“Op de Olympische Spelen is alles mogelijk”: Belgian Cats en Emma Meesseman zetten vanuit Kortrijk weg naar Parijs in

Emma Meesseman moet opnieuw de absolute leider van de Belgian Cats worden. © BELGA
Philippe Verhaest

De Belgian Cats zitten definitief in olympische modus. Vanuit hun uitvalsbasis De Lange Munte in Kortrijk werken ze keihard om vanaf 29 juli in Rijsel Duitsland, de Verenigde Staten en Japan in de ogen te kijken. “We zijn er helemaal klaar voor”, zegt uithangbord Emma Meesseman.

De mediadag van de Belgian Cats stond bij zo goed als alle Belgische nieuwsmerken hoog op de agenda.

Niet verwonderlijk, want onze basketdames wedijveren al enkele jaren met de wereldtop. De regerend Europees kampioen kijkt op de Olympische Spelen in Parijs straks Duitsland, de Verenigde Staten en Japan in de ogen, maar droomt stiekem al van meer.

“We trekken met gezonde ambitie naar de Spelen”, benadrukt general manager Koen Umans. “We hebben de voorbije jaren bewezen dat we alle grote landen aankunnen. In de finale van het EK in 2023 hebben we Spanje geklopt en in februari konden we in Antwerpen onze voet naast de Verenigde Staten zetten. Laat de Olympische Spelen maar beginnen, we zullen er meer dan klaar voor zijn.”

Twee oefenmatchen in Kortrijk

In De Lange Munte in Kortrijk, de sportcampus waar de Cats hun tenten hebben opgeslagen en volgende week tegen China en Servië oefenwedstrijden afwerken, is het vertrouwen groot.

“We zitten in de groep des doods, maar we halen nu al een hoog niveau. Dat boezemt me veel vertrouwen in” – Emma Meesseman

Julie Allemand, momenteel buiten strijd met een enkelblessure, en Julie Vanloo, nog aan de slag met de Washington Mystics, ontbreken nog bij de groep. “Julie Allemand revalideert zeer goed”, aldus high performance manager Sven Van Camp. “Bedoeling is dat ze in de loop van volgende week bij het team aansluit.”

“Julie Vanloo doet het dan weer uitstekend in de States. Ze wordt er perfect begeleid en speelt er veel én goed. Zij zal tijdens onze stage in Reims neerstrijken.”

Goesting en geloof

Emma Meesseman (31), al enkele jaren het absolute uithangbord van de Cats, heeft het vizier volledig op Parijs gericht. “Na een zwaar seizoen in Turkije (waar ze met Fenerbahçe kampioen werd, red.) heb ik twee weken vakantie genomen en mijn batterijen opgeladen. Ik ben wel individueel blijven trainen. Met de groep halen we nu al een hoog niveau, dat boezemt me veel vertrouwen in.”

Op de Spelen wachten enkele kleppers in de poulefase. “We zitten in de groep des doods, dat klopt. Maar tijdens de Olympische Spelen is alles mogelijk. Tegen Duitsland en Japan schat ik onze kansen fifty-fifty in, tegen de Verenigde Staten hebben we enkele maanden geleden nog bewezen dat we ze aankunnen. Ik vind het moeilijk om onze ambities uit te spreken, maar we zullen met veel goesting en geloof aan de Spelen starten. We zijn er helemaal klaar voor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier