Minh en Kelly winnen Zonnebeekse sporttrofeeën: “Onze sporters scoren goed”

Sportman Minh Claeys is sportman van het jaar. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

In OC de Leege Platse in Beselare werden de Zonnebeekse sporttrofeeën uitgereikt. Minh Claeys uit Passendale en Kelly Verbrugghe uit Beselare werden gelauwerd als sportman en sportvrouw.

De uitreiking van de sporttrofeeën kan doorgaan als het grote sportgala van Zonnebeke waarbij sportbeoefenaars en sportclubs in de kijker worden gesteld. Een gelukkige sportschepen Jan Vandoolaeghe en sportraadvoorzitter Hans Van Bockstael brachten hulde aan alle sporters en de vele medewerkers achter de schermen voor hun belangloze inzet en doorzettingsvermogen. “Zonnebeke scoort sportief goed”, aldus de schepen. “Onze sporters komen regelmatig in de kijker zelfs nationaal. Wat opvalt, is de grote diversiteit aan sporten dankzij het aanbod en de goede werking van onze sportdienst”.

Sportman en -vrouw

Minh Claeys (23) uit Passendale mag zich sportman van 2023 noemen. Hij beoefent de voor velen ongewone sport kitefoil. Dit is eigenlijk een vorm van surfen met een wing. Andere genomineerden waren Lode Cottignies (atletiek) en Marnix Delie (wandelen en fietsen). Binnen het zeilen is het sinds 2024 een nieuwe Olympische discipline. Minh behaalde een derde plaats in een foilcup in België en een tweede en derde plaats in foilcups in Nederland. In zijn 2e jaar als racer, mocht hij deelnemen aan internationale wedstrijden en ook aan het Europees kampioenschap.

Door de stijging op de wereldranglijst naar plaats 179, mocht hij ook deelnemen aan 2 wedstrijden in de World Series in Oostenrijk en Sardinië. België heeft slechts 2 internationale racers en een daarvan is Minh. De sport valt onder WWSV en Sport Vlaanderen. Minh en zijn collega moeten echter heel veel op hun eigen trainen en rekenen op de goodwill van hun ouders voor hun materiaal en hun reizen. Hij verdient dan ook de trofee voor zijn doorzettingsvermogen in moeilijke omstandigheden om zijn sport zo goed mogelijk te beoefenen.

Kelly Vebrugghe mocht de prijs van sportvrouw van het jaar in ontvangst nemen.
Kelly Vebrugghe mocht de prijs van sportvrouw van het jaar in ontvangst nemen. © ZB

Als sportvrouw werd Kelly Verbrugghe (25) gelauwerd. De Beselaarse judoka. In 2023 nam ze deel aan 22 wedstrijden. Daarin won ze 11 maal gouden, 5 zilveren en 4 bronzenen medailles. Slecht tweemaal haalde ze het podium niet. De sportvrouw van 2023 haalde zowel op de Vlaamse als op de Belgische kampioenschappen een tweede plaats. Kelly doet alles voor haar sport. Ze is een echte doorzetter. Naast haar wedstrijden traint, coacht en is ze tijdopnemer in wedstrijden voor de jongeren.

Sportbelofte

Uit de genomineerden Farah Ameloot, Lauren Verhelle en Yenthe DHaenes werd Farah Ameloot (17) uit Passendale verkozen als sportbelofte 2023. Ze doet aan gymnastiek-tumbling en werd West-Vlaams kampioene tumbling C16 meisjes en werd derde op het Vlaams kampioenschap. Ze is aangesloten bij turnclub Elastika. Niet alleen zelf sporten, maar ook de sportkriebels doorgeven aan de volgende generaties is eigen aan Farah. In juni 2023 behaalde ze haar diploma initiator gymnastiek bij Sport Vlaanderen en is ze vorig schooljaar gestart in de richting sportwetenschappen. Dit zorgt ervoor dat ze dit schooljaar aan vier groepen les geeft als hoofdtrainster in de turnclub Elastika en zo velen kan enthousiasmeren om te bewegen.

Sportteam en sportverdienste

Sportteam 2023 werd TTC Free Time Zonnebeke A. Ze speelden kampioen in 1ste provinciale, waardoor de ploeg steeg naar de Vlaamse reeks! De ploeg behaalde 19 overwinningen, 2 gelijke spelen en slechts 1 nederlaag. Van heel West-Vlaanderen spelen slechts een 5-tal ploegen in de Vlaamse reeks of hoger. Het is dus een fantastische prestatie dat onze kleine Zonnebeekse club dit voor elkaar heeft gekregen.

De titel van sportverdienste ging naar: Jean Pierre Demeestere (badminton), Luc Blondeel (vinkensport) en Marnix Delie (wandelen en, fietsen). Deze titel wordt toegekend aan mensen die zich als vrijwilliger of bestuurslid al meer dan 20 jaar zich inzetten voor sport in Zonnebeke. Ten slotte werden Albert Vandenbulcke (veloclub Vlug en Sterk), Christine Van Exem (curling Zandvoorde), Hans Van Bockstael ( schuttersgilde Beselare), Jules Eeckhout (Shotokan karate), Roger Cloet (WTT Geluveld ) Stefan Moncarey (‘t Hoekske koerscomiteit), Wendy Dubois (BS Geluveld) en Hilde Chaerle (Wielerclub ‘Het groot verzet) als sportvrijwilliger gehuldigd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier