Geen ‘Grote Prijs Marcel Kint’ meer in Zwevegem door budgetproblemen

© GJZ
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

De 82ste editie van de wielerwedstrijd zou normaal op zaterdag 25 mei verreden worden, maar de organisatoren hebben beslist het gebeuren af te gelasten. Men krijgt de zaak financieel niet rond. In de gemeenteraad van maart werd nog een gemeentelijke toelage van 20.000 euro goedgekeurd, maar dit was blijkbaar te weinig om het financiële gat dicht te rijden.

Zwevegem Koerse werd de eerste maal georganiseerd in 1930. Deze koers, eertijds omgedoopt tot de Grote Prijs Marcel Kint, werd jarenlang verreden op kermismaandag.

Dertien jaar terug werd de VZW Wielervereniging Marcel Kint opgericht, met als doel het uitbouwen van de wedstrijd tot een hoger niveau. De koers werd opgenomen op de Internationale UCI Wielerkalender in de categorie 1.2, twee jaar later werd het een UCI 1.1 wedstrijd en kwam hij live op televisie.

Naamsverandering

Vorig jaar veranderde de naam naar de ‘Van Merksteijn Fences Classic’ naar de naam van de Nederlandse hoofdsponsor. Dit zorgde voor enige ontgoocheling in Zwevegem omdat ‘Marcel Kint’ niet meer in de naam voorkwam.

Deze week raakte bekend dat de organisatie zo’n 20 à 30.000 euro te kort kwam om het budget rond te krijgen en zich genoodzaakt ziet de wielerhoogdag af te blazen.

Voorzitter Dirk Declercq van de wielervereniging is op reis en koersdirecteur Danny Bonte konden we niet bereiken.

100.000 euro kosten

Burgemeester Doutreluingne reageert ontgoocheld, maar begripvol. “Het is uiteraard spijtig dat de wedstrijd geannuleerd werd voor dit jaar. Maar ik kan begrijpen dat men geen financiële risico’s wil nemen. De kosten van zo’n organisatie lopen op tot rond de 100.000 euro. Niet eenvoudig om dit bedrag samen te krijgen. Als gemeentebestuur vinden we het wel jammer dat de wedstrijd niet zal doorgaan.”

De burgemeester hoopt dat de organisatoren de moed niet laten zakken en volgend jaar opnieuw aan de slag te gaan. “Ik heb hen de raad gegeven om contact op te nemen met Nick Nuyens om een en ander te bespreken zodat ze hun vergunning en plaats op de kalender niet verliezen.”

Op zaterdag 20 juli is de Baloise Ladies Tour te gast in Zwevegem. In de voormiddag is er een gewone rit en in de vooravond staat er een individuele tijdrit op het programma. Enkele Olympiërs hebben deze tijdrit nu al in het rood aangestipt als laatste test voor de race tegen de klok op de Spelen in Parijs. Deze wedstrijd heeft niets te maken met de wielervereniging en gaat dus wel door.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier