“We kwamen terug uit de hel”, zegt bondscoach Meziane over ‘Mirakel van Rijsel’

Meziane tijdens de wedstrijd (Belga/Virginie Lefour) © BELGA

Weinig waarnemers hadden het nog mogelijk geacht, maar de Cats hebben zich tegen Japan (58-85) geplaatst voor de kwartfinales op het olympische baskettoernooi. “Ik besef niet echt hoe lastig de opdracht was. Ik heb de indruk dat we uit de hel zijn teruggekeerd”, reageert bondscoach Rachid Meziane.

“Ik ben enorm gelukkig. We wilden eerst en vooral een goede wedstrijd spelen, maar we wilden ons ook aan ons spelplan houden, om elk balbezit te spelen alsof het 0-0 stond”, aldus Meziane.

“De motivatie en de zin waren er en opnieuw konden we rekenen op een uitzonderlijk publiek. Ik wil de tijd nemen om wat te genieten, voor aan het vervolg van de competitie te denken”, zei hij nog. De Cats moesten met 27 punten verschil winnen om zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinales. Wat ze ook deden. “Met zo’n verschil winnen is erg moeilijk, meer nog op een olympisch toernooi”, aldus nog de bondscoach.

Voor Meziane was de sterke start van de Cats doorslaggevend. “Dat schiep de goede dynamiek, we waren euforisch. Daarna bewaarden we de voorsprong. Alle speelsters die in het spel kwamen, hadden een impact.”

Ramette blinkt uit

De Fransman feliciteerde Elise Ramette met haar wedstrijd. Zij was goed voor 16 punten. “Ze speelde in aanvallend opzicht een ongeziene wedstrijd in haar carrière. Iedereen vertrouwt elkaar.”

Alle Belgian Cats die met de pers spraken na hun overwinning tegen Japan (58-85) hebben de prestatie van Elise Ramette zondag in Rijsel geprezen. Ze scoorde 16 punten, waaronder vier schoten op beslissende momenten. “Ik ben zo blij met de kwalificatie. Het publiek stond de hele tijd achter ons en dat gaf ons veel energie. We hebben met ons hart gespeeld”, zei ze.

In afwezigheid van Julie Allemand kreeg Ramette meer verantwoordelijkheid als point-guard tijdens de zes wedstrijden van de Cats voor de Olympische Spelen. “Ik heb ervaring opgedaan en ik denk dat dit me vandaag heeft geholpen. Ik ben blij, maar nog blijer voor de ploeg. Het was ons doel om ons te plaatsen voor de kwartfinales. Ondanks onze moeilijke start tegen Duitsland zijn we erin geslaagd.”

Op adem komen

Ramette denkt nog niet aan Frankrijk, de waarschijnlijke tegenstander van de Cats in de kwartfinales. “We concentreerden ons op Japan, we dachten niet dat we met 27 punten verschil zouden winnen. Nu kunnen we deze zondag even op adem komen, voor we ons op de volgende wedstrijd richten. Daarin zal alles mogelijk zijn.”

Emma Meesseman prees de prestaties van Ramette en Maxuella Lisowa, die ook beslissend was. “Ze hebben een ongelofelijke wedstrijd gespeeld, ze hebben alles gegeven. Ik ben echt enorm trots. Ik heb hen bedankt voor hun energie, hun snelheid maar ook hun defensie”, zei Meesseman.

Lees ook: Tranen in Ieper nadat hun Belgian Cats meestreden voor basketwonder: “Dit was slecht voor de tikker”

Als de logica gerespecteerd wordt, komt België woensdag in de kwartfinales uit tegen Frankrijk. “We kennen de Françaises, we hebben tegen hen een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld voor het toernooi. Alles is mogelijk in zo’n wedstrijd”, zei hij. België laat de favorietenrol aan de Fransen. “Het statuut van outsider gaat ons beter af”, klonk het. “We moeten voortbouwen op onze prestaties tegen de Amerikanen en Japan”, aldus de coach. “Vanaf nu hebben we bijna niets te verliezen.”