Sam Hofman (24) kwam over uit de VS en sloot aan bij de Spurs: “Het zware werk schuw ik niet”

Sam Hofman (midden): “Ik beschouw Sean Pouedet als mijn bloedbroeder.” © Dekoker Philippe
Redactie KW

Vijf seizoenen speelde Brusselaar Sam Hofman in de States. Het voorstel om naar House of Talents, kortweg Spurs te komen, lokte hem naar Kortrijk. Hij vond er naast zijn basketvriend Sean Pouedet een energieke groep spelers met een inspirerende coach.

“Bavi Vilvoorde was de enige Belgische club waar ik basket speelde voor ik naar de States vertrok”, opent de sympathieke Sam Hofman. “Zo ken ik Sean Pouedet al van toen ik jong was, al is hij drie jaar jonger dan ik. We komen supergoed overeen en hielden zelfs contact toen ik in de States actief was. Allebei hebben we een biologische vader uit Kameroen en een Belgische mama, dus zou je inderdaad kunnen stellen dat we een soort bloedbroeders zijn.”

“Ik was in de VS al afgestudeerd als bachelor General Business Manager en rondde mijn masteropleiding af van Innovation and entrepreneurship management in mei. Ik had geen zin om lange tijd onzeker te zijn over mijn toekomst en kwam al snel tot een akkoord met Kortrijk Spurs. Dat Sean er al een paar jaar speelde, was een aardig surplus, voor ons allebei, denk ik.”

De States

“Vijf seizoenen was ik actief in de NCAA in de States, waarvan één streng coronajaar, al viel dat voor ons wel mee. Ik speelde toen in Salt Lake City, Utah en daar waren de regels relatief soepel. Ik denk dat we slechts één geannuleerde match hadden. Verder speelde ik in Houston Texas en Philadelphia, Pennsylvania, bij de Temple Owls, waarmee we de finale haalden in ons conference tournament. Hadden we die match gewonnen, dan zouden we naar March Madness, het nationaal tournament gegaan zijn. Dat is jammer genoeg net niet gelukt.”

“Even heb ik overwogen om in Duitsland met Sean Pouedet bij een individuele coach te gaan trainen tijdens de zomer, maar uiteindelijk heb ik het niet gedaan. Ik heb wel gewerkt in Leuven en Brussel om in vorm te zijn tegen de start van de trainingen. Al trainend verloor ik negen kilo, en met mijn huidige lichaamsbouw mogen er nog wel enkele kilo’s af. Het zware werk schuw ik niet. Mijn record bench press staat bijvoorbeeld op 145 kilo. Op YouTube zijn enkele van mijn filmpjes te zien over trainingen en oefeningen. Er is ook een verslagje over mijn vertrek uit de States. Ik steek er uiteraard wat tijd en energie in, maar dat doe ik graag. Het geeft me een goed gevoel en het geeft een klein idee hoe het leven van een professional basketball player eruitziet.”

American football

“Ik heb ooit in de States het voorstel gekregen om naar American football over te gaan. Mijn lichaamsbouw is daar geschikt voor, maar dat kon ik niet over mijn hart krijgen. Basket is een groot deel van mijn leven en football is een totaal andere sport.”

brugfiguur

“Als speler stel ik me flexibel op. Op welke spot ze me nodig hebben, laat maar komen. Ik zie mezelf als een speler die intensiteit kan brengen, rebounds plukken, een soort allrounder eigenlijk. Bij Spurs voel ik me ook een brugfiguur tussen de Amerikaanse spelers en de Europeanen. Het is een voordeel vlot met iedereen te kunnen communiceren. Ik ben een heel sociaal mens, in het verleden werd de rol van captain nogal vaak aan mij toebedeeld.”

“Coach Roijakkers weet als geen ander de identiteit van een speler te lezen en nog beter te analyseren op welke vlakken het nog beter moet om te kunnen groeien. Hij brengt een dynamiek in de groep, waarin iedereen het beste van zichzelf moet geven. Volle intensiteit op het terrein en bijsturen waar nodig.”

Interessant is dat Leiden op de woensdag 11 september, dus net voor de confrontatie met Kortrijk Spurs nog de beslissende match speelt tegen Heroes Den Bosch voor de Nederlandse Supercup. Leiden gaat daarbij voor een vijfde Supercupwinst.

“Ik ben heel enthousiast voor de match tegen Leiden en kijk er erg naar uit om het seizoen te starten, zeker tegen zo’n tegenstander als Leiden”, besluit Sam. (JS)

Op zaterdag 14 september volgt de eerste competitiematch van Spurs, in de Leidense Arena 1574. De match start om 20 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier