtje afgebroken worden, waarna de eigenlijke werken starten. Pas als de nieuwbouw er staat, zullen ook de oude kantine en de gebouwen aan de zuidoostelijke kant van het terrein gesloopt worden. Mogelijk worden op die locatie dan nog extra bergruimtes voorzien. Tot slot geven we nog even mee dat kunstgras voorlopig niet is opgenomen in de plannen. “Daar hebben we over nagedacht, maar dat vergt een investering van nog eens 500.000 euro”, aldus de schepen. “Op lange termijn zal dat er wellicht wel van komen, maar dat is toekomstmuziek. Na de boringen zal het veld dus inderdaad heringezaaid moeten worden.” (SV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier