“Het is niet meer dan normaal dat Nicola wat jaloers is”: Glen Cuyle (21) mag naar de Spelen… ten koste van broer Nicola

Glen Cuyle veroverde als een van de laatste Belgen zijn Olympisch ticket. In Parijs komt hij in actie aan de ringen. © IMAGO/Schreyer IMAGO/Schreyer
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Tweelingbroers Glen en Nicola Cuyle (21) zijn onafscheidelijk. De twee gymnasten uit Ingelmunster trainen wekelijks zo’n dertig uur samen, studeren samen en zijn ook daarbuiten zowat altijd samen. Nu mag de ene zich opmaken voor de Olympische Spelen, terwijl de andere net naast een ticketje voor Parijs greep. Een gesprek met de broers.

Hij moet zowat de laatste Belgische atleet zijn die zijn olympisch ticket wist af te dwingen. Na de twee officiële testen van de turnfederatie veroverde Glen Cuyle namelijk pas begin juli zijn ticket voor Parijs. Daar zal hij aan de ringen turnen. “Ik wist inderdaad pas laat dat ik mocht gaan”, lacht Glen. “Al heb ik er eigenlijk nooit aan getwijfeld. Ik wist dat, als ik mijn oefening op die selectietest goed zou uitvoeren, de kans groot was dat ik zou mogen gaan en dat is ook gebleken.”

Toch is er dankzij de kwalificatie wel een druk van zijn schouders gevallen. “Zeker omdat de eerste van de twee selectieproeven niet zo goed verlopen was. Ik had eerst een moeilijkere oefening gedaan, met een moeilijkere afsprong, maar die is compleet mislukt. Daarom heb ik dan toch beslist om voor de tweede oefening een makkelijkere oefening te doen en hoewel die ook niet perfect was en ik aanvankelijk zelf nog twijfelde of het goed genoeg zou zijn, is het uiteindelijk voldoende gebleken.”

Droom

Na een eerste WK-deelname in oktober vorig jaar en nu de Olympische Spelen is het hoe dan ook al een speciaal jaar geweest voor Glen. “Het is toch allemaal redelijk snel gegaan, ja. Als ik erover nadenk is het eigenlijk wel zot. Zeker die Spelen zijn toch iets waar je als atleet altijd van droomt. Dan zeg je als kind wel: ooit wil ik naar de Spelen, maar dat lijkt op dat moment niet echt haalbaar natuurlijk. Maar als het besef dan komt dat het mogelijk is om dat effectief te bereiken en als dat dan ook effectief lukt, dan is dat echt fantastisch.”

“De Spelen missen is zuur, maar dat het Glen is die naar Parijs mag, verzacht de pijn” – Nicola Cuyle

Enige minpuntje is wel dat Glen het olympisch ticket pakte ten koste van… Nicola, zijn tweelingbroer. Al kan hij daar wel mee leven. “De ontgoocheling viel wel mee. Ik had de afgelopen maanden wat last van pijn en blessures, dus sowieso schatte ik mijn kansen aanvankelijk niet al te hoog in. Alleen ging het dan op training plots beter dan verwacht en zag ik dat het bij Glen net iets minder goed liep dan verwacht. Het zou dus dichter bij elkaar liggen dan vooraf misschien gedacht, al was Glen altijd nog wel de grootste kanshebber. Ik kan het dus wel plaatsen. Het is achteraf gezien vooral jammer dat we ons met het Belgische mannenteam niet hebben kunnen plaatsen, want dan waren we er allebei bij geweest. We hebben die kwalificatie op het WK in Antwerpen op een haar na gemist en dat is wel een beetje zuur als ik daar nu aan terugdenk. Al verzacht het feit dat Glen nu naar Parijs mag, de pijn wel. Ik ben op dit moment vooral heel blij dat het Glen is die mag gaan en niet iemand anders, want anders was de ontgoocheling wel nog groter geweest.”

Gezonde Jaloezie

Toch ontkent Nicola niet dat hij wel een beetje jaloers is op zijn broer. “Dat kan volgens mij echter ook op een gezonde manier”, vertelt hij. “Vooral omdat die jaloezie omgezet wordt in motivatie en nog meer goesting en discipline om te trainen.” “Het is ook niet meer dan normaal dat Nicola wat jaloers is”, vindt Glen. “Anders zou dat vooral willen zeggen dat het hem niet veel kan schelen. Het blijft natuurlijk jammer dat hij er niet bij is, maar ik denk dat hij ook wel trots is dat ik mag gaan.” Nicola knikt: “Ik gun het hem enorm. We hebben een heel sterke band. We zijn ooit samen beginnen turnen en hebben dit hele proces eigenlijk samen doorgemaakt en dan is het mooi om te zien dat hij dit kan bereiken.”

Glen (links) en Nicola (rechts): van jongs af aan deed de tweeling alles samen. “We zijn ooit samen beginnen turnen en hebben dit hele proces samen doorgemaakt. Dan is het mooi om te zien dat Glen dit kan bereiken”, aldus een trotse broer Nicola.
Glen (links) en Nicola (rechts): van jongs af aan deed de tweeling alles samen. “We zijn ooit samen beginnen turnen en hebben dit hele proces samen doorgemaakt. Dan is het mooi om te zien dat Glen dit kan bereiken”, aldus een trotse broer Nicola. © gf

Geen Olympische Spelen dus voor Nicola. Al is er wel nog een waterkans dat hij alsnog naar Parijs mag. Hij is immers de eerste reserve… voor zijn broer Glen. Wil Nicola nog naar de Spelen, moet hij hopen op een blessure van zijn broer. “Daar ga ik uiteraard niet op hopen”, wuift Nicola dat scenario weg. “Ik heb die Spelen echt wel al achter me gelaten, want ik ga er zeker niet vanuit dat Glen zich pijn zal doen, integendeel.”

LA 2028

Nicola richt de blik dan ook al vooruit op 2028. Dan vinden de Olympische Spelen plaats in Los Angeles, waar de broers dan samen aanwezig hopen te zijn. “Dat was eigenlijk ook altijd het plan”, aldus Nicola. “Het afgelopen jaar hebben Glen en ik evenwel gemerkt dat Parijs ook al een optie was. Zeker voor Glen.”

“In 2028 willen we samen naar de Spelen, dat zit nu al in ons achterhoofd” – Glen Cuyle

Glen beaamt: “LA 2028 was inderdaad eigenlijk het initiële doel, maar aangezien de kans om te gaan er nu al was, heb ik die natuurlijk niet laten schieten. Alleen is het altijd wel duidelijk geweest dat het ticket voor een van ons beiden zou zijn. Dat zal in 2028 waarschijnlijk anders zijn. We hebben het nog niet expliciet tegen elkaar gezegd, maar het zit zeker in ons achterhoofd dat we daar samen naartoe willen.”

Finale halen

Maar eerst Parijs dus. Glen zit momenteel in de laatste rechte lijn van zijn voorbereiding en reist zondag al naar Parijs. “Deze week hebben we een simulatie gedaan van hoe het er tijdens de week van mijn wedstrijd aan toe zal gaan. We trainden bijvoorbeeld op dezelfde uren als de wedstrijd. Die staat in de avond geprogrammeerd, iets dat we niet echt gewoon zijn, dus zo’n week kan zeker nuttig zijn.”

De vraag is ook met welke ambitie Glen nu naar Parijs trekt. Aangezien hij oorspronkelijk pas mikte op de Spelen in Los Angeles, zou je dit als een bonus kunnen zien, al neemt het niet weg dat Glen in de Franse hoofdstad ook wel een goed figuur wil slaan. “Enerzijds zijn deze Spelen inderdaad een bonus, want ik had gezegd dat ik pas in 2028 klaar wilde zijn voor de Spelen, maar anderzijds ga ik niet naar Parijs om gewoon mee te doen. Ik geloof in mezelf en denk echt wel dat een finaleplek mogelijk moet zijn, want het niveau van uitvoering en de moeilijkheid van mijn oefening zijn het afgelopen jaar echt wel gestegen. Ik ben dan ook ambitieus en wil vol voor de finale gaan.”

Een realistische doelstelling volgens broer Nicola. “Glen heeft twee oefeningen: eentje met een makkelijkere afsprong en eentje met een moeilijkere. Als hij de makkelijkere afsprong goed afwerkt, is de kans groot dat hij de finale haalt en als dat gelukt is, zal hij daarin volgens mij de moeilijkere oefening proberen. Als die lukt, zou ze wel meer punten opleveren en is een top vijf zeker mogelijk. Ik zal er in elk geval bij zijn. Enerzijds als supporter, maar anderzijds toch ook een beetje als rivaal.” (lacht)