“Een nieuw stadion voor Cercle langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge is momenteel nog een luchtkasteel”, zegt Vincent Goemaere. Hij weigert om tijdelijk in een nieuwe Clubtempel te spelen, zonder definitieve garantie, in afwachting van een stadion voor Groen-Zwart.
De houding van Cercle in het stadiondossier wekte deze week tijdens de gemeenteraad de woede van Dirk De fauw op. De Brugse burgemeester heeft immers onlangs voorgesteld dat Groen-Zwart tijdelijk, aan dezelfde huurvoorwaarden als in het stedelijke Jan Breydel-stadion, in de toekomstige Clubtempel zou spelen, in afwachting van een nieuw en kleiner stadion langs de Blankenbergse Steenweg voor Groen-Zwart. Cercle is momenteel in gesprek met enkele projectontwikkelaars die het stadion willen financieren en verhuren aan de Vereniging.
Club wil vanaf juli 2022 in een nieuw complex voetballen en de kans dat Cercle tegen dan al een eigen stadion heeft, is quasi onbestaande.
Koele minnaar
Blauw-Zwart is bereid enkele seizoenen te verhuren aan Cercle, de Vereniging steigert. Vincent Goemaere: “We willen met Club concurreren op het veld, in een eerlijke competitie, niet met de eigenaar van het stadion waarin we spelen. Er is een groot verschil tussen twee teams die in een neutraal stadion spelen en twee teams die in een stadion spelen dat eigendom is van één van deze teams. Jupiler wordt ook niet gemaakt in een brouwerij van Heineken.”
Vincent Goemaere toont zich slechts een koele minnaar van een eigen, nieuw stadion met 15.000 zitjes in Sint-Pieters, dat dankzij het ‘geremedieerd’ gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan nochtans een stapje dichterbij komt: “Wij keren onze kar niet tegen die mogelijke stadionoplossing, maar we begrijpen nog altijd niet waarom de Blankenbergse Steenweg in onze schoenen wordt geschoven. En we zijn niet naïef: op dit moment is die optie een luchtkasteel. Het kan jaren duren vooraleer het ruimtelijk uitvoeringsplan definitief wordt en we effectief kunnen bouwen. Wij willen ons huis niet verlaten zonder zicht op een nieuwe locatie.”
“Het voorbije jaar hebben we geprobeerd om een oplossing te vinden voor alle partijen. Helaas leidde dit tot een scenario waarbij Club de kans krijgt om een nieuw stadion op Jan Breydel te bouwen, het huidige stadion en de oefenterreinen af te breken waarop het A-elftal en 280 jeugdspelers van Cercle vandaag spelen, zonder concrete garantie voor onze ploeg. Wij zijn pas bereid om te verhuizen als de site langs de Blankenbergse Steenweg een duurzame, juridisch haalbare en eerlijke oplossing vormt voor Cercle.”
De voorzitter van Groen-Zwart hamert voortdurend op een gelijkwaardige behandeling in het stadiondossier: “Het is geen geheim dat onze vereniging werd verrast door de plannen die de Stad en Club op 10 januari 2020 hebben aangekondigd. Wij waren niet op de hoogte en kregen pas op de vooravond een telefoontje van het stadsbestuur. De Stad beloofde toen beide ploegen gelijk te behandelen en dus een oplossing te vinden voor Cercle, maar we hebben het afgelopen jaar geen enkel ondertekend document met garanties gezien. De politieke principes in het Brugse beleidsplan en de politieke praktijken stemmen niet overeen.”
“Dit dossier zal nog tijd kosten. Het kan jaren duren voordat een eerste steen wordt gelegd langs de Blankenbergse Steenweg. Maar de stadionplannen van Club zijn in januari 2020 door het college goedgekeurd, de stad gaf begin november officieel de toestemming aan Club om een omgevingsvergunning aan te vragen voor de bouw van een stadion op de Jan Breydelsite.”
“Het is ons onduidelijk waarom Cercle moet wijken voor de plannen van Club. Vandaag huren beide ploegen een appartement in het flatgebouw dat Jan Breydel heet, maar Club wil dit vervangen door een eigen grote villa. Als voorzitter is het mijn rol om op te komen voor Cercle en ervoor te zorgen dat we niet op straat worden gezet zonder zicht op een oplossing.”
“Die moet een stadion verzekeren dat de Cercle-supporters waardig is, moet zekerheid bieden over oefenterreinen en over alle andere infrastructuur om onze talenten te ontwikkelen en moet een garantie bieden voor de financiële stabiliteit van onze vereniging. Pas als er een duidelijke goedkeuring is om te beginnen met de bouw van een stadion langs de Blankenbergse Steenweg, wat neerkomt op de nodige garanties en vergunningen, maar ook een toegezegde investering in deze infrastructuur, zijn we bereid om te verhuizen.”
Gelijke behandeling
In een reactie benadrukt burgemeester Dirk De fauw dat de Stad beide ploegen gelijk behandelt: “Ik begrijp niet dat Cercle slechts weinig enthousiast is over het nieuw gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan, dat de weg moet vrijmaken voor een nieuw stadion in de Blankenbergse Steenweg. Het is het bestuur van Cercle dat zelf in september 2019 voorgesteld heeft om Jan Breydel te verlaten. Pas toen ik de voorzitter van Club hiermee geconfronteerd heb, heeft Club het geweer van schouder verlegd en plannen uitgetekend voor een nieuw, eigen stadion op Jan Breydel.”
Ook Dirk De fauw beseft dat de weg naar een kleinere voetbaltempel en oefenterreinen voor Cercle in de Blankenbergse Steenweg nog lang is: “Precies daarom heb ik gevraagd aan Club of Cercle in afwachting tijdelijk zou mogen spelen in het nieuwe Clubstadion. Ik heb er zelfs bij gezegd: hou rekening met de financiële situatie van de Vereniging en vraag niet teveel huur: liefst niet meer dan hetgeen Cercle nu aan de stad betaalt. Bart Verhaeghe is hiermee akkoord, de plannen van Club voorzien zelfs een kleedkamer voor Cercle. Zeg dus niet dat de stad Cercle ongelijk behandelt!
Vertragen
De visie van Cercle wekt de indruk dat Groen-Zwart de bouw van het nieuw Clubstadion bewust wil vertragen. Op de website van de Vereniging eist Vincent Goemaere dat de start van de werken wordt uitgesteld: “De Stad heeft ons gegarandeerd dat onze ploeg in Jan Breydel kan blijven tot er een aanvaardbare oplossing is. We vragen de stad om die belofte na te komen.”
Voor ons nuanceert Vincent Goemaere die uitspraak: “We willen de zaken net vooruit helpen, maar het moet realistisch zijn. De werken kunnen pas beginnen wanneer ook voor Cercle een aanvaardbare en haalbare totaaloplossing – voor onze jeugd, de beloften en de A-kern – kan worden gegarandeerd. Vandaag vragen we om als gelijken te worden behandeld en om de nodige tijd te krijgen om die oplossing te vinden, in overleg met de andere partijen .”
Een uitstel van de bouw van het nieuwe Clubstadion dreigt voor grote problemen te zorgen. Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat er veiligheidsproblemen zijn in Jan Breydel: “Er is betonrot vastgesteld. De voetbalcel van Binnenlandse Zaken heeft recent structurele mankementen vastgesteld. Moet de Stad miljoenen aan herstelwerken betalen, als er vlak naast een nieuw stadion gebouwd wordt?”
“Als de Vereniging in een onveilig Jan Breydel wil blijven spelen na 2023, is dat op eigen verantwoordelijkheid. Club en Cercle mogen tot 2023 in ons stedelijk voetbalstadion voetballen, dan loopt de huurovereenkomst af. Geen enkel contract zegt dat Cercle daar ten eeuwigen dage mag en kan spelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier