Stripheld Cowboy Henk exclusief op shirts van Filou Oostende:“Leuk en visionair”

Kunstenaar Herr Seele toont recent werk aan Jürgen Vanpraet, CEO van Filou Oostende. © PR
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Cowboy Henk, wiens avonturen te volgen zijn in het weekblad Humo, siert komend seizoen de zijstroken van de nieuwe competitieshirts van Filou Oostende. Kunstenaar Peter van Heirseele (65, 1m84), beter gekend onder zijn pseudoniem Herr Seele, is enthousiast over deze samenwerking tussen de basketclub en de internationale stripheld.

Peter van Heirseele en James Ensor zijn niet alleen allebei op dezelfde kalenderdag, 13 april, geboren. Beide Oostendenaars hebben nog meer gelijkenissen. “Om verschillende redenen is Peter voor mij de moderne Ensor. Bij leven kreeg Ensor geen tentoonstelling in eigen stad. In Oostende gebeurde dit voor Peter ook nog niet. Peter zet zich al geruime tijd voor beschermde gebouwen in. Ensor kende ook activisme. Zoals bij Peter was het eveneens bij Ensor redelijk absurd wat hij in zijn tijd deed”, somt Jurgen Vanpraet, CEO van Filou Oostende, enkele vergelijkingen op. Het was sponsor Alain Delanghe die het idee van een samenwerking basketclub-Herr Seele opperde.

eenvoudige popart

“Oostende is een stad van kunstenaars. Na Ensor, Spillliaert en Permeke zijn wij de volgende generatie. Het is leuk en heel visionair dat de basketclub ons omarmt. Eerder deed de voetbalclub dit met Kamagurka, maar dat was een ander huwelijk, eerder tussen Kama en Marc Coucke”, zegt Herr Seele.

“We zijn voor eenvoudige popart gegaan: een tweevoudige stilering van het hoofd van Henk. Die basketoutfits vormen een mooie uitstraling voor onze held. Het is bij wijze van spreken bijna de kroon op het werk. De basketploeg komt veel in the picture”, merkt Herr Seele op. “Er verschijnen verschillende tekeningen op shirt en broek. De brede broeken lijken trouwens op rokjes. Die grote shirts lijken op kleedjes”, glimlacht de kunstenaar. “We laten de basketters zeker eens een rolletje spelen in de Humo-strip van Cowboy Henk. Basket is magnifiek om te tekenen. Wel is het niet gemakkelijk om die lange gasten in een kotje van dertien centimeter hoog te steken”, vertelt Herr Seele. “Ik ben trouwens blij dat ik met Kama, de beste humorist ter wereld, mag samenwerken voor Cowboy Henk. Kama is een fantastische scenarist, ik heb als tekenaar wel het laatste woord. Met Cowboy Henk zijn wij wereldwijd gekend als de godfathers van de undergroundstrip.”

Gewezen basketter

“Als jonge gast was ik al groot. Vroeger was dat niet zo gewoon. Zo heb ik graag gebasket met de schoolploeg van het Sint-Jozefsinstituut van Torhout”, zegt Herr Seele, vandaag 1m84. “Ik houd meer van basketbal dan van voetbal. Het is mooi om die grote mensen over dat veld te zien bewegen. Het heeft iets esthetisch”, meent Herr Seele, die zelf ook sportief is. “Niet alleen woon ik in de Sportstraat, maar ik wandel ook dagelijks tot vier keer met mijn jonge Airedaleterriër, een heftige jachthond, mijn eerste hond trouwens. Ik kom in het vaarwater van Hergé, de tekenaar van Kuifje, die een fox terriër (Bobbie, red.) had. Cowboy Henk moest het een slagje groter doen… Die wandelingen, ook op het strand, zijn een ideale stap om aan mijn conditie te werken. Kunstenaars hebben trouwens een zittend beroep. Bewegen is leuk.”

Ontspannen geest

“In alle bescheidenheid: Cowboy Henk is de beste stripheld ter wereld, de laatste der superheroes. Een combinatie van Kuifje en Superman. Cowboy Henk heeft de esthetiek en de klare lijn van Kuifje, maar de fysiek van Superman. Hij is een kampioen van de humor, instant herkenbaar. Een Amerikaanse rapper en hiphopper, bevriend met Jay-Z, noemt Cowboy Henk de beste comic ter wereld. Hiphop en basket: dat past. Cowboy Henk is cool en correct, niet kapot te krijgen. Hij blijft eeuwig fris en jong”, benadrukt Herr Seele, die zichzelf nu op het hoogtepunt van zijn carrière ziet.

“Je hoeft je als 65-jarige niet meer te bewijzen. Je hebt al wat verworven en je kan ontwikkelen wat je wil. Ik blijf doorgaan in de kunst met een iets meer ontspannen geest. Vroeger moest je meer strijden voor je carrière. Nu sta je vrijer in het leven en dat is heel aangenaam voor een kunstenaar. Op latere leeftijd kende Picasso zijn goede periode. Het is een leuk moment om nu iets voor de basket van Oostende te doen. Een exclusief verhaal!”

Heroes Den Bosch te gast op Fandag

Zondag 1 september organiseert Filou Oostende in de COREtec Dôme zijn fandag. De deuren openen al om 10.30 uur.

Om 11 uur vangt de fandag aan met een wedstrijd van de COREtec Academy tegen de U19 van het Franse Denain Voltaire. Deze Franse tweedeklasser is trouwens de huidige club van ex-BCO-speler Olivier Troisfontaines. Vanaf 11.45 uur kan men proeven van de barbecue waarvoor supporters zich wel vooraf (tot donderdag) moesten inschrijven. Van 12 tot 13 uur kunnen supporters een kijkje nemen in de kleedkamers en het fitnessgedeelte, ruimtes die anders voor het grote publiek niet toegankelijk zijn. Ook krijgen ze uitleg bij de vele trofeeën, shorts, en foto’s bij de teammanager. Van 13 uur tot 13.30 uur is er in de foyer een signeersessie van de spelers van Filou Oostende. 37 toptalenten van U14 tot U21 uit de COREtec Academy worden om 14 uur voorgesteld.

Om 15 uur basketten de Zeekapiteins, voor het eerst in hun nieuwe outfit, een galamatch tegen de Nederlandse vicekampioen Heroes Den Bosch. De toegang voor dit Belgisch-Nederlandse duel is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier